Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Marul-otravit ! Rusia este de acord cu Unirea României cu Republica Moldova dar pune o condiție inacceptabilă…

marul-otravitMarul-otravit! Schimbare de strategie la Kremlin. Proaspăt întors de la Chișinău, omul lui Putin, Aleksandr Dughin, a ajuns la o concluzie dură pentru geopolitica Rusiei: Basarabia se va Uni cu România. Se pare că bursele oferite de statul român, au reprezentat o armă cu mult mai puternică decât tancurile rusești din Transnistria. România a investit în oameni, în cultură, în timp ce Rusia în gloanțe, lucru care a făcut ca intelectualitatea moldovenească să spună un NU clar Rusiei.

Având în vedere iminența și ireversabilitatea procesului de Unire dintre cele două state românești, Rusia adoptă o nouă strategie.Vocea Rusiei, portavocea administrației ruse, prin intermediul politologului Kremlinului, Aleksandr Dughin, afirmă că problemele teritoriale ale României se pot soluționa prin Unirea cu Republica Moldova.Până aici totul frumos, dar ca de fiecare dată în istorie, se dovedește că mărul întins este unul otrăvit: acest lucru trebuie să se facă în interiorul Comunității EuroAsiatice, prin renunțarea de către România la spațiul european și cel euro-atlantic.Important este că Rusia s-a împăcat cu gândul pierderii Basarabiei către România însă acum încearcă o altă strategie- promovarea în România de mesaje anti-europene, cele care au avut un așa mare succes în Republica Moldova.„Dacă România va adera la CEEA, atunci ar putea să se unească într-adevăr cu Republica Moldova și, totodată, să-și rezolva multe din probleme economice cu care se confruntă”, a declarat Dulghin în cadrul unui interviu pentru Vocea Rusiei.

Strategia Rusiei nu poate de roade și nu poate fi tratată decât cu un zâmbet din moment ce în România salariul mediu este de două ori mai mare decât în Rusia și de vreo patru ori mai mare decât în așazisa comunitate EuroAsiatică.Rusia nu poate oferi României bunăstare iar strategia de învrăjbire contra Europei nu va putea da rezultate așa cum a dat în rândul comuniștilor moldoveni.În România specimene precum Voronin nu au existat și nici nu vor exista în parlament sau în vârful ierarhiei politice.Rusia merge și mai departe și elogiază pe români, așa cum nu a mai făcut până acum niciodată:Aleksandr Dughin: România se află în mod clar la periferia Uniunii Europene, în tabelul rangurilor ea se află mai jos decât asemenea state defavorizate precum Spania, Italia, Grecia, Portugalia, Irlanda. Atitudinea față de români în Europa este una distorsionată, negativă. O întreagă națiune este judecată după unele cazuri de corupție.  Este o situație rușinoasă pentru o națiune care posedă o mare cultură ortodoxă! Societatea românească este, de fapt, una dintre cele mai interesante, profunde, intelectuale și spirituale societăți europene apropiate nouă.

Consider că integrarea României în spațiul eurasiatic ar putea avea loc sub semnul identității ortodoxe și culturale. În componența Comunității Euroasiatice, România va fi capabil nu numai să-și rezolve problemele economice și teritoriale, dar și, ceea ce e foarte esențial pentru identitatea națională, va fi primită cu bucurie, va tratată ca partener egal.Practic ce spune Rusia: nu ne mai ajunge Basarabia, vrem și România înapoi. Mesajul este însă clar: mai bine codaș la oraș decât fruntaș la sat.

Autor:Marius Dorin Lulea
Sursa: vox.publika.md

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Vrem unire ? Dar ne gandim ca daca Basarabia va fi in UE fa vi tot un stapan la fel ? Rezultatul,de cand Romania este in UE numai rau ne merge,asadar schimbam un urs cu un alt urs.

  • Rusii ne-au facut nasoale acu ceva timp. Spatiul EURO-ATLANTIC (UE+SUA) ne controleaza, colonizeaza si ne distrug IN PREZENT, dandu-ne apă rece de baut sub forma de Fonduri structurale pe care le aduc toti in discutie atunci cand vine vorba de “binele imens pe care ni-l face UE”. Uitam foarte rapid ca distrugerea Romaniei in plan economic si social din ultimii 24 de ani a fost premeditata, provocata si sustinuta exact de puterile straine din UE+SUA prin intermediul marionetelor politice de la Bucuresti.

    Deci eu zic ca cele 2 variante sunt urmatoarele: pe de o parte mocirla de COLONIE a UE + disparitia statului national Romania prin federalizarea UE si reimpartirea teritoriala a Romaniei in regiuni, iar pe de cealalta parte avem unirea cu Basarabia, iesirea de sub controlul criminal al UE+SUA + oferta teoretica a Rusiei de a intra sub influenta ei si de a fi “parteneri” in Comunitatea Euroasiatica. Ce alegem? (ca si cum ar fi dupa noi…)

    Ce-i cu noi?

  • Treaba asta cu integrarea in spatiul eurasiatic e cu dus si intors. Rusii au insa perfecta dreptate cand spun ca Romania este privita in U.E. drept un teritoriu colonial, cu politicieni care pot fi corupti fara probleme si care deja nu mai decid nimic. Intrebarea este: vrem sa slugarim pentru occident, sau vrem sa slugarim pentru Rusia? Fiindca asa cum se pune problema in momentul de fata, de bunastarea, independenta sau suveranitatea poporului roman nici macar nu poate fi vorba, indiferent de contextul politic. Asadar, ce a fie?!

  • Daca ne gandim bine, Europa nu prea ne-a oferit nimic bun pana acum. Cu exceptia unei elite de hoti, poporul a devenit din sarac si mai sarac.
    Acesta este un fapt pe care nu il poate nega nimeni fara sa cada imediat in ridicol.
    Suntem mai saraci decat am fost vre-odata. Un popor intreg suferim de foame in timp ce politicienii corupti – papusi de paie jucand la ordin pentru diversi stapani – ne toarna iar si iar la TV si in presa aceleasi declaratii sforaitoare despre cat de bine o ducem si cat de mult ne-a crescut salariul, de parca noi, romanii de rand am fi prea idioti sa vedem ca nu ne ajungem cu banii de mancare de la o luna la alta. Politicienii continua sa toarne insa declaratii pe care nu le mai crede sau asculta de multa vreme nimeni,absolut indiferenti in fata realitatii.
    Legile europene care ar trebui sa promoveze democratia, bunastarea si libertatea nu ne-au adus decat legiferarea casatoriilor intre homosexuali, drepturi suplimentare pentru minoritati etnice ,fara insa sa se precizeze motivul pentru care o minoritate etnica trebuie sa aiba mai multe drepturi decat majoritatea , jaf organizat la Rosia Montana, Oltchim, samd. Avem magazine cu haine de firma peste tot, dar parintii nostri nu au bani sa isi cumpere paine. Avem minoritati etnice care ne sfideaza ostentativ in fiecare zi, dar in fata carora nu putem spune nimic pentru ca ”nu este o atitudine europeana” sa iti aperi populatia ,cultura, traditiile si integritatea teritoriala.
    Salariile in Romania sunt de 2 ori mai mari decat in Rusia ?! Dar si produsele din Rusia sunt de 4 ori mai ieftine decat cele de la noi,stimate domn,iar asta ati uitat sa o spuneti.
    Oricum ,il invit pe autorul articolului sa traiasca el, impreuna cu familia sa din acest urias salariu minim pe economie pe care il avem in Romania , daca poate.
    Oferta Rusiei merita macar o analiza serioasa. Nu neaparat sa fie acceptata dar,daca e sa o refuzam, macar sa o refuzam in cunostinta de cauza si nu pentru ca asa ne spun la televizor diferiti ”analisti politici”angajati ai diferitelor trusturi apartinand grupurilor de interes pro-europene.

  • Cik”în România salariul mediu este de două ori mai mare decât în Rusia” pe naiba,articol de 2 bani,toata lumea incepe sa scrie aberatii din neavand ce face,culmea!!! Mi-a stricat ziua respectivul articol.

  • despre ce vorbesti , prietene ?
    e bine cu Europa ? …tu , unde traiesti ? …visezi? plutesti ? …un asa jaf si declin in toate domeniile nu a avut loc in Romania , NICIODATA !!! …de la “prietenii” europeni …masoni …zionisti …trezeala , frate !!! …suntem PRIMII in Europa …Tartaria , primul mesaj scris din LUME !!! …TREZITI-VA FRATILOR !!!

  • România a fost poziționată de soartă între roțile de polizor ale marilor state. Important nu este câtă absurditate, artificialism dar și interes vine dinspre C.E. sau ce declarații vin de la Moskova. Rușii ne sunt datori pentru nenumărate rapturi, jafuri, ocupații. Europenii ne sunt datori pentru nenumăratele trădări. Din nefericire cel mai puternic suntem trădați de noi înșine prin casta politică pe care o nutrim, o îndopăm și îi iertăm neputința. Dacă este ceva de făcut trebuie să începem de la noi, din interior. Cât despre Basarabia, nu rușii au dreptul de a decide (în continuare) traseul ei românesc în istoria la zi. Propunerea rusă are mult mai multă încărcătură imperială decât interesele coloniazatoare ale C.E. Federalizarea trebuie stopată de toți românii și mai ales de cei 4 milioane de emigranți.

  • Va rog sa ma credeti ca nu fac pe desteptul cand va spun impaciuitorist ca ambii aveti dreptate. Adica crampeie de dreptate. E extrem de greu de ales incotro e mai bine. Fiecare varianta are minusuri care ne par insurmontabile. Insa s-a dovedit ca si in varianta euroasiatica in care am fost nu de mult ne-a fost rau dar n-am murit si in cea euroatlantica ne e rau dar nu murim. Cantarirea variantelor de aici incolo trebuie facuta. Ce ne iau unii si altii din ceea la care tinem noi cel mai mult : bunurile solului si subsolului, industria, agricultura, impreuna cu credinta stramoseasca crestin-ortodoxa dar cu impresia ca asa vrem noi si cu gustul libertatilor duse pana la dezmat si distrugere cu droguri, etc si pana la dezvatarea tineretului de a munci sau vrem reorientarea bibliotecilor si a scolilor catre Puskin, Cehov, Lomonosov, etc si catre lipsa drogurilor, catre disciplina impusa, catre militarie si catanie.

  • Tocmai pozitia geografica(vesnica)a Romaniei ar fi fost cel mai bun motiv de a ramane neutri intre marile puteri!S-a vazut insa ca nu se poate…Noi apartinem, cu tot ce ne caracterizeaza, spatiului civilizatiei occidentale…Religia crestina,limba comuna de sorginte latina au dat o cultura care nu are nimic comun cu spatiul asiatic!!!Au murit prea multi romani,s-a varsat prea mult sange pentru a demonstra aceasta…TOTUL STA IN NOI INSINE!Cine ne obliga sa furam,sa mintim,sa inselam buna credinta,sa murdarim in jurul nostru,sa ignoram trecutul,cultura,arta,stiinta,propriile noastre radacini???AVEM O PATRIE!!!O MERITAM???

  • (Continuare): Romanii trebuie sa mearga cu Europa si la bine si la greu. Probleme, dispute economice, nepriceperi in ale capitalizmului, goana noii burghezii dupa averi nemuncite, etc., sunt si vor mai fi, pana romanii vor invata ‘economie de piata’ si vor trece de la ‘capitalismul de cumetrie’, la capitalizmul bazat pe plus valoare nu pe plus shpaga, va mai trece un timp si am incredere in inteligenta romanilor, care pana la urma ii vor face pe toti, nu numai sa-i aprecieze dar sa le stie si de respect. Putzintica rabdare stimabililor! Basarabenii vor lupta cu indarjire sa intre in UE, altfel Siberia ii mananca. Acum nu te mai duce acolo in bou-vagon, ci iti da un salariu de 3 ori mai mare ca acasa si ca tot romanul hamesit dupa avere, omul se duce, ce sa faca. Numai, ca eu cred ca e mai ceva sa lucrezi gunoier la Londra, Bruxelles, Munchen, etc., decat inginer pe Indighirka, la Tobolsk, sau in tzinutul Yamalo-Nenetz. Dupa vreo 3-4 ani pe acolo iti distrugi gatul cu vodka proasta si samagonka, si daca scapi viu de pe acolo nu-ti mai revii toata viata.Baiatu a fost pe acolo, vorbesc in cunostinta de cauza. Mancarea? sa nu credeti in reclamele turistice. Casha si siliotka, daca ai in fiecare zi, inseamna ca esti fericit. Cam put, dar daca bei samagonka, nu mai simti nimic. Asa ca ‘daraghie tovarishci, lasatzi, gasiti altzi fraieri, pana face ochi putetzi sa-i aburitzi. Literatura rusa place, rusoaicele plac, bani se mai gasesc si pe aici, asa ca le putem toate consuma loco.

  • Domnilor, voi care vorbiti de bunurile solului si subsolului, ca le ia Occidentu, pai ce rusii daca le cazi in laba, te ia sa te creasca, iti da gaze gratis? Pai ce oligarhii rusi s-au tampit, da romanilor pe gratis tot ce le trbuie si ei cu sufletul lor ortodox chiar nu iau nimic ? Nici teritoriu, nici exploatare crunta, ruseasca ? Pai pe unde trec rusii nici iarba nu mai creste. Rusu nu se uita in curtea lui (nici n-au curti imprejmuite), el se uita in zare, sa vada ce se mai poate lua (pe formula:”davai”). Cine vreacu rushii si le place asa de mult, sa se duca sa caute de munca pe la ei, ptr 1-2 ani si pe urma sa va vad comentariile (daca va mai intoarceti)

  • Niet tovarishci ! Cu sau fara Basarabia, noi suntem europeni si conform unui proverb rusesc:’niciun rau nu e mai mare, decat binele pe care ti-l face dusmanul’, romanii nu vor intoarce fata spre zarile de unde le-a venit tot raul din ulimele secole. Sunt fost comunist, am crezut in voi, am facut scoala la voi,v-am iubit cu dragoste mare, v-am apreciat si m-am certat cu toti pentru a va apara onoarea, dar cand am deschis ochii si v-am vazut adevarata fata, m-am cutremurat de durere, sufletul mi s-a intors pe dos. Pe basarabeni i-ati adus intr-n hal de prostie si inapoire prin rusificare, ca abia daca si-or reveni in vreo suta de ani. Colegii de facultate basarabeni, le era teama sa vorbeasca cu noi de dincoa de Prut, vorbeau romaneste si cand se apropia vreun alt sovietic, mai ales rus sau ucrainian, inghetzau nu alta, o da pe ruseste sau fugeau de noi. Aveam profesor sovietic Popescu Ioan (Popescu Ioan Alexandrovici, deci pe taica-su il chema Alexandru), si ne striga pe ruseste ca nu e roman, ca e rus curat, ca e o potrivire de nume. Dar odata, cand romanii s-au incins la o petrecere (venise Gica Petrescu), a aparut tiptil si ‘tovarishci prepodovately Papesku’ si ne-a suflat pe romaneste curat ‘sunt de-al vostru si va iubesc, zilele urmatoare ma muta la alta scoala fara romani’, si disparut a fost. Dece? va era rusine ca ati ciordit Basarabia sau va era frica ca o luam noi in geamantan si o ducem acasa? Oferta Moskovei este intr-adevar, un mar otravit. Sa si-l tina ptr ei. Politicienii rusi, stiu ca romanii se tem de ei si de politica lor ostila la adresa Romaniei. Moscova, credincioasa testamentului lui Petru cel Mare, nu va ceda niciodata idea de a desfiinta Romania si de a asimila pe romani, la paritate cu ungurii si nemtii. “Pohta, lor, ce o pohtesc” este inghitirea peninsulei Balcanice cu stramtori cu tot, dar in cale le sta aceasta Romanie, care nu e slava si romanii nu cad pe spate cand le canti Katiusha si nici nu prea le au cu Kazacioku, asa ca bulgarii, sarbii si chiar grecii si ungurii. Apropo, chestia cu tzinutu secuiesc si tot ciardashul ce ni-l fac ungurii (cheltuiesc peste 1 milrd/an de Euroi pe politica antiromaneasca)pute a vodka “Moskovskaya”. Dar ei au rabdare mare si o politica perversa care prinde la prosti si la lichele. Americanii, pe langa rusi, la capitolul politica externa si ametirea “prazii” sunt pitulici nevinovate. Ce le-ar prinde moscovitilor o subminare a UE, pe mana romanilor. Unele comentarii de mai sus, au iz kaghebist, dupa cum sunt frazele, parca as zice ca e vorba de rusofoni de pe la Chisinau. Lasati-o balta, ca macane. Stati voi acolo cu papasha Putin, noi romanii, mersi, nu ne plac rublele. Cat despre oferta muscaliceasca, sa-l intrebam pe Eminescu. Care Eminescu? Ala cu :” Dela Nistru, pan-la Tisa,
    Tot romanul, plansu-mi-sa,
    Ca nu mai poate strabate,
    De-atata strainatate.
    Din Hotin si pan’la Mare
    Vin Muscalii de-a calare,
    De la Mare la Hotin
    Mereu calea ne-o atzin;
    Cine-au indragit strainii,
    Manca-i-ar inima caini,
    Manca-i-ar casa pustia,
    Si neamul nemernicia!

  • Care indentitate ortodoxa, mai Lulea, in spatiul Euroasiatic? Acolo Musulmaniisunt cei mai tari. Nu mai aiuri lumea.

  • Adica, ce vrei domne!, la Tabelul Rangurilor lui Petru, si eu din Biserica lui Petru?1odata, nu ma pocaiesc, schimb versetul?!ce vrei sa zici, in licentiozitatea zilelor noastre, fiecare cu locul lui, am auzit de Unirea de la 27 Martie, subscrieti ordinari rommani, ca nu suntem, rude de judecatori in strainatate, si de colonei, la CRFPA, tevi, cartoane, servicii, cu marja mare pensie, numar mic vechime, poate 5 ani, subscrie, ca sunt rasa blonda, tin cu pielea mea, intru buna dezvoltare a Romaniei, sper ca nu!….I hope you llke, c-am auzit ca Biserica Primata, barbatii, fac spume la gura de convulsii, dorind sa invete o meserie , o stiinta noua, Penticostalii vostii mult iubiti vorbesc, asa ca vreau banii Moldovei, n-am nici un regret istoric, ca istoria Romaniei, este falsificata, adica cum mi-ar sta mie bine, sa am bani de trabucuri in fiecare zi, la bucata….ca nu stiti1 si altele!..Le stiu pe toate la Comercial, sf,Constantin cel Mare al Greciei!…Trebuie sa-mi ajunga banii la Comercial, sa se dezvolte Turismul de Vilegiatura, sa scapam de Mafia din Biserica1,,Sunt Pro, cu data de 27 Martie istorica!….Parca mi s-ar cuveni Registratura Sfantului Sinod!….zic clar! Pa!…