Analize și opinii Cultură și Familie

Biofermier din Transilvania vorbeste la Berlin in fata a 25.000 de manifestanti

2012-05-15-0551Mai jos video-ul (subtitrat in romana) cu discursul binecunoscutului Willy Schuster, taran si biofermier din comuna Mosna/Meschen, jud. Sibiu, cu ocazia manifestatiei anuale de protest de la Berlin, organizata in paralel cu targul de agricultura “Gruene Woche” (“Saptamana Verde”).  Data inregistrarii: 19. 01. 2013. Incet dar sigur, Willy pare sa devina nu doar exponentul taranilor si a micilor fermieri din Romania, ci a tuturor celor din statele estice al UE.

Posibil ca unele dintre afirmatiile sale privind situatia actuala (sumbra) in care se afla taranii si micii fermieri in Romania/Estul Europei cat mai ales privind importanta lor in societate sa para sentimentale, exagerate sau chiar irealiste, dar cand il asculti mai atent, defapt nu prea ai cu ce sa-l contrazici. Iar in ceea ce priveste perspectivele unei “sinucideri politice” a acelor politicieni care ignora, pe viitor, nevoile micilor fermieri, nu pot decat sa-(m)i doresc sa aiba dreptate – resp. politicienilor si functionarilor (mai ales din Ministerul Agriculturii) le doresc cat mai mult instinct de conservare!
Bonus: o anecdota de-a lui Willy despre doi vitei, proaspat nascuti in timp ce el poposea la Berlin ;-)

Mai jos inca un video – ca sa va faceti o impresie despre amploarea manifestatiei din Berlin – una dintre cele mai mari din Europa pe probleme de agricultura sustenabila (fara chimicale, fara “lagare de concentrare” pentru animale, fara monoculturi, fara ferme gigant abuziv subventionate de catre UE)…

PS: O alta stire importanta, pozitiva de la Gruene Woche, cu implicatii (potential pozitive) pentru Romania: Se pune la cale o retea a statelor dunarene pentru cultivarea de soia (evident, nemodificata genetic), astfel incat Europa sa devina cat mai independenta de importurile de soia MG din cele doua Americi. Unul dintre ‘lobbyistii’ acestui acord international este Gabriel Paun de la Asociatia Agent Green din Bucuresti. (Bravo, Gabi!)

Gafa gafelor este insa aceea ca ministrul agriculturii al Romaniei s-a cam tras pe cur a refuzat sa semneze tratatul “Danube Soya”. (Se pare ca spagile Monsanto creaza dependenta – si maxima iresponsabilitate la politicieni! …Ar trebui interzise.).

sursa: neuerweg.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Trecand peste asta, stau si ma gandesc in ce tara am ajuns sa traim, daca un fermier isi spune “necazurile” in Berlin pentru ca in tara lui nu-l baga nimeni in seama.