Analize și opinii

JUDECĂTORII ICCJ I-AU ÎNTORS SPATELE LUI TARCEA ȘI AU PĂRĂSIT SALA

Furioasă pe sentința judecătoarei Alina Ghica de la CAB, care a suspendat Hotărârea Colegiului de conducere al ICCJ pe Completele de 5, șefa ICCJ Cristina Tarcea și-a chemat judecătorii să pună țara la cale. Auzind că Tarcea le cere motivații pentru atacarea cu recurs, întreaga Secție de contencios a ICCJ a părăsit sala. Conducerea Înaltei Curți vrea să trimită Inspecția Judiciară peste Curtea de Apel București.



Judecatoarea Cristina Tarcea a reusit performanta de a-i face pe justitiabili sa se indoiasca de faptul ca la Inalta Curte de Casatie si Justitie le sunt respectate drepturile fundamentale si le este garantata o instanta impartiala si independenta. Furioasa dupa ce judecatoarea Alina Ghica de la Curtea de Apel Bucuresti a decis suspendarea efectelor Hotararii Colegiului de conducere al ICCJ nr. 317/208 si blocarea Completelor de 5 judecatori trase la sorti de sefa ICCJ in noiembrie 2018, Cristina Tarcea a luat o decizie socanta care are toate sansele sa ramana in istoria sistemului judiciarPotrivit surselor citate de publicatia Q Magazine, in cursul zilei de luni, 26 noiembrie 2018, Cristina Tarcea a convocat de urgenta Adunarea generala a judecatorilor, cu scopul de a le cere magistratilor puncte de vedere cu privire la recursul pe care ar urma sa il declare impotriva sentintei pronuntatea de Alina Ghica.

Inalta Curte, judecator in propria cauza

Sedinta, conform surselor citate de Q Magazine, nu a fost lipsita de incidente, unii judecatori declarandu-se revoltati de decizia lui Tarcea de a-i convoca pentru a se pune de acord asupra motivelor de recurs. Iar asta pentru ca printre judecatorii ICCJ pe care Cristina Tarcea i-a chemat la consultari pe tema recursului impotriva solutiei CAB, se afla si cei care urmeaza sa judece recursul formulat de Inalta Curte. Cu alte cuvinte, Tarcea si-a chemat colegii judecatori sa se pronunte pe o speta pe care ar urma sa o judece.

Atat de scandalos a fost gestul sefei Inaltei Curti incat, precizeaza Q Magazine, la scurt timp dupa ce Tarcea a luat cuvantul in incercarea de a-i coopta pe judecatori in echipa pentru formularea recursului, intreaga Sectie de contencios administrativ si fiscal s-ar fi ridicat si ar fi parasit sedinta, gestul acestora fiind urmat si de alti magistrati de la alte Sectii ale instantei supreme.

Acest manifest nu ar fi impiedicat-o insa pe Tarcea sa isi continue sedinta extraordinara, chiar daca alaturi de aceasta se mai aflau cativa judecatori.

In restransa sedinta extraordinara unul dintre vicepresedintii instantei supreme a propus chiar ca Inalta Curte sa sesizeze Inspectia Judiciara impotriva Hotararii Colegiului de Conducere al Curtii de Apel Bucuresti prin care judecatoarea Alina Ghica a fost desemnata sa judece dosarul privind componenta Completelor de 5 judecatori de la ICCJ. Iar asta pentru ca Hotararea Colegiului de conducere al CAB a fost luata dupa ce judecatorul desemnat aleatoriu sa judece cauza s-a aflat in imposibilitatea judecarii cauzei, fiind inlocuit, conform procedurii, de presedintele Sectiei din care face parte. Adica de Alina Ghica.

Revenind insa la sedinta de la ICCJ, potrivit informatiilor facute publice de Q Magazinemai multi judecatori au fost revoltati de planul judecatoarei Cristina Tarcea de a-i face complici intr-o chestiune in care nu trebuiau sa fie implicati. Caci, astfel cum reiese din dosar, cea care poate formula recursul impotriva solutiei CAB este Cristina Tarcea, ca presedinte al instantei supreme, nicidecum Colegiul de conducere ori judecatorii in adunarea generala.

Din acest motiv, s-ar fi criticat faptul ca judecatoarea Cristina Tarcea i-a convocat pe judecatorii instantei supreme intr-o chestiune care nu ii viza, cu atat mai mult cu cat in ipoteza formularii recursului impotriva sentintei CAB, dosarul va fi judecat de un complet de judecata din care vor face parte judecatori ai Sectiei de contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti.

Prezentam in continuare o declaratie cutremuratoare a unui magistrat care a dorit sa isi pastreze anonimatul:

Nu pot sa cred ca asemenea lucruri se intampla! E sfarsitul lumii si toate mizeriile ei trebuie sa se reverse tulmultos ca sa nu fie regrete ca vine sfarsitul?

ICCJ a declarat apel? Cum poate sa ceara probe inainte de a se inregistra dosarul pe rolul Inaltei Curti, ca judecatorii completului sa puna in discutie administrarea de probatorii? Cum se poate compromite o instanta suprema cu atata iresponsabilitate, inclusiv fata de judecatorii Curtii? Oricare dintre noi am fi discutat vreo hotarare nedefinitiva (cateodata chiar si definitiva) era deja cercetat disciplinar.

Ce nu e permis de lege judecatorului de rand, de ce ar fi permis judecatorului de Inalta Curte care, dupa atitudine se pare ca scade in altitudine?”

Autor: E.D.

Sursa: Luju

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu