Analize și opinii Extern Politică

Nigel Farage: “Veţi fi cu toţii foarte bogaţi, nu-i aşa?”

Nigel Farage, liderul UK Independence Party şi vice-preşedintele grupului Europa Libertăţii şi Democraţiei a vorbit pentru ILD despre viitorul Uniunii Europene, despre criza economică şi despre moneda euro. Farage a părăsit Partidul Conservator în 1992, după ce aceştia au semnat Tratatele de la Maastricht. Din 1999 este membru al Parlamentului European. În 2009, partidul său eurosceptic s-a clasat pe locul al doilea în alegerile europarlamentare, depăşindu-i pe laburişti şi pe democrat-liberali.

ILD: Ce doriți să le transmiteți est-europenilor care timp de 50 de ani au dorit să se alăture Uniunii Europene și NATO iar acum vedem că totul se destramă?

NF: Am înțeles perfect după căderea Zidului Berlinului, v-ați obținut libertatea, ați obținut democrație în țările voastre, iar toate acestea erau fantastice. Era extrem de înviorător, era absolut nemaipomenint ce s-a întîmplat în Europa de Est. De asemenea, am înțeles perfect de ce doreați să intrați în NATO, pentru că era un fel de a spune “La revedere, Moscova!”

ILD: Nu fiți atît de sigur.

NF: Vreau să spun că asta a fost motivația. Dar aderarea la Uniunea Europeană se va dovedi a fi o greșeală istorică uriașă pentru țara dumneavoastră, pentru că ce ați făcut e să intrați într-un sistem care este din ce în ce mai mult ca cel pe care l-ați părăsit acum 20 de ani. Este o greșeală foarte mare, iar clasa voastră politică, politicienii voștri, birocrații, sînt practic cumpărați cu bani, foarte mulți bani.

ILD: De fapt asta a fost bailoutul pentru Grecia. A fost un bailout pentru politicieni.

NF: A fost un bailout pentru politicieni și pentru prietenii lor. Despre asta e bailoutul. Nu am nici o îndoilală despre asta, nu e în nici un caz pentru a ajuta poporul grec. Avem o țară care nu își poate plăti datoriile, iar noi o obligăm să facă noi datorii. Am fost în România în săptămîna de după ce ați aderat la Uniunea Europeană, am fost în Parlament și am întîlnit unele dintre oficialitățile dumneavoastră și le-am spus: “Veți fi cu toții foarte bogați, nu-i așa?”, iar ei mi-au spus “Nu, nu am luat încă în considerare implicațiile financiare. Ne pare rău.”

ILD: Astăzi în SUA există două mișcari: una este The Tea Party, care are milioane de susținători, iar ceilalți sînt Occupy Wall Street care are cîteva sute de susținători. Să vorbim despre media. De ce este media atît de jenată de Tea Party dar este bucurosă să îmbrățișeze mişcarea Occupy Wall Street?

NF: Există unele fenomene similare în Washington și Bruxelles. Ai centrul de putere, ai politicienii, ai funcționarii publici, grupurile de lobby, aveți pe toată lumea acolo, media de asemenea, care lucrează în interiorul status quo-ului. Toți se cunosc, uneori se înrudesc între ei, joacă golf împreună la sfîrșit de săptămînă, e un fel de comunitate. Asta înseamnă status quo. Iar cînd un nou grup de oameni sau o nouă organizație vine și pune la îndoială autoritatea acelui status quo, i se fac zile fripte. În același mod am fost tratat aici în ultimii 10 ani.

ILD: Margaret Thatcher a văzut în anii ‘80 ceea ce majoritatea birocraților europeni nu văd nici acum, că euro nu este o opțiune, nu este o soluție pentru viitorul Uniunii Europene.

NF: Trebuie să ne amintim ceva. Toată lumea face o greșeală despre Doamna Thatcher. Cu toții uităm că ea a fost un foarte mare susținător al proiectului european. Cînd Marea Britanie s-a alăturat pieței comune, chiar şi Margaret Thatcher a susţinut acest demers. Ea chiar a fost un susţinător entuziast al proiectului, până în 1987. A susținut cu hotărîre crearea instituțiilor europene, în special a pieței unice europene, însă şi-a schimbat radical opiniile cînd a înțeles ce dorea Shroeder să facă, și anume să folosească moneda euro pentru a construi Statele Unite ale Europei. Acela a fost momentul în care și-a schimbat părerea, și cînd a început să spună că moneda euro va deveni de fapt un proiect foarte periculos. Eu aș spune că trăim într-o UE care nu este doar nedemocratică, dar e antidemocratică, și nu funcționează. Ceea ce încercăm noi nu e să spunem că sîntem sîntem împotirva a tot, spunem că trebuie să luăm în considerare alternative pozitive. Asta ar trebui să facă bunii europeni.

ILD: Să ne întoarcem la conservatori. David Cameron a promis acum 3 -4 ani un referendum. Celebrul referendum.

NF: “O garanție bătută în piatră” e ce a promis, dar nu a avut niciodată de gînd să își respecte promisiunea. A folosit-o ca metodă de a convinge oamenii să voteze conservatorii, a folosit-o pentru a ajunge Prim-Ministru, și pentru a opri oamenii să voteze pentru noi (UKIP).

ILD: Exista o problemă cu așa numita Consituție Europeană, pentru că Franța a respins-o, Olanda a respins-o, iar apoi s-au oprit. Au refuzat să mai ceară acordul cetăţenilor europeni, un concept foarte drag, aici la Bruxelles.

NF: Au rebranduit-o. A existat un referendum, irlandezii s-au opus, iar apoi au fost forțați să voteze din nou, lucru care confirmă teza mea, că UE nu este nedemocratică, este antidemocratică.

ILD: Întrebarea mea este, vă este frică, vouă politicienilor, de cetățenii europeni?

NF: Politicienii sînt îngroziți. Atît de mult încît, după votul irlandez domnul Schultz, care conduce grupul socialiștilor de aici, a spus în acest parlament “Nu trebuie să cedăm în fața populismului!” Cred că este unul dintre cele mai îngrozitoare lucruri pe care le-am auzit în Europa în ultimii 70 de ani. Înseamnă “ce cred oamenii este irelevant, noi știm ce e mai bine!” Noi sîntem stăpînii acum.

ILD: “Voi sînteți proști și lăsați-mă să gîndesc pentru voi”.

NF: “Da, foarte proști, noi avem toate răspunsurile. Nu vom lăsa acel lucru mărunt numit democrație să ne stea în cale.”

ILD: Ați spus că pentru România și pentru celelalte țări din Estul Europei, într-un fel a fost o realizare foarte mare aderarea la Uniunea Europeană.

NF: Nu, ce am spus e că faptul că v-ați recăpătat democrația a fost o mare realizare, aderarea la NATO o înțeleg perfect.

ILD: Avem totuși o foarte mare problemă cu corupția. Cum comentați cazul lui Adrian Severin, un socialist, ce dovedește asta?

NF: Aș spune că este foarte ironic că am primit aceeași amendă ca el din partea acestui parlament, pentru că am spus că în opinia mea președintele european nu era foarte bine îmbrăcat. Arată dublul standard din acest loc. Asta e tot ce am de spus.

sursA: inliniedreapta.net

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • stiti ca tipul asta, dincolo de fatul ca e de acord cu nou stinga si usl (in ultimele saptaminti), este de fapt de acord cu inliniedreapta? voi il preluati acum, dar nu l-ati fi preluat acum 6 luni, si nu peste 6 luni. noi am scris despre barosso ca maoist acum 3 ani, jurnalulnational l-a descoperit dupa puciul parlamentar. asta doar asa, ca sa facem niste paralelel :)