Analize și opinii

Președintele de voiaj și ceremonie

Președintele unei republici bananiere, într-adevăr, dar cu litoral și munți și, bineînțeles, cu multă verdeață, dar și cu posibilități nemăsurate pentru unii dintre locuitori de a explora lumea întreagă. Despre oamenii cu enorm de multe responsabilități se spune întotdeuna cu surprindere: „Oare când mai găsește timp pentru el?!” Despre Iohannis nu se poate spune, cu o și mai mare uimire, decât: „Oare când mai găsește timp pentru responsabilități?!”

iohannis-la-avion-1-610x300-800x393

Azi în vale, la câmpie, plimbându-te cu bicicleta, mâine la munte, excaladând împreună cu tinerii liberi și frumoși, și apoi a fost vizita din Germania, la mama, și vacanța privată din America, la stăpân, și concediu nedeclarat din Insulele Baleare, și vacanța de Paște din Portugalia, și micul concediu de la Neptun, și deplasările din fiecare weekend către Sibiu, la Carmen, prima doamnă.

De fapt, s-a ajuns ca orice căutare pe Google pentru numele „primului domn al țării” să ofere doar două direcții din „geografia personală” a președintelui: pe de o parte vizite și vacanțe, pe de alta, invitații și ceremonii. Între acestea, munca nu e decât o rară întâmplare, rara avis. Precum în următoarea știre: „Preşedintele Klaus Iohannis se va afla, în perioada 25-26 iulie, la Salzburg, unde va avea o întâlnire de lucru cu omologul austriac, Heinz Fischer, urmând să participe şi la deschiderea oficială a Festivalului de la Salzburg, în calitate de invitat de onoare”. De unde întrebarea: președintele a mers la Salzburg pentru a avea o întâlnire de lucru sau pentru a participa la festival? Eu am răspunsul, cred că și dumneavoastră.

Acesta ar putea fi mandatul promis de Iohannis, un președinte „normal” în „țara lucrului bine făcut”, oricare ar putea fi ăsta? În locul permanentului scandal stins doar cu rachiu de pară, oferit de Traian Băsescu, astăzi avem liniștea desăvârșită a unei președenții concepută ca agenție de voiaj.

Numai că România nu este o țară normală, dacă acceptăm – și suntem obligați să acceptăm! – că normalitatea unei țări nu o putem stabili altfel decât printr-un înalt grad de satisfacție al cetățenilor săi față de stat, eforturile și raporturile sale față/cu cetățenii.

Putem să fim convinși că primul ministru celei mai fericite țări din lume, cum se spune că este Australia, nu își vede astăzi capul de treburi, ca și ieri.

Curios, pentru comparație, am intrat pe twitter-ul lui Malcolm Turnbull. Într-o singură, cea în care președintele României călătorea prin munți, a avut un discurs la Națiunile Unite și o întâlnire la bursă, de unde a rezultat preocuparea pentru criza refugiaților și un plan economic, transpuse în două titluri: „Public confidence in secure borders has enabled us to increase our permanent refugee resettlement by 35%” și „Elements of our economic plan – open markets, free trade, innovation – are driving the most successful economies”.

Deci, din cea mai fericită țară a lumii, din Australia, primul-ministru e preocupat de criza refugiaților, care afectează Europa. Al nostru președinte nu are nimic împotrivă dacă Europa i-ar primi pe toți, iar România cât i se cere. El e precupat să aibă un avion prezidențial, pentru că vrea să plece și el, în America, sau în Germania, sau în Insulele Baleare… Despre un plan economic în România, ce să mai vorbim?! Ai spune că noi suntem cei care trăim în cea mai fericită țară a lumii. Bineînețeles, nu este așa, dar de un lucru putem fi siguri: avem probabil cel mai fericit președinte din lume.

Ultima dată Iohannis nu a fost fotografiat în cadrul unei ceremonii, ci pe munte, după ce fusese fotografiat într-un aeroport din Las Palmas, după ce fusese fotografiat într-o ceremonie. Momentele recreative vin după ceremonii „istovitoare”.

Câteva știri și câteva fotografii:

Klaus Iohannis, cu tinerii în vârf de munte

klaus-iohannis-tineri-muntePreședintele Klaus Iohannis s-a fotografiat alături de mai mulți tineri pe Vârful Negoiu din Munții Făgăraș, imaginea fiind postata pe Facebook de un clujean, alături de mesajul „The president was with us”.
Fotografia a fost publicată pe Facebook de Nicolae Pop, din Cluj, însoțită de mesajul: „Am urcat pe munte cu acest grup de tineri. The President was with us” (președintele a fost cu noi – n.red.).

În imagine, șeful statului poartă haine sport și este înconjurat de zece tineri. Ei se află pe Vârful Negoiu din Munții Făgăraș.

Nu este pentru prima dată când președintele Iohannis urcă pe munte. În luna august, el a postat pe Facebook o fotografie în care se afla la Bâlea Lac, mărturisind că drumețiile montane rămân o pasiune pentru el și că România are, probabil, cele mai spectaculoase peisaje din Europa.
„Drumețiile montane rămân o pasiune pentru mine așa că am urcat din nou pe munte. Vă spun cu toată sinceritatea: avem probabil cele mai spectaculoase peisaje din Europa. Merită să le descoperiți! ‪#BaleaLac”, scria atunci Klaus Iohannis pe pagina sa de Facebook.

Klaus Iohannis, a cheltuit doar pe doua deplasări 150.000 de euro!

În bugetul administraţiei prezindenţiale, la capitolul deplasări externe, apare o diferenţă între cheltuielile pe luna iulie şi cheltuielile pe luna august 2016 de peste 600.000 de lei, aproximativ 150.000 de euro. Aceste cheltuieli apar în condiţiile în care Klaus Iohannis nu a făcut nicio deplasare externă în interes public. Administraţia prezidenţială a precizat pentru România TV că diferența de 625.019,24 lei reprezintă contravaloarea facturilor aferente zborurilor speciale efectuate de către delegația oficială a României pentru deplasările din Bulgaria (15.06.2016) şi Polonia (Summitul NATO din perioada 07 -10.07.2016). Facturile respective, emise de TAROM la finalul lunii iulie 2016, au fost achitate de Administrația Prezidențiala în luna august.
Costurile deplasărilor lui Iohannis în primele 8 luni ale anului 2016 s-au ridicat la 1.050.000 euro. Totalul deplasărilor este de 1.120.000 euro, 70.000 euro fiind pentru deplasări interne.

Putem să fim convinși că primul ministru celei mai fericite țări din lume, cum se spune că este Australia, nu își vede astăzi capul de treburi, ca și ieri.

Klaus Iohannis, pe aeroportul din Palma de Mallorca. Cum a fost surprins președintele

kalus-iohannis-vacanta-aeroport-palma-de-mallorcaKlaus Iohannis a anunțat recent că va plecat în vacanță în Germania, alături de soția lui. Președintele României a fost surprins pe aeroportul din Palma de Mallorca, înainte de a se întoarce în România. Imaginea cu Iohannis pe aeroport, citind o carte, a făcut senzație în mediul virtual.

Deşi anunţa că va merge în concediu la părinţi, În Germania, şeful statului a fost pozat într-un aeroport din Spania, aproape de o staţiune celebră pentru plajele ei exotice, potrivit știripesurse.ro. Un internaut l-a surprins pe Klaus Iohannis citind o carte înainte de a se îmbarca într-un avion.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, efectuează, în perioada 17 – 25 august a.c., o deplasare privată și a plecat în cursul zilei de astăzi, din București, cu o cursă de linie, în Republica Federală Germania”, a anunțat în urmă cu doar câteva zile Administrația Prezidențială.

Klaus Iohannis, la a patra vacanță în cei doi ani de mandat

Părinţii actualului preşedinte sunt Susanne şi Gustav Heinz Johannis, amândoi saşi transilvăneni. Aceştia au imigrat ca pensionari în Germania, unde s-au stabilit la Würzburg, în Bavaria. Mama președintelui a lucrat la Spitalul de Copii, iar tatăl a fost blănar. Este a patra vacanță a lui Klaus Iohannis în mai puțin de doi ani de când a fost ales șef al statului. Primul concediu, în aprilie 2015, și l-a petrecut în insulele Madeira din Portugalia. Administrația Prezidențială a anunțat atunci „vacanța privată” abia după ce informația că soții Iohannis sunt în Madeira a apărut în presa portugheză. O a doua vacanță a președintelui Iohannis a fost cea din august 2015. A durat aproximativ două săptămâni, iar Klaus Iohannis a fost la vila de protocol de la Neptun și la Sibiu. Cea de-a treia vacanță petrecută de Klaus Iohannis ca președinte al României a fost luată la finalul lui 2015 și s-a prelungit până în ianuarie 2016. Klaus și Carmen Iohannis și-au petrecut sărbătorile de iarnă la Miami.

Când ați auzit ultima dată despre Iohannis unde pleca sau de unde venea?

Autor: Cristian Patrascu

Sursa: Anonimus.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu