Analize și opinii

Veți supraviețui sau nu, la dezastrul care o să vină?

Din criză nu scapă cine “merită”. Scapă cine poate!

Știți povestea cu profesorii și cu medicii, care cică merită salarii “ca-n Germania”? Ei, între timp s-a dovedit cine și ce merită cu adevărat. 800 de medici chiar si-au găsit de muncă în Germania. Alte zeci de mii – nu. Iar profesorii, cam deloc.

Asta arată că cererea și oferta, legea de bază a capitalismului, domnește nestingherită. Oricât a încercat statul s-o controleze. Asta mai arată ca unii vor reuși sa treacă prin criză bine-mersi (sau chiar se vor îmbogăți: pentru că s-au ivit niște ocazii minunate de profit, odată cu criza). Alții însă vor sărăci chiar mai mult decât erau înainte. Nu vor mai avea bani de căldură, curent, de haine, de mâncare, de nimic. Și vor muri efectiv de foame. De fapt au și început.

Păi, e drept? Merită niște oameni soarta asta?

Bineînțeles! Cei care vor muri de foame și de mizerie în 2011 și 2012, sunt fix abonații la sistemul de protecție socială. Sunt milioanele de oameni care au tras economia în jos timp de 20 de ani (de fapt, 70 de ani, de când s-a instalat regimul comunist). Sunt ăia care s-au bazat că “are taica statul grijă de noi”. Ei, uite că nu mai are! Că taica statul a intrat în faliment. Amuzant e că tocmai voi l-ați băgat.

V-ați tăiat singuri craca de sub picioare!

Înainte de criză, în 2007-2008, România cheltuia enorm. Mult peste posibilități. Cheltuia și statul, cheltuia și populația. Ca la nuntă: chiuituri, bani aruncați în stânga și-n dreapta – tot tacâmul!

Acum a venit nota de plată. Poporul român n-are bani s-o achite. Așa că ce-a făcut? A comandat și mai mult! A lungit petrecerea! Asta s-a întâmplat în 2009-2010. Cheltuielile bugetare au depășit nivelul din 2008. Deși era criză.

Speranța românilor a fost că dacă mai lungesc paranghelia, las’ că vine Germania și achită ea nota la sfârșit. Rar auzi în istorie o tâmpenie mai mare! Și toți au crezut asta: și Traian Băsescu, și PSD-ul, și PNL-ul, și sindicatele, și bugetarii, și pensionarii. Tot boborul a fost…optimist.

Ei, acum le-a ieșit optimismul pe nas!

Băi românilor, Germania vrea să vă dea afară din UE!

De bani, nici nu se mai pune problema. Cât de prost poți să fii, să crezi că poporul german va munci din greu, doar ca să aibă comuniștii români bani de tocat la pensie? Voi nu vedeți că nici măcar firmele din România nu mai dau bani statului român? Multinaționalele exportă banii și declară profit zero, iar firmele mici fac direct evaziune fiscală și nu mai declară nimic!

Iar Germania are problemele ei. Pentru că protecția sociala a băgat în faliment tot Occidentul, nu doar România. Si daca germanii vor ajuta pe cineva, vor fi țări pe care e rentabil să le ajuți, pentru că după aceea se pot întreține singure: irlandezii, britanicii, italienii. In nici un caz pe hoții de români și pe curvele de românce (că exact așa ne vede Europa. Nu vă faceți iluzii că ne respectă cineva!)

Vreți să scăpați de criză? Scăpați întâi de stat!

Medicii ăia care și-au găsit de lucru în străinătate, au scăpat de criză. Dar atenție: au scăpat doar ei, nu tot sistemul sanitar de stat. Asta arată că nu există salvare colectivă: de acum înainte, scapă cine poate. Și cum poate. Pentru statul român însă, nu mai există scăpare.

Toți știm că sistemul sanitar de stat ne fură. Dar vrem tot protecție socială de la stat!

Toate astea se vor rezolva simplu: când asigurările medicale de stat se vor transforma în asigurări private (ca asigurarea CASCO, la mașină). Știi exact cât plătești, știi exact ce boli sunt asigurate (că scrie în contract), iar dacă vrei o asigurare mai mare, n-ai decât să-ți cumperi (dacă ai bani). Și cu asigurarea mă duc unde vreau eu (inclusiv in străinătate), nu unde mă trimite sistemul medical românesc (ca să dea ei de lucru la niște dobitoci care s-au angajat cu șpagă și acum trebuie să-și justifice postul). Exact cum fac cu mașina la service.

Iar când spitalele vor încerca inevitabil sa umfle nota de cheltuieli, cei de la societatea de asigurare or s-o ia la puricat – că e interesul lor. Si n-o să ne mai întrebăm încă 20 de ani: ce facem, domne, ca să nu se mai fure în spitale? Pentru că e treaba spitalelor ce fac cu banii pe care îi obțin. Nu a statului. Daca îi administrează prost, își pierd clienții și dau faliment.

Românii se plâng de hoție. Dar de hoția celuilalt! Ce fură fiecare, e “dreptul” lui.

Românii sunt ridicoli cu frământarea lor eternă: cum scăpăm, taică, de hoție? În realitate, poporul român nu vrea să scape de hoție. Că altfel ar fi distrus statul de ani de zile și ar fi privatizat absolut tot (inclusiv Justiția și Poliția). De 20 de ani, românii îi tot schimbă pe directorii companiilor de stat, își tot schimbă guvernanții, și degeaba. De ce? Pentru că nu vor să taie răul de la rădăcină. Nu vor să schimbe sistemul de stat. Dar câtă vreme vor păstra sistemul, o să-i fure orice manager; de oriunde ar fi. De fapt, au și venit manageri străini, și s-au purtat in România exact ca și românii. Pentru că s-au adaptat la sistem.

Așa că, de vină pentru dezastrul medical românesc nu este nici conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, nici forma ei de organizare. Ci însăși existenta Casei, și monopolul pe care îl are ea pe piața asigurărilor de sănătate. Schimbarea conducerii n-o sa rezolve nimic, niciodată. Nici chiar reorganizarea ei. Soluția e pur și simplu desființarea ei, și înlocuirea cu o mulțime de societăți de asigurări private, care să nu aibă, nici una, monopol pe piață (concurența liberă e foarte importantă).

Protecția socială v-a ieșit pe nas. Nu v-a ieșit destul? Nici o grijă: criza abia a început!

Sigur, trecerea la un sistem privat înseamnă că sărăntocii care nu-și pot plăti asigurări de sănătate, or să moară. Ei și? N-au fost capabili sa facă rost de bani? Nasol! Incompetenta se plătește întotdeauna. Întrebarea e doar cine o plătește: o plătește toată lumea la grămadă, sau o plătește doar ăla, incompetentul?

În funcție de cum răspundeți, o să supraviețuiți sau nu, în perioada următoare.

Mihai Giurgea
sursa: capitalismpepaine.wordpress.com

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Sau altfel O SA FACEM O REVOLUTIE CA IN MAGREB SI O SA-I BELIM LA PROPIU PE TOTI ASTIA CARE AU FURAT SI DISTRUS STATUL ROMAN -ADICA PE NOI TOTI !Prin urmare citind ce scrie idiotul asta aici si vazind cinismul lui, putem sa spunem si noi ,cu inima usoara, SA-I OMORIM PE BANDITI PE TOTI, CU NEVESTE CU COPII CU PARINTI SI CU FRATI, SURORI !SA LE ARATAM SI NOI ACELAS CINISM ATUNCI CIND INTILNINDU-I PE STRADA II PUTEM PRINDE SI DECAPITA PE LOC ! E CINIC CE SCRIU ? Asta este …scapa cine poate,de exemplu cine ajunge primul la aeroportul si la avionul lui privat ,restul vor platii cu singele lor si al neamului lui !Sa ne fie frica de achizitiile de gloante si mitraliere ale jandarmeriei care le nivel de argat sef se pregateste ?IN NICI UN CAZ !CIND STI CA ORICUM VEI MURII TU SI FAMILIA TA NU MAI ABSOLUT NIMIC DE PIERDUT SI CHIAR DACA JANDARMERIA A CUMPARAT CITE UN GLONT PENTRU 14 MILIOANE DE POSIBILI PROTESTATATARI ,TREBUIE SA FI CRETIN SA CREZI CA LE VA SI FOLOSI IMPOTRIVA MANIFESTANTILOR CARE POT FI FRATII SAU PARINTII LOR !SAU SA FI MAI NEBUN CA CEAUSESCU IN 89 CA SA CREZI CA DACA TI-AI PUS SLUGA SEF LA SRI SAU POLITIE GATA S-A REZOLVAT PROBMA ! NU TREBUIE DECIT DOUA PETARDE ARUNCATE IN MIJLOCUL UNEI MANIFESTATII MARI IN FATA GUVERNULUI SI ACEST REGIM SI LIMBRICII CARE IL SPRIJINA CU FAPTA SAU CU VORBA, VA DISPARE IN CITEVA ZECI DE MINUTE !MAI RAPID SI FIRESC CA REGIMUL CEAUSESCU CARE ERA SI MAI PUTERNIC SI MUL MAI INTELIGENT SPRIJINIT IN SOCIETATEA ROMANEASCA !NOI CEI SARACI ASTEPTAM CU MAXIMA SPERANTA FOAMETEA ,PENTRU CA ATUNCI NE VOM REGLA CONTURILE CU VOI PINA LA CAPAT !Asa ca degeaba jubilati voi nemernicii pe aceste siteuri ,nici nu stiti ca incepeti deja sa numai existati….cine nu crede sa se mai uite o data la imagile din Egipt !Si primavara e asa aproape si voi atit de slabi,prosti si putini !

  • NU CUNOSC SI NICI NU DORESC SA CUNOSC AUTORUL ACESTUI ARTICOL.NU STIU CINE VINE CU ACESTE IDEI DESPRE ASIGURARI MEDICALE PRIVATE.OARE STIE CINEVA IN CE STADIU DE SARACIE SE GASESC SARANTOCII DE LA FARTANESTII DIN DEAL SAU CEI DE LA CUCA MACAI,CAZANESTI SAU BUMBATA?NU.CUM SE POT EMITE ASEMEA IPOCRIZII?CINE I-I APARA PE ACESTI SARANTOCI?NIMENI.DOAR BUNUL DUMNEZEU.UN CONSILIER DIN MINISTERUL MUNCII DINTR-O TARA EUROPEANA A PROPUS UN ARTICOL CARE NU ERA PE PLACUL MUNCITORILOR.SINDICATELE DE COMUN ACORD CU MAFIA(PENTRU CA MAFIE ESTE IN TOATA LUMEA)L-A ELIMINAT PE ACEST INDIVID.FI-EI TARANA USOARA ACUM.PENTRU CA SINDICATELE SANT PUTERNICE IN OCCIDENT.ATENTIE MARE SA NU SE INTAMPLE SI LA NOI ASA.

  • stiti cum functionau sistemele medicale pe vremuri ?
    cei care-si permiteau plateau, iar medicul presta gratuit pt saraci
    ei acest lucru este implementat cu cap in tarile care au sisteme private de asigurari

    Cat despre dependeti – ia trageti voi cateva gloate in Big Pharma si imediat veti afla ca nu exista boli incurabile si tratamente pe viata…. doar medicamente care ajuta la alterarea sanatatii in asa masura incat dependentul sa fie tinut in viata si in starea de dezechilibru pe o perioada cat mai mare pentru ca un dependent inseamna bani ce curg de la asigurari constant catre firmele producatoare de medicamente
    cat despre medici -de ce credeti ca exportam specialisti la greu – pentru ca sunt cei mai “brainwashed” si cei mai aserviti unii chiar fara sa-si dea seama
    Prin urmare informati-va, sau va meritati soarta!!!

  • postacii de mai sus sa se duca la spital. unul de stat!
    mihai giurgea – tot respectul, perfect adevarat ce ai scris. la zoo cu toti trantorii care fac copii sa aibe mai multe alocatii dn care sa cumpere beutura si alte asemenea modalitati ingenioase de a trai pe spinarea statului!