Analize și opinii

Oarecum, tot despre Catedrală

Nici comuniștii nu au reușit ce e pe cale să facă (neo)liberalismul: să pulverizeze gândirea simbolică.



Aici cred că se atinge pragul maxim al analfabetismului sistemic. Ceea ce pentru un simplu țăran avea o noimă și un înțeles profund, este o ceață peste nivelul de comprehensiune al unui “recent” crescut cu tableta și căștile de mic.

O concepție despre lume, rafinată de generații (weltanschauung), care ține de un sens simbolic în chestiuni absolut comune – modul în care mănânci sau te îmbraci, de pildă – a dat un limbaj absolut împlinit.
Prin el, aveai acces la sacru. Iar sacrul împlinește, inclusiv la nivel emoțional: noțiunea de “depresie” sau “plictiseală” era complet străină de societatea tradițională. Nu mai vorbim de regândirea ideii de “familie” sau de sex (masculin-feminin), ceva tot atât de straniu ca o ridiche cu plete.

Ultima păstrătoare a acestui limbaj acum, la noi, când (pseudo)cultura de mase a coborât limbajul la nivelul cel mai de jos și satul, păstrătorul tezaurului de Tradiție, a fost năpădit de televiziunea prin cablu și surpat prin migrația tinerilor, este Ortodoxia. A cărei tensiune mistică – ce depășește, prin divino-umanitatea lui Hristos, inclusiv limbajul simbolic al Tradiției – induce panică într-un om secularizat, al cărui nivel de înțelegere nu trece de mimetismul unei maimuțe.

E de înțeles, așadar, de ce frustrarea unora ajunge la ură. Nu poți “îmbunătăți” lumea care are rădăcini și o gândire simbolică.
Dacă ar putea, ar ucide, așa cum au fost uciși vandeenii de iacobini, evreii de naziști, țăranii și intelectualii de bolșevici, maoiști sau kmerii roșii. Îi oprește doar lipsa de putere absolută, informația în masă (oricât ar părea de paradoxal) și urzeala morală societală dată de dreptul roman, ce a fost reconfigurat masiv într-un mileniu și jumătate de civilizație și cultură creștină.

Autor: Iulian Capsali

Sursa: Iulian Capsali Facebook 

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • “… așa cum au fost uciși vandeenii de iacobini, evreii de naziști…”
    Nu doar Juden/j-i-d-a-n-i (de fapt khazari si nu toti ci doar pe unii bolsevici care declarasera razboi Germaniei, oricum…, …. ca nu mai sint evrei de 2700 de ani! – vezi Enciclopedia Britanicca) ci si tigani, toate categoriile de slavi… Spuneti de romani omorati de habsburgi cu tunul, de j-i-d-a-n-i in Moldova basarabeana cand au luat-o “ai lor”, bolsevicii in 1940…
    Asta ca sa iesim din ceea ce tocmai este criticat in articol – “ce e pe cale să facă (neo)liberalismul: să pulverizeze gândirea simbolică.”
    Poate criticati si falsitatea propagandei sioniste care este PROFUND ANTICRESTINA.
    Stiati ca la”ei”, la scoala nu se foloseste semnul “+” ca ii inebuneste crucea amintindu-le responsabilitatea uciderii Mantuitorului… ci alt semn, crucea ciuntita = ┴ …?
    Acum vor sa se modifice si scripturile sa nu mai spuna adevarul despre evrei!?!!!

  • Domnu’ Iulian,
    MARXISMUL CULTURAL.
    Nu ati pomenit cum s-au hotarat marxistii (aproape toti khazari/cazari/hazaari cu exceptii foarte mici nul fiind italianul albanez Gramsci – spre vesnica osandire) sa iasa din “politic” si sa atace “cultural”, adica sa schimbe sensurile cuvintelor, sa emita principii absurde cu pretentie … academica! de “nou” adevar…
    “Cultura tristetii” – de zdruncinat psihicul omului, apoi – bazandu-se pe evolutionismul khazarului Darwin si nu numai – sa-i gaseasca umanitatii depravarea/degenerarea sexuala ca normalitate apoi sa promoveze orice distruge familia, incepand cu tampenia matriarhatului si ajungand la emanciparea femeii, adica la revolta contra firii – “femeie, fii barbat!”.
    Nu s-au oprit, au luat principiile antropologiei hinduse (yoghina) cosmetizata de Jung si de Freud conform carei omul traieste intr-un vis si se raporteaza la o constiinta colectiva, nu la Dumnezeu…
    —–
    Si pentru ca “trebuia sa poarte-un nume”, si-au spus “Scoala de la Frankfurt”…. fugita in America la Universitatile COlumbi – New York, UCLA – evident, California,… ajungand in toata America fie SUA, fie Canada…
    Sa aratam sursa: anti-crestinii, si nu toti ci chiar cei care tipa tare din spatele banilor pe care ii tiparesc “la liber”…. sionistii khazari, pretinsi JEW/Juden/Juif – care se considera Israeli si nu… IsraeliTES, adica ai statului infiintat cu forta minciunii – Israel si nu urmasi ai neamului lui Iacob/Israel.