Analize și opinii

Promiscuitate la nivel înalt

Teodor Baconschi constată, trist, că dreapta din România e o „fantomă”. Păcat că nu recunoaşte şi că dreapta a devenit o fantomă pentru că a fost răpită/sechestrată semantic, abuzată politic şi asasinată moral de regimul Băsescu.

Cum ar putea fi altfel decât o fantomă, în momentul în care ani de zile toate şmenărelile, toate potlogăriile şi toate mizeriile regimului băsist au fost înălbite în numele „dreptei” de intelectualii băsişti. O spune chiar Adrian Papahagi care, refuzat şi de popor, şi de partid, declară că s-a săturat să joace rolul de „înălbitor al identităţilor compromise, de cauţiunemorală şi intelectuală pentru entităţi încolonate şi lipsitede discernământ, valori, viziune politică şi curaj”. Bine, dar cine l-a pus să joace acest rol? Şi de ce el şi ceilalţi tovarăşi de drum ai băsismului au atacat până acum, în numele „adevăratei drepte”, pe oricine a cutezat să arate că regimul băsist-pedelist e unul al identităţilor compromise, al lipsei de valori, al lipsei de dedicaţie faţă de cauza naţională? Cine a ocupat posturi de miniştri şi secretari de stat în perioada în care acest regim al imposturii generalizate funcţiona la turaţie politică maximă? Nu ei, nu cei care au funcţionat în toţi aceşti ani pe post de înălbitor?

Cine i-a făcut ochi dulci Elenei Udrea? Dnii Baconschi şi Paleologu. Cine a făcut apologia lui Blaga? Dl Neamţu. Cine a vehiculat, în plină campanie electorală, în presa străină, vestea existenţei unei casete pornografice a lui Mircea Geoană? H. R.Patapievici. Cine a benchetuit pe banii baronesei pedeliste Plăcintă? Fundaţia Creştin-Democrată a dlor Papahagi şi Baconschi. Dnul Papahagi îşi face iluzii crezând că funcţionează pe post de înălbitor. Şi el şi ceilalţi tovarăşi ai săi sunt de mult parte a aceloraşi zoaie politice din albia democraţiei româneşti. Promiscuitatea se plăteşte. Şi se perpetuează.

Iată, de exemplu, dl Baconschi scrie încercând o definiţie a dreptei:

Dreapta autentică înseamnă: spirit național, tradiție creștină asumată, libertate economică și civică adevărată, atlantism și anticomunism, mândria de a fi european, nu papuaș sau singaporez. Dreapta înseamnă domnia legii, ordine pe stradă, ierahie socială pe merit și muncă. Înseamnă oameni cu valori clare, comunități articulate, gândire consecventă, voință puternică.”

Da, poate că dreapta înseamnă toate sau unele dintre aceste lucruri. Dar mai presus de toate înseamnă altceva: înseamnă o ierarhizare a acestor valori, un sistem axiologic clar. Dl Baconschi invocă „ierarhia socială”, dar nu practică ierarhia valorică, nu indică priorităţile, fundamentele, rânduiala valorilor care face posibilă, în cele din urmă, buna aşezare a vieţilor noastre. Devălmăşia valorilor invocate de domnul Baconschi e simptomatică pentru oportunismul politic, confuzia valorică şi dublele standarde ale regimului Băsescu. Dreapta a ajuns o fantomă şi pentru că „dreapta” băsistă a fost euroatlantică atunci când trebuia să fie naţională, europeană atunci când trebuia să fie creştină, anticomunistă atunci când trebuia să respecte munca oamenilor, neoliberală atunci când trebuia să respecte domnia legii. Dreapta, în viziunea băsismului, a fost un pachet de cărţi de joc pe care îl amesteci, îl tai, îl împarţi şi îl măsluieşti după cum o cere pokerul politic pe care îl practici.

Dreapta şi stânga nu sunt doar pachete de valori, ci constelaţii, ordini de valori. Dacă admiţi că la temelia dreptei stă „tradiţia creştină asumată” care ne conduce apoi către conştiinţa naţională şi aşa mai departe, apoi nu poţi brusc să invoci „atlantismul” sau „europenismul” atunci când vine vorba de Liturghie sau de Decalog.

Iată, de exemplu, dl Baconschi scria acum câţiva ani că visează la o elită politică “amorală”, care să ne mintă pentru „binele” nostru. Binele respectiv era adoptarea de către ţările UE (inclusiv România) a celebrei „Constituţii Europene”. O elită amorală nu e o elită cu valori clare şi nici una a tradiţiei creştine asumate. Un popor manipulat nu poate deveni o comunitate articulată, cu gândire consecventă. Acţiunea unei elite machiavelice forţează reacţiunea unui popor paranoic, suspicios, pradă teoriilor conspiraţiei. O elită laşă şi oportunistă informează un popor care dispreţuieşte ierarhiile sociale, pe care le ştie a fi construite pe merit în ochii bossului şi pe muncă necinstită. Şi lustruitul pantofiorilor dnei Udrea e muncă. Dar nu e muncă cinstită. Nimeni nu spune că oamenii slugarnici, parveniţii şi escrocii nu muncesc. Din contra, se spetesc muncind.

Ceea ce contează însă e ca munca să fie cinstită. Şi pentru asta trebuie ca principiile asumate şi vieţile să ne fie în bună rânduială. Până acum, ierarhia socială şi valorică din România a fost determinată de proximitatea faţă de şef şi de aproximarea nevoilor lui. A fost construită pe complicităţi şi vecinătăţi vinovate. Adică pe promiscuitate la nivel înalt.

Autor: Mircea Platon
sursa: focuriinnoapte.blogspot.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • este adevarat ca unii dintre acesti asa zisi oameni au guvernat aceasta natie? dar inainte de a vorbi despre dreapta sau stinga, ar trebui sa vedem cine vorbeste,cine si pe ce scaun sta, cine este de fapt si de unde vine, ce rang valoric are si abia apoi sa vedem ce spune? a analiza toate bazaconiile unor asa zisi intelectuali securisti si activisti ,fara vreo valoare umana in ei, cred ca este o eroare de timp. ceea ce se petrece la noi, la aceasta data si pina se va duce base si ai lui, sau chiar si dupa antonescu si ai lui,nu este altceva decit un haos aproape total, unde valorile nu au loc, unde omenia, bunul simt , si educatia nu isi au locul cuvenit.abia dupa ce acesti indivizi, nu vor mai fi la butoane, atunci vom putea, daca vom putea sa rescriem regulile pt o societate normala, unde mugurii democratiei vor putea inflori din nou.pina atunci,trebuie sa facem eforturi atit fizice cit si intelectuale sa supravietuim, sa fim demni si normali.acum cind violarea acestei firave constitutii se petrece la cel mai inalt nivel,de seful acestui stat, cind incalcarea legilor este exemplu de urmat de prim ministru si ai lui, cind intelegerile cu iz politic in interes asa zis national,curma intregul esafodaj al oricarei constructii democratice, totul este in zadar.ponta se dovedeste pe zi ce trece,ca este un mielusel,care face compromisuri chiar si cu el insusi, de dragul unei intelegeri si pact semnat cu diavolul(basescu)nu sint de acord ca trebuie sa te faci frate cu diavolul pina treci puntea.odata infratit cu acel diavol, acesta nu te mai lasa din brate si esti al lui pe veci.in viata, situatia este buna ,si merge inainte, numai cu dzeu si nu cu altcineva.

  • Eu am numit pdl-ul cu Base in frunte o secta politica murdara a carei ideologie este banul si puterea . Domnii astia sunt dezamagiti ca le-au pierdut , nu pentru ca s-ar fi dezmeticit . Daca vor gasi un culoar favorabil , vor renunta la orice valori , inca o data si inca o data . In ce priveste asumarea traditiei crestine , sa fim seriosi . Traditia crestina pentru baconski a insemnat o posibilitate mai la indemana de parvenire .Teoretizarile lui fara corespondentul lor practic ( ” asumate ” ) il plaseaza in zona oportunismului ridicol . La fel si alte lichele basiste .

  • DREAPTA lui baconski,patapievici,plesu,liiceanu si alti contemporani asemenea lor, este exect STINGA lui sadoveanu,arghezi,eugen barbu, paunescu,etc…
    Niciunul dintre acestia nu are dreptul moral de a se revendica din EMINESCU !