Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Urmatoarea prada a “baietilor destepti”

Expresia “importanță strategică” ascunde, aproape de fiecare dată, niște mafioți.Cea mai recentă ofensivă a Fondului Monetar Internațional și a Comisiei Europene, de alungare a “băieților deștepți” care căpușează Hidroelectrica, este probabil cea mai bună veste economică a anului după ieșirea din recesiune. “Importanța strategică” a vânzării de curent la o fracțiune din prețul pieței a fost devoalată drept ce trebuia să fie considerată dintotdeauna: jaf al banilor publici.

Dacă operațiunea de curățare va fi terminată, cel puțin jumătate de miliard de euro pe an se vor întoarce în buzunarele proprietarilor de drept ai companiei – contribuabilii. În zece ani, din acești bani se pot construi 200-300 de kilometri de autostradă la prețuri umflate sau 1.000 de kilometri la prețuri normale.

Sau zero kilometri, dacă “băieții deștepți” fac ce știu mai bine. Să migreze în haită către următoarea oportunitate de profit, unde să nu facă nimic pe bani cât mai mulți – lucru care de altfel nici măcar n-ar fi o noutate absolută în cazul autostrăzilor.

Acesta este marele pericol. Să ne iluzionăm că “băieții deștepți” sunt specifici unor industrii și că dacă rămân fără obiectul muncii vor pleca. În realitate, odată astupată o gaură, apar altele prin care se vor scurge cel puțin la fel de mulți bani. S-a văzut asta atunci când au fost privatizate pentru descăpușare companiile de stat, în frunte cu Sidex.

Căpușele s-au reorientat rapid către companiile rămase la stat din motive “strategice”. CFR, Termoelectrica, Hidroelectrica și cam toate celelalte au căzut pe rând pradă căpușelor până când multe dintre ele au ajuns în pragul falimentului. “Băieții deștepți” a încercat, uneori cu succes, să-și rafineze metodele. La Sidex, provocau pierderi de un milion de euro pe zi, bani pe care statul trebua să-i ia de la educație și sănătate. La Hidroelectrica, a încercat să țină bilanțul pe plus, pentru a masca faptul că profitul este în realitate cu unu-două milioane de euro pe zi mai mic decât ar fi trebuit.

Deja, “băieții deștepți” se pregătesc pentru nivelul următor. Acum este la modă să declari tot profitul și să plătești un impozit substanțial la stat, imediat după ce l-ai jupuit de bani. Este cazul “regilor asfaltului”, care se laudă cu marje de profit de 20-30% din încasări sau al companiei descoperite recent de RL, care obține 80% dintre decontările CNAS pentru îngrijiri la domiciliu și care operează cu o marjă incredibilă, de 60%!

Aceste situații demonstrează că simpla alungare a “băieților deștepți” dintr-un loc în altul nu este suficientă. Dacă vor rămâne mai mulți bani pentru educație și sănătate, atunci ei se vor face instructori pentru profesori și depanatori de echipamente medicale. Dacă banii vor merge la autostrăzi, atunci ei vor construi cea mai lungă rețea de autostrăzi invizibile din Europa.

Sunt câteva ingrediente care pot face fezabilă o țintă pentru băieții deștepți. Banii trebuie să meargă către o destinație dezirabilă sau măcar “de importanță strategică”, pentru a exista susținere publică. Din același motiv, costurile trebuie să fie ușor de ascuns. Accesul trebuie să fie bine controlat, pentru ca nu cumva să intre în joc cei care pot lucra la prețuri competitive. Rând pe rând, au ieșit de pe listă “protejarea locurilor de muncă” (ștergeri de datorii), “stimularea întreprinderilor autohtone” (arierate), “cheltuielile pentru buna-funcționare a instituțiilor” (bunuri și servicii) și chiar “protecția păturilor vulnerabile” (subvenții). Singurul capitol care încă îndeplinește majoritatea criteriilor îl reprezintă “dezvoltarea infrastructurii” (investițiile). Este spectaculos faptul că mai există susținere publică pentru acest capitol de cheltuieli, după ce au fost cheltuite 25 de miliarde de euro în ultimii cinci ani fără să se vadă vreun rezultat notabil.

Banii nu au venit din neant ci au fost luați sub formă de taxe și impozite din locuri unde poate că s-ar fi făcut ceva cu ei. Și totuși, funcționează în continuare mitul că intervenția statului ajută la creșterea economiei când în realitate o ține pe loc. “Băieții deștepți” se grăbesc să susțină teza că o sală de sport, un drum județean cârpit pentru încă un an sau pământul bătătorit pentru un-sfert-de-autostradă sunt absolut necesare.

Dar întotdeauna din bani publici, care să le umple buzunarele și din care să dea înapoi o parte sub formă de “impozite” substanțiale, pretinzând că astfel și-au spălat păcatele. Un astfel de deznodământ este comparabil cel mult cu metamorfoza unei familii de mafioți care decide că a venit timpul să se lase de bătăi sau găinării și să-și folosească puterea și banii acumulați pentru a da numai lovituri în stil mare.

Lucian Davidescu
sursa: riscograma.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Nea Luciane, am impresia ca una din doua.Ori esti sluga guvernantilor ori esti deja spalat pe creier ca marea majoritate a bizonilor romani.Adica dupa mintea matale, privatizarea industriei(citeste furtul cu acte al unitatilor productive)este o mare descoperire.Ai cantat aria “baietilor destepti”, ca si cum ei s-a r fi dus la poarta de exemplu Termoelectrica si s-ar fi facut stapani pe productia de energie electrica.Nu trebuia niste contracte, nu trebuiau hotarari de guvern, nu trebuia sa semneze un ministru, nu trebuia nimic.Ba asa s-a facut.Ministri au semnat.Ca acesti ministri sunt din Burkina Fasso aterizati la noi, stie orice roman.Cetatenii au votat doar politicieni guristi care apar la televizar.Partidele nu si-au pus ministri!Partidele nu au pus primul ministru!Da, retarzii o sa spuna ca acesta a fost pus de presedinte.Normal ca presedintele nu a fost propus de un partid.Si tinand cont de toate aceste aspecte, unde dreak sunt toti acesti politicieni hoti, care arunca vina pe devalizarea economiei romanesti in carca “baietilor destepti”?! Asa ca nea Davidescule, mai usor cu pianul pe scari, ca va veni o vreme cand multe lucruri se vor deconta.Dar daca a fost “sarcina de serviciu” sa mai acoperi rahatul facut de politicieni, precum pisica, atunci ai o scuza pentru acest articol.Ca vorba aia, ordinul e ordin, se executa nu se discuta.Si daca pe vremea comunistilor daca nu executai, mai scapai cumva,pentru ca era cainele de paza al democratiei, respectiv lumea vestica, acum poola paza la democratie.Mai ales acum cand se trece de la capitalism la sclavagism.Sa fii iubit si ce iti doresti matale, sa am parte eu.Ca tot am fost impuscat in decembrie 1989, ca sa vad cum se traieste in capitalism, acum ne iese capitalismul pe nas.Ca pe kur n-are cum sa ne iasa, ca majoritatea romanilor nu prea au ce baga in gura.