Analize și opinii

Premierul Poloniei: Presa noastră e în mâinile Germaniei. Trebuie repolonizată

Majoritatea publicaţiilor poloneze au fost achiziţionate de concerne de presă germană după aderarea ţării la UE. Bertelsmann, una dintre cele mai puternice edituri, a cumpărat după anul 2000 reţeaua de distribuţie naţională.



“Este rezultatul unei boli a celei de-a Treia Republici Poloneze (cea de după 1989, n.red.). Oamenilor li s-a spus că banii și capitalul nu au naționalitate și că nu contează cine îl controlează. Media a fost vândută. A pierdut mult din cauza asta. Astăzi presa este în mâini străine, în mare parte mâine germane. În Germania, ei spun că ziarele trebuie să fie în mâinile lor, dar în Polonia, nemții au cumpărat principalele instituții de presă poloneză în timpul guvernului PO (Donald Tusk, n.red.) și mai înainte. Să nu fim păcăliți” – a spus premierul conservator polonez Mateusz Morawiecki, în timpul unui interviu televizat.

În ciuda propagandei anticonservatoare a presei locale, PIS a reuşit cel mai bun scor din istorie

Șeful guvernului de la Varșovia fusese întrebat de moderatorul emisiunii cum evaluează suveranitatea informațională a Poloniei, în condițiile în care presa locală este deținută de companii străine, în timp ce norma internațională este de a ține instituțiile media în mâini locale, astfel încât să ne fie impus un discurs negativ din exterior. Mateusz Morawiecki a dezvăluit că presa poloneză, deținută de firme din alte state, este folosită de acele țări, Germania fiind una dintre ele, pentru a ataca, indirect, actualul guvern. Media a fost foarte activă în timpul campaniei pentru alegerile locale de luna trecută, iar articolele împotriva PiS  (partidul conservator) au fost ample, a afirmat premierul polonez. Chiar și așa, formațiunea conservatoare a reușit să câștige localele și să obțină cel mai bun scor din istorie.

Nemţii au gonit americanii care voiau să cumpere Berliner Tageblatt

Mateusz Morawiecki consideră că situația cu presa trebuie să se schimbe, mai ales că în alte țări nu ar fi acceptabilă. Premierul a dat exemplul țării vecine, Germania. Când cel mai mare ziar din țară, Berliner Tageblatt urma să fie cumpărat de americani, nemții au lansat un protest uriaș până când investitorii au plecat.

Polonezii insistă cu despăgubirile de război

Săgețile lansate la adresa Germaniei nu sunt neapărat întâmplătoare. Vineri urmează să vină la Varșovia Angela Merkel și 11 dintre miniștri săi, pentru a purta discuții cu executivul polonez despre relația bilaterală. Pe agendă sunt subiecte spinoase, precum gazoductul Nord Stream 2, un proiect la care Polonia se opune cu fermitate, asemeni SUA, dar și despăgubirile de război, pe care polonezii vor să le ceară din nou Berlinului.

Autor: Valentin Borcea

Sursa: Newstandard

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu