Analize și opinii

Problemele viitorului apropiat

Zvonurile despre un imprumut pe care FMI ar fi dispus sa-l acorde Greciei pentu evitarea unui dezastru financiar de proportii pun intr-o alta perspectiva problemele financiare ale Romaniei. Conform calculelor expertilor Fondului, un imprumut de 25 de miliarde de Euro ar trebui sa fie indeajuns pentru a evita falimentul national al Greciei. Pentru Grecia, un astfel de imprumut ar fi echivalent cu aproximativ 8,25% din PIB. Daca raportam imprumutul pe care l-a facut una dintre incarnatiile precedente ale guvernului Boc la PIB-ul Romaniei, obtinem o valoare de aproximativ 16,6%. Situatia economica din primavara anului 2009 a fost atat de disperata, incat guvernul a considerat necesar sa ia un credit de o dimensiune extraordinara. In acest context, propaganda portocalie referitoare la o viitoare crestere economica devine si mai putin credibila decat a fost pana acum.

Imprumutul luat de la FMI a fost contractat pe o durata scurta si ori va trebui sa fie platit in perioada imediat urmatoare, ori va trebui ca o mare parte din datoria publica sa fie “rostogolita”, adica Romania va intra in cercul vicios de cautare de credite, pentru a-si plati datoriile mai vechi. Problema principala a unei astfel de “strategii” consta in faptul ca, momentan, ne aflam intr-o perioada cand dobanzile de referinta se afla la minimele istorice si guvernele din Vest injecteaza capital in economia mondiala. Situatia in care bancile comerciale din Vest se pot imprumuta de la Rezerva Federala fara a plati dobanda nu poate dura la nesfarsit. Stimularea economiei trebuie dozata atent, pentru ca exista un mare pericol de declansare a unui proces hiperinflationist la scara globala. Chiar si intr-un scenariu foarte optimist, dobanzile de referinta din 2012-2013 vor fi substantial mai mari decat cele din 2009-2010. In aceasta situatie, “rostogolirea” datoriei publice acumulate de guvernul Boc va fi un proces anevoios care va impune costuri substantiale pentru bugetul de stat si, implicit, pentru economia nationala.

Despre ce crestere economica pe termen lung poate fi vorba daca, incepand din 2013, numai deservirea (adica plata dobanzilor) datoriei fata de FMI va avea un cost de 4 miliarde de Euro pe an? Statul va trebui sa identifice noi surse de finantare a bugetului. Statul nu va avea de unde sa plateasca acesti bani daca nu va creste taxele sau nu va reduce cheltuielile bugetare. Deservirea datoriei publice va fi ca o taxa indirecta asupra intregii economii, o taxa echivalenta cu 3% din PIB! Economia nationala va trebui sa creasca cu minim 3%, doar ca sa ramana pe loc. Excelenta perspectiva!

Problema principala nu este atat dimensiunea datoriei publice, cat modul in care sunt utilizati banii pe care va trebui sa-i rambursam cu totii. Guvernul Boc nu a reusit sa propuna un proiect viabil de relansare a economiei nationale. Cheltuirea banilor pe consum (plata salariilor si pensiilor) nu este o solutie inteleapta, pentru ca va impune reducerea salariilor si pensiilor in viitorul apropiat, atunci cand va veni timpul sa platim dobanda la imprumuturile contractate.

O economie viabila nu poate fi construita pe consum pe baza de credit. Mall-urile, vilele, blocurile rezidentiale pot genera locuri de munca pe o perioada limitata, devenind apoi active care fie nu produc nimic, fie aproape nimic. O economie viabila trebuie sa produca ceva. Pentru ca romanul de rand sa poata avea un nivel de viata ridicat fara sa se imprumute la banca trebuie ca economia nationala sa fie orientata spre productie competitiva si concurenta pe piata internationala. Un prim pas ar fi ca Romania sa devina autosustenabila din punct de vedere alimentar, iar apoi producatorii agricoli autohtoni sa intre pe pietele europene. Ar fi bine sa dezvoltam industria high-tech, ar fi foarte nimerit daca ar exista un program real de eficientizare a domeniului energetic. Este imperativ sa investim bani in educatie eficienta, in crearea unor centre de expertiza care vor asigura ca nu vom ramane niste trogloditi tehnologici. Din pacate, banii pe care i-am imprumutat de la FMI au fost cheltuiti pentru campania electorala si mentinerea iluziei unei economii functionale. Consecintele acestei decizii le vom vedea in perioada imediat urmatoare.

sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu