Politică

Iohannis și tigaia cu două fețe

Subscriu la toate sfaturile date de președintele Klaus Iohannis în spotul care rulează pe televiziuni și internet. Sunt corecte și, după experiența internațională, și eficiente. Toate studiile de psihologie comportamentală recomandă oamenilor să-și asculte conducătorul și soldaților, comandantul. Numai că spălatul frecvent pe mîini, menținerea unei distanțe față de cei bolnavi, renunțarea la îmbrățișări, statul în casă etc sunt difuzate ca informații cu caracter public pe toate canalele, chiar și pe cele vulgare sau de scandal. Chiar și președintele, pe vreme cînd ne spunea că e vorba despre o gripă mai ușoară, le-a citit la microfon și le-a postat pe site-ul său.

La ce ne mai folosește acum un spot cu președintele României, recitînd aceleași lucruri? Sunt aceleași recomandări, la care au fost adăugate complimentele la adresa poporului român. În loc să mobilizeze populația, acest spot arată mai degrabă a propagandă comercială. Pe aproape orice post ajungi, dai peste președintele care zice „Spălați-vă pe mîini și nu vă îmbrățișați!“ Vrea să ne spună că președintele este preocupat și activ.

Este un fel de „Klaus, fă-te că lucrezi!”

Președintele Romaniei a dispărut din viața noastră ca și harnicul său premier cu voce lată. O fi pe la Sibiu, la nevastă, sau pe la Cotroceni, ziua, și în Bulevardul Primăverii, seara, de unde transmite planurile sale pentru o Românie Normală? Greu de aflat! Și dacă este la vila din Primăverii (bulevard în București, unde se afla și vila lui Nicolae Ceaușescu), nu înțeleg de ce nu trece gardul și să ajungă la premier și să urle la el: -„Ce-i cu dezorganizarea asta, mă, cîntărețule?“

Sau nici președintele Iohannis nu vede că România, în vreme de mare încercare, este condusă cu Ordonanțe militare semnate de fostul primar al Caransebeșului, căprar sau cel mult sergent după cum citește, și de umbra bietului Despescu, scos la cameră mai mult pentru figurație și pentru uniformă.
Nu cumva Poliția Română și Ministerul Afacerilor Interne erau și mai sunt instituții civile? Și dacă avem de-a face cu o stare de urgență, de ce Ordonanța militară conține numai recomandări? La prezentarea unei ordonanțe Militare (?) vine un fel de general și ne avertizează că „nu ne-am jucat și nu ne jucăm”, iar ministrul-primar zice că „sunt unii inconștienți care …” Este o primă ordonanță militară din istoria României care seamănă cu o compoziție de Moș Teacă. Asta pentru că nu prea reglementează nimic. În Armată, nici făcutul bocancilor nu este o „recomandare”, ci o mențiune dintr-un regulament obligatoriu. Îl și văd pe Napoleon și pe generalul George S. Patton conducînd diviziile cu aceste „recomandări militare” și cu tot soiul de rugăminți fierbinți!
Ce fac Donald Trump și Macron? Și-au luat nevestele și s-au retras la Mar-a-Lago sau pe Coasta de Azur, lăsînd poporul în fața spoturilor înregistrate și distribuite pe televiziuni și radiouri ca obligație publică? Nici vorbă! Stau în mijlocul evenimentelor, încurajează, controlează, deblochează ce nu merge. Noi difuzăm spoturi cu președintele, citind de pe un prompter! Și, ca să fie mai important, este filmat de undeva mai jos, de sub brîu, în așa fel încît el să pară că ne privește de sus, și din fața steagurilor României și ale Uniunii Europene (care ne ajută de ne omoară). La ce ne folosește nouă un metru pătrat de steaguri și de piept al președintelui Klaus Iohannis, deasupra căruia un cap mic și lipsit de expresie ne citește niște recomandări? La absolut nimic!

Dacă tot vrea puterea (și o are, cu SRI, cu Armată, cu Guvern și cu Parchetetul general și DNA), în situație de urgență nu văd de ce ne servește doar spoturi mediocre? N-ar fi mai potrivit să coboare între oameni și în instituții și să încerce să contribuie la o bună organizare?
Pentru ce această reclamă ca la detergentul Iohannis?
Ca să uităm de faptul că, în plină declanșare a epidemiei de corona virus, el încă mai direcționa România în războiul cu PSD? Era atît de străin de ce se petrecea în lumea largă? Nu are informații?Nu le citește? Nu are idei cum să reacționeze? Nu are energie pentru a juca rolul de președinte?

Suntem de un umor nebun, de un penibil european generat de niște nepricepuți și de un președinte căruia nu prea îi prea pasă. Eu n-am auzit ca președintele României să fi descins pe undeva. Nu prin spitale, că nu-l cred atît de curajos și de dedicat. Măcar la Ministerul Sănătății, să vadă care este stadiul de îndeplinire al minciunilor cu aprovizionarea! Nu știe președintele României (măcar de la SRI, că aceștia sunt peste tot!) că în spitale lipsesc măștile și halatele? Ce s-a ales de promisiunile cu „săptămîna viitoare“, făcute de pupilul său și al doamnei sale Victor Costache? N-a aflat că populația (nu românii mei) este speriată? Că procedurile lui Cîțu sunt aiuritoare? Abia acum începem să ne simțim puțin compatrioți: Din păcate, nu simțim că avem președinte și prim-ministru!
Avem doar reclamă pentru un Bonnylash politic și pentru tigăile cu două fețe.

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro

Despre autor

contributor

comentarii

Adauga un comentariu

  • “Președintele Romaniei a dispărut din viața noastră ca și harnicul său premier cu voce lată. O fi pe la Sibiu, la nevastă, sau pe la Cotroceni, ziua, și în Bulevardul Primăverii, seara, de unde transmite planurile sale pentru o Românie Normală?”
    Precum alt …neamt, Mihai Viteza, la 23 Auguast 1944 care difuza mesaje preinregistrate catre “țară”, in timp ce țara era luată la “rezo;vat” si de rusi si de nemti.
    Azi in loc de rusi sunt amerlocii.Nemtii au ramas.

  • Primarul din Sibiu si gasca lui in frunte cu sica mandolina,sunt principalii vinovati la ce se intampla si la ce se va intampla in ROMANIA!