Analize și opinii

Rezultatul manipulării pieței din România de mafia “băieților deștepți”

baietii-desteptiComisia Europeană a trimis România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene. Motivul îl constituie faptul că țara noastră nu a transpus normele UE privind piața internă a energiei. Până în prezent, România a transpus doar parțial aceste norme în domeniile energiei electrice și gazelor naturale. Acestea ar fi trebuit implementate integral până la 3 martie 2011. Conform Tratatului de la Lisabona, care a intrat în vigoare la 1 decembrie 2009, dacă statele membre nu transpun legislația UE în legislația națională în termenul prevăzut, Comisia poate să sesizeze Curtea de Justiție și să îi ceară acesteia impunerea unor sancțiuni financiare. Penalitatea pe care statul român trebuie să o plătească zilnic până când va remedia această situație este de 30.000 de euro pe zi. Nivelul acestei penalități este stabilit ținând cont de durata și de gravitatea încălcării normelor. În cazul în care Curtea emite o hotărâre care confirmă încălcarea, penalitatea zilnică trebuie plătită de la data hotărârii până la finalizarea transpunerii. Curtea va decide valoarea finală a penalităților zilnice.

În vremea guvernelor Boc și MRU, Comisia a trimis României scrisori de punere în întârziere cu privire la transpunerea celor două directive. Pe cei doi premieri ai Guvernelor PDL par să nu-i fi interesat transpunerea integrală a directivelor. Paradoxal, tocmai ei nu au pus în practică aceste norme, deși Traian Băsescu tocmai votase la summitul din februarie 2011, angajând astfel și România, proiectul privind finalizarea pieței interne a energiei până în 2014.

Dincolo de sabotarea acestui obiectiv comunitar, cei doi premieri ai PDL nu au făcut decât să mărească suspiciunile Uniunii Europene privind debandada și jaful existente pe piața energiei din România. Fostul ministru Adriean Videanu a aprobat vânzări de energie la acele preţuri preferenţiale care au dus la pierderi grave pentru Hidroelectrica, în valoare de sute de milioane de euro. Practic, pentru anumiți clienți politici fideli prețul la energie era menținut artificial la un nivel scazut, deși aceștia, spre deosebire de o largă pătură a românilor săraci, își puteau permite sa plătească. Totodată, prin spargerea sectorului energetic în diverse companii private, pe criterii clientelare, s-a ajuns de fapt la blocarea unei adevărate piețe concurentiale a energiei.

Problema majoră nu este subvenționarea populației (lucru care ar ar putea fi înțeles în perioadă de criză la Comisia Europeană), ci subvenționarea preferențială a unor companii date pe mâna clienților fideli partidului. Într-un comunicat, comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, apreciază că „piața internă este vitală pentru a găsi soluții la provocările energetice și climatice ale Europei și pentru a asigura aprovizionarea populației și întreprinderilor cu energie la prețuri accesibile. Întârzierile în implementarea normelor UE referitoare la piața internă a energiei afectează toți jucătorii de pe această piață și de aceea nu sunt acceptabile”.

Mafia “băieţilor deştepţi” din energie, patronată de clientela PDL, prin comportamentul ei abuziv, nu a făcut decât să distorsioneze piețele prin diverse intervenții ale statului care au favorizat un grup sau altul de interese. Comisia Europeană a cerut României mai demult să aplice diverse măsuri pentru a împiedica monopolizarea pieței energiei în România: separarea reţelelor de distribuție a energiei electrice și gaze, aspecte legate de protectia consumatorilor şi independenţa surselor de distribuție, clarificarea competențelor pe care le au autoritățile naționale de reglementare, pentru a nu fi suspectate că favorizează diverse grupuri de interese.

autor: George Bogdan
sursa: cotidianul.ro