Analize și opinii

Statul, negustor cinstit doar până apare raportul Curţii de Conturi

În 2008, statul român s-a pregătit pentru criză, printre altele, folosind nelegal peste 10 miliarde de euro din bugetul public. Instituţiile statului au adăugat şi au şters venituri şi cheltuieli inventate până când valoarea acestora a ajuns la un sfert din încasările totale din taxe şi impozite ale bugetului public. A devenit astfel oficial faptul că statul nu doar cheltuieşte prost banii, adică fără a îmbunătăţi, în vreun fel, viaţa contribuabililor, ci şi nelegal.

Prejudiciile în bani aduse de instituţiile statului bugetului public în 2008 au fost de 339 de milioane de euro, bani despre care s-a aflat abia acum, după doi ani, că s-au furat, prin cele mai diverse metode, de la inventarea de acte adiţionale la contracte de infrastructură la acordarea ilegală de sporuri. La OSIM s-a constatat, de exemplu, că au fost cheltuiţi aproape 400.000 de euro pentru servicii informatice, dar că nu există niciun act care să dovedească faptul că serviciile au fost prestate, că a existat vreun beneficiu real în urma acestor plăţi.

Unele persoane, care se plimbă pe holurile Parlamentului, s-au grăbit să declare, stângace şi uşor ruşinate, că cifra nu este mare, că este inevitabil să apară greşeli în acte, că e suficient să nu pui ştampila unde trebuie pentru ca documentul să devină nelegal.

Dacă un contribuabil de rând pune ştampila greşit, el este amendat, iar banii sunt plătiţi din propriul buzunar. Cum statul nu are un buzunar propriu, ci 20 de milioane de buzunare mai mici, aşa goale cum sunt, dacă o instituţie bugetară greşeşte, tot contribuabilul de rând scoate bani din buzunar. Simplu spus, indiferent cine greşeşte, contribuabilul scoate banii.

Chiar dacă nu ar fi existat niciun prejudiciu, nici măcar un leu furat din taxele şi impozitele românilor de către reprezentanţii statului, simplul fapt că 10 miliarde de euro au fost folosiţi nelegal pare absurd. Ne şi imaginăm cum, la sfârşit de an, se adună toţi contabilii bugetari pentru a completa actele, la ochi şi din pix, în aşa fel încât toate cifrele să aibă o acoperire, de parcă ar fi vorba despre un joc pe calculator şi nu despre conducerea unui stat.

În spatele raportului Curţii de Conturi se ascunde însă o concluzie ce pare desprinsă dintr-o poveste fiscală de groază: statul cheltuieşte toţi banii nelegal. La urma urmei, cifra de 10 miliarde de euro a reieşit din doar aproape 2.200 de controale. Curtea nu a verificat toate bilanţurile contabile ale instituţiilor statului. Dacă ar fi făcut-o, există posibilitatea ca suma totală să fi depăşit de câteva ori veniturile statului, pentru că, din câte se pare, statul lucrează cu bani fictivi. Reali sunt numai când trebuie încasaţi de la contribuabili.

Victor Rotariu
sursa: gandul.info

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Toti politicienii sunt cinstiti pana ne uitam la declaratia lor de avere. Prejudiciile le putem dealtfel trece la profituri.