Analize și opinii

Maruntis aruncat pe sicriul mortului

Atata banet se va strange in buzunarele companiilor straine care au preluat controlul in sistemul energetic din Romania – desigur, strans din saracirea poporului roman (din ce altceva?!) – prin asa-zisa liberalizare, de fapt o banala dar dramatica crestere impusa a preturilor in sector, incat gadele deniaza sa arunce victimei ceva maruntis din purcoiul de bani.

Mai degraba spus, considera ca trebuie sa ascunda acest adevarat jaf in spatele a doua abureli, una mai grotesca decat cealalta:compensarea asa-numitilor consumatori vulnerabili si suprataxarea incasarilor suplimentare inregistrate de companiile beneficiare de pe urma cresterii preturilor.

Cine plateste

Sa dam jos valul de pe aceste incercari de vopsit gardul. Compensarile respective vor reprezenta o picatura dintr-un ocean. De ele vor beneficia doar cei mai saraci dintre saraci. In schimb, grosul consumatorilor casnici nu va primi nimic si va suporta integral facturile coplesitor sporite, caci va fi vorba in final de cresteri de 200% ale tarifelor la gaze si de cel putin 50% ale tarifelor la electricitate. Dramatice vor fi efectele indeosebi pentru consumatorii necasnici. Acestia vor prelua din plin cresterile de tarife, mai ales ca vor fi nevoiti sa o faca in baza unui calendar abrupt, terminator.

Vor incerca firesc sa paseze povara costului sporit al consumului de energie asupra clientilor lor. Se va ajunge inevitabil tot la consumatorii individuali. Acestia vor reduce in replica achizitiile de indiferent ce produse si servicii. O cadere abrupta a consumului in general este asteptata, desi toti oficialii implicati in chestiune cauta cu osardie sa evite o discutie despre acest lucru.

Cea mai lovita va fi clasa mijlocie sau, mai bine zis, ceea ce a mai ramas din ea dupa criza. Reprezentantii ei sunt si cei ce nu vor primi compensatii si sunt si antreprenorii firmelor mici si mijlocii care vor trece probabil doar in proportie de jumatate sau maximum doua treimi de socul cresterilor fabuloase de preturi in energie. Ramane o curiozitate ce vom auzi de la cantaretii USL-isti, caci si PNL si PSD se dau, nevoie mare, aparatori ai clasei mijlocii ca osatura a economiei de piata si democratiei!

Pentru a spune intregul adevar, compensatiile nu numai ca vor fi doar o picatura dintr-un ocean, dar vor fi acordate de fapt de catre stat din buzunarul sau! Ca finantarea lor va fi facuta din sumele incasate de la companiile suprataxate este o poveste de adormit copii. Suprataxarea va dura doar doi ani, in vreme ce de compensari va fi nevoie poate 20 de ani! Bineinteles, daca intre timp, nu se va decide ca beneficiarii sa fie lasati de izbeliste!

Si cine mai plateste

Si sa nu ne lasam indusi in eroare de vacsuielile de pe gard si sa scrutam ce este inauntru! Suprataxarea se face pe incasarile (veniturile) suplimentare ale companiilor implicate. Aceste venituri suplimentare vin din cresteri de preturi decise politic si nu de piata sau din exploatarea unor pozitii de monopol, si nu din valorificari ale unor oportunitati de piata sau din abilitati manageriale! Deci, companiilor respective n-ar trebui sa le apartina nici un venit suplimentar, incasarile suplimentare trebuind sa mearga integral la bugetul statului. Dar, vai!, nu este vorba de asa ceva!

Un consultant din partea PricewaterhouseCoopers se bucura, in Ziarul Financiar, ca, pana la urma, suprataxarea castigurilor s-a stabilit la numai 60%, fata de cat se preconiza initial: cam 90%! Semn ca, la presiuni externe, s-a stabilit ca, daca tot este abureala, macar sa fie chiar abureala si nu vreo suprataxare reala! De altfel, dupa publicarea masurilor convenite intr-o prima faza, au mai fost reduse, peste noapte, suprataxarile intre 2 si chiar 4 ori, sa nu cumva sa se imbogateasca statul roman si sa saraceasca bietele companii straine.

Dupa noile reduceri, proiectul guvernului de a obtine vreo doua sute si ceva de milioane de euro la buget din noile taxe pe energie s-a subtiat rau de tot. Si asa doua sute si ceva de milioane de euro este o suma modica, de 4-5 ori mai mica decat profiturile OMV pe un an in Romania. Nu exista ceva mai semnificativ decat aceste cifre spre a ilustra farsa pe care o reprezinta incercarea de mascare a tragediei economice si morale produse de asa-zisa liberalizare in energie.

Daca tot nu a avut curajul si demnitatea de a refuza preluarea acestei tragedii, atunci guvernul roman macar sa fi adoptat o masura simpla, care, in mod oficial, sa lege ajutoarele pentru consumatorii vulnerabili de incasarile din suprataxarile suplimentare: sa se vada clar de unde vine nenorocirea si cine este responsabil de impunerea acestei obligatii netrebnice si cat maruntis de fapt deniaza gadele sa arunce pe sicriul mortului.

Autor: Ilie Serbanescu
sursA: business24.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu