Politică

Un virus mai puternic decît Coronavirus ne-a lovit: ne-guvernarea PNL

În ciuda apelurilor de liniştire venite din partea autorităţilor, planeta întreagă a intrat în panică din cauza Coronavirusului: regiuni izolate, oraşe închise, aeroporturi nefuncţionale, sute de mii de oameni în carantină. Practic, omenirea se află într-un blocaj nemaiîntîlnit, fără să ştie exact ce ne-a lovit şi, mai ales, ce este de făcut. Nu ştiu, nu mă pricep la viruşi, nu ştiu cît de mare este pericolul coronavirus, dar teama s-a insinuat în sufletul meu cînd, acum o săptămînă, am avut o gripă severă, cu temperatură de aproape 40 de grade C.

Am mers la spital şi, din fericire, n-am fost lovit de coronavirus, fiind necesar doar un tratament cu medicamentele tradiţionale. Nu sînt un tip care să se panicheze de la orice zvon, dar, mărturisesc, o teamă accentuată mă cuprinsese, mai ales că, acum cîţiva ani, cînd izbucnise nebunia cu „gripa aviară”, unul dintre cei doi craioveni afectaţi am fost eu!

Înţeleg, deci, spaima oamenilor în faţa acestei ameninţări nevăzute, cînd nu ştii pe lîngă cine treci, cine este cel pe lîngă care te strecori în metrou sau în avion, cine este pe scaunul de lîngă tine sau cine este în faţa şi în spatele tău la mall. Conştient de şubrezenia lui naturală în faţa bolilor, omul are toate motivele să se teamă că viaţa lui este în pericol şi dacă soarele intră în nori!

Cu toate acestea, noi, românii, n-ar trebui să ne temem atît de mult de coronavirus pentru că pericole mult mai mari ne pîndesc. Unul dintre ele este chiar această guvernare care a debutat cu dărîmarea guvernului Dăncilă, un guvern format de alianţa PSD-ALDE, destrămată însă de ambiţiile politicianiste ale celor care doreau să se dueleze cu Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale de anul trecut.

În mod logic, un nou guvern instalat trebuia să aducă, măcar pentru o vreme, stabilitate şi speranţa că va fi mai bine, mai ales că PNL venea pe valul de încredere dobîndit la alegerile europarlamentare, Referendumul pentru Justiţie şi alegerile prezidenţiale.

Ei, bine, exact atunci cînd aşteptam o guvernare mai bună, ne-a lovit VIRUSUL! Nu coronavirusul, ci virusul „GuWerner-ul Meu“! Caracteristicile lui sînt de-a dreptul înspăimîntătoare: să te prefaci că guvernezi, dar să te gîndeşti la alegerile anticipate, adică să nu-ţi propui să duci la îndeplinire programul cu care ai fost învestit, ci, din contră, să faci orice pentru ca guvernul să cadă, şi nu o dată, ci de trei ori, astfel încît Klaus Iohannis să ne administreze vaccinul său preferat: ALEGERILE ANTICIPATE!

Dacă Organizaţia Mondială a Sănătăţii ne-ar fi spus că efectul principal al coronavirusului este acesta, adică le ia minţile guvernanţilor, am fi înţeles, poate, reacţia PNL şi a lui Iohannis ca fiind urmarea infestării. Dar, nu! Felul în care acţionează cei care s-au trezit peste noapte cu guvernarea în braţe ne arată că virusul care ne-a lovit este de altă natură şi poartă un nume binecunoscut: BOALA PUTERII!

Efectele acestei boli au fost analizate în numeroase studii de politologie, dar, din nefericire, omenirea n-a fost preocupată niciodată de găsirea unui adevărat antidot, lăsîndu-se mereu manipulată de profesioniştii dezinformării care au reuşit totdeauna să convingă popoarele că orice lucru rău este bun, la fel ca războiul care aduce pacea.

Exact ca în romanele lui Orwell! Ştiţi cum începe celebrul său roman „1984”? Fix aşa: „Într-o zi senină şi friguroasă de aprilie, exact cînd ceasurile bat ora treisprezece, Winston Smith, cu bărbia înfundată în piept ca să scape de vîntul care-l ia pe sus, se strecoară iute printre uşile de sticlă ale Blocului Victoria, deşi nu destul de repede cît să împiedice un vârtej de praf şi nisip să pătrundă o dată cu el”. Era o zi importantă pentru „Palatul Victoria”, mă rog, „Blocul Victoria”, căci exact atunci se încheiau pregătirile pentru „SĂPTĂMÎNA DE URĂ” ce urma!

Asta facem şi noi acum, ne pregătim de „săptămîna de ură”, cînd ni se va spune că, pentru binele nostru, trebuie instaurată ne-guvernarea ca formă a bunei guvernări, că votul de învestire a guvernului trebuie să fie unul de respingere, adică votul DA să fie, de fapt, un vot NU.

Acesta este virusul care ne-a lovit mai rău decît Coronavirusul din China: ne-guvernarea ca formă de guvernare, instalarea unui „Guvern al Meu” ca guvern al ţării! Cîndva, pentru Coronavirus se va descoperi un antidot, însă pentru virusul care ne-a lovit pe noi nu e leac pentru că ne-am obişnuit cu el şi-l mîngîiem pe cap din patru în patru ani.

Autor: Ion Spânu

Sursa: cotidianul.ro

Despre autor

contributor

comentariu

Adauga un comentariu