Analize și opinii

Protest impotriva explorarii si exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica, Barlad

img_2696GISCB – Grupul de Initiativa al Societatii Civile Barladene

Comunicat de Presa

Protest impotriva explorarii si exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica, Barlad

Duminica, 1 septembrie 2013, in cadrul unei manifestatii desfasurate in Barlad, circa 6000 de romani din intreaga tara au cerut interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist in Romania prin fracturare hidraulica, precum si anularea proiectului RMGC.

Actiunea, care a durat aproximativ 2 ore, a fost organizata sub forma unui miting in Piata Sf. Ilie in cadrul caruia participantii la eveniment au cerut demiterea Guvernului Ponta si au afisat bannere cu mesaje precum “Nu fracturarii viitorului copiilor nostri” “Ponta nu uita: Romania nu e a ta!” “Toata lumea sa strige tare: tara nu e de vanzare!” “Demisia!” “Salvati Rosia Montana” “Afara, afara cu Chevronu din tara!” “Go home, Chevron!” “CHEVR-OFF” “Opriti crima ecologica Chevron” “Daca vine aici Chevron/ si se-apuca sa foreze/ le vom da dureri in somn/ cum a fost pe metereze” “Nu gazelor de sist/ vrem viata nu moarte” “Sa plece americanii si sa vina Dumnezeu!”.

Expertul geolog Gabriel Milan Sava (GISCB) a declarat in cadrul mitingului:
Asa cum am mai spus-o, nu exploatarea în sine a gazelor din sist este problema noastra ci metoda prin care aceasta exploatare se doreste a fi facuta. Metoda fracturarii hidraulice utilizeaza un volum foarte mare de apa, circa 60000 de m3 la o sonda. Multiplicati aceasta cifra cu numarul impresionant de sonde care vor fi puse în conditiile descoperirii gazelor de sist si va dati seama ce cantitate uriasa de apa va fi folosita. Apa reprezinta cel mai important element al vietii, daca ea dispare existenta vietii este pusa sub semnul întrebarii.

Am observat în ultima perioada cinismul unor oameni de stiinta, preluat cu mare bucurie si repeziciune de unii oameni politici care, referindu-se la faza actuala de EXPLORARE, spun ca este inofensiva. Sfatuiesc pe toti acei care sustin aceasta stupida afirmatie sa citeasca manuale de geologie de specialitate sa informeze corect oamenii si nu sa îi dezinformeze asa cum doresc ei.

Marele nostru domnitor Stefan cel Mare otravea apa si pamantul pentru a scapa de invadatori…acum …CULMEA CINISMULUI: unii asa zisi romani îi ajuta pe straini sa ne otraveasca apa si pamantul pentru a scapa de NOI!”.

Acest protest face parte dintr-un lung sir de actiuni impotriva exploatarii si explorarii gazelor de sist si se doreste atragerea atentiei publicului larg, a mass-media si a factorilor politici asupra faptului ca USL a ajuns la guvernare pe baza unui program electoral prin care se angaja ca va vota o lege de interzicere a fracturarii hidraulice in Romania, precum si stoparea proiectului RMGC.

Pentru informatii suplimentare:

gen. Neculai Rotaru (G.I.S.C.B.)

(e) info@gazedesist.ro, rotarunic@gmail.com

Mentiuni:


Fracturarea hidraulica este o metoda de extragere a gazelor de sist prin care se fractioneaza roca la mare adancime (mii de metri) folosind cantitati mari de apa impreuna cu substante chimice periculoase. Daca se produc fisuri ale rocilor care ajung pana in apa freatica, aceasta risca sa se contamineze cu gaz metan si reziduuri toxice. Numeroase cazuri de contaminare a apei freatice sunt documentate si cercetate, locuitorii fiind sfatuiti sa plece (orasul Dimock din statul Pennsylvania este un astfel de caz aflat in cercetarea Departamentului de Protectie a Mediului din SUA). “Faza de explorare în care s-a ajuns în acest moment (in perimetrul EV2 BARLAD) se aseamana foarte mult cu faza de exploatare, deosebirea constand în faptul ca nu se vor face foraje orizontale iar fracturarea va avea loc doar pentru forajul vertical pentru a verifica în detaliu cantitatea, calitatea si indicatorii tehnico-economici ai gazelor de sist. Cu alte cuvinte, are loc o fracturare hidraulica la scara redusa! Alta metoda de a verifica toate acestea nu exista înca!” declara geolog Milan Sava.

GISCB (Grupul de Initiativa al Societatii Civile Barladene) este format din experti geologi, preoti, ingineri, militari, profesori care au luat atitudine ca urmare a concesionarii perimetrului EV2 Barlad companiei Chevron, printr-un acord secretizat, in scopul extragerii gazelor de sist.

GISCB a organizat mai multe mitinguri si marsuri in ultimii doi ani, la care au participat intre 3000 si 9000 de oameni.

Mai multe informatii despre GISCB si opozitia fata de exploatarea gazelor de sist in Romania sunt disponibile pehttp://gazedesist.ro/

LINK-uri utile:

https://www.facebook.com/gazedesist.ro
https://www.facebook.com/events/161602027366996/?context=create

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • De ce Mircea Diaconu a votat impotriva prcuoetilui de lege ..E hilar. Am primit raspuns dupa o scrisoarea adresata domniei sale.Stimate Domnule Catuna ! Propunerea legislativa privind interzicerea explorărilor şi exploatărilor perimetrelor cu zăcăminte de hidrocarburi lichide sau gazoase prin fracturarea (fisurarea) hidraulică şi anularea licenţelor exclusive de explorare a tuturor proiectelor care recurg la această tehnică (eenregistrată la Senat cu nr.L228/2012) a fost respinsă de Senat din următoarele considerente :- respectiva inițiativă a colegiilor deputați de la PSD a fost considerată de de Plenul Senatului ca fiind incompletă, iar Guvernul Rome2niei (prin reprezentanții săi de la Ministerul Economiei si de la Ministerul Mediului) au propus un proiect de Ordonanță de Urgență pe acest subiect care va fi supus dezbaterii publice een viitorul apropiat;- prezenta propunere legislativă va intra een toamna acestui an een dezbaterea Camerei Deputaților – Cameră Decizională een acest caz – iar dacă Guvernul nu va iniția un proiect de lege sau ordonanță de urgență pe acest subiect, vom eenainta propunerile dumneavoastră comisiile de specialitate din cea de-a doua Cameră a Parlamentului.cen baza celor prezentate vă mulțumesc pentru solicitarea pe care mi-ați adresat-o privind acest proiect parlamentar important een chestiunea gazelor de șist (problemă mult mediatizată een ultimile luni), subiect care este pe agenda Parlamentului și care cu susținerea și asistență de specialitate din partea dumneavoastră poate deveni o viitoare lege care să reglementeze clar,transparent și nu superficial exploatările perimetrelor cu zăcăminte de hidrocarburi lichide sau gazoase prin fisurarea hidraulică .Sper că veți continua să semnalați aceste derapaje instituționale și să veniți cu sugestii, propuneri pe care eu, een nume personal, dar și parlamentarii (een ansamblul lor), le vom considera importante een vederea elaborării de propuneri legislative een acest domeniu.Vă mulțumescCu stimă,Senator PNL de ArgeșMircea Diaconu