Analize și opinii

Germania a ajuns să recunoască: Ne îmbogăţim aducând prejudicii Uniunii Europene

Problema surplusului comercial al Germaniei este o temă care trebuie să intereseze pe toată lumea. Ani de zile chestiunea a fost pusă la dospit. Nu fiindcă nu trebuia să fie dezbătută, ci fiindcă, în fond, nu interesa. Berlinul era motorul Uniunii europene, Angela Merkel era liderul de necontestat al continentului. Şi, în fond, nimeni de la Bruxelles nu era interesat să pună sub semnul îndoielii politicile partidului cel mai important al majorităţii Parlamentului european şi al rolului de locomotivă a Europei.



Periculosul surplus comercial al Germaniei
La acel moment, ceea ce părea să fie un tabù, s-a dovedit a putea fi de criticat şi nu de apărat a priori. Europa e în criză, Berlinul nu mai are un lider forte, iar criza, care părea a fi rezolvată de politicile de la Bruxelles, s-a dovedit o problemă încă existentă. Astfel, problema surplusului comercial german a revenit şi este un nou argument de interes comun. În aşa fel încât şi în Germania, unii au început să înţeleagă că politica comercială dorită de guvernele Marii Coaliţii a fost o greşeală. Mai ales după ce în acest an surplusul comercial a înregistrat un nou record: 36,5 miliarde de euro!

În faţa acestor cifre, problema e serioasă. Dar e serioasă nu numai pentru Statele Unite, ci mai ales pentru partenerii europeni. Tot la fel de adevărat este şi faptul că până şi SWP, Institutul german pentru Afaceri şi Securitate Internaţională, a declarat că surplusul este dăunător pentru Europa şi pentru ţările limitrofe. Şi nu numai asta, ci analiştii acestui think-tank (consiliu de experţi), apropiat al poziţiei lui Merkel, au demontat teza potrivit căreia surplusul este legat de deciziile unor companii unde guvernul nu-şi poate băga nasul. Ipoteză demontată în puţinele pagini publicate de către SWP.

Germania are patru opţiuni principale pentru a reduce excedentele contului curent şi deci ‘exportatea de capital’, a scris think-tankul după cum a relatat La Verita’. ”Ţara ar putea să exporte mai puţin sau să importe mai mult. La fel de eficace ar fi o reducere a economisirilor interne. În acelaşi timp, cea mai bună modalitate pentru reducerea excedentele contului curent este aceea de a apăsa piciorul pe acceleratorul investiţiilor interne”.

Firmele germane au la dispoziţie mai multe lichidităţi de investit pe tot teritoriul UE dar şi în toată lumea

Problema remarcată este că Germania face de ani de zile dumping asupra firmelor concurente ale Uniunii europene. Aceasta ce înseamnă? Înseamnă că firmele germane au la dispoziţie mai multe lichidităţi de investit în interiorul Uniunii, dar şi în toată lumea. Iată pentru ce alte state europene sunt puternic conrariate de această politică. Şi iată de ce Trump, ”a declarat război” Germaniei şi a amenninţat un război al taxelor împotriva Uniunii europene şi a Berlinului în mod special. ”Pare de înţeles că partenerii comerciali se plasează în defensivă şi se opun excedentelor germane”, se citeşte în raportul experţilor.

SWP este foarte clar în concluziile sale. ”Problema cea mai importantă este simplă: guvernul federal ar trebui să identifice reducerea exporturilor de capital văzut ca o sarcină politică. Miza pusă în joc nu e doar reputaţia Germaniei ca actor responsabil şi constructiv în relaţiile internaţionale, dar şi viitorul procesului de integrare europeană şi ulterioara dezvoltare a globalizării. Ca putere importantă în Europa şi în economia globală, Germania ar trebui să ia în considerare consecinţele acţiunilor sale pentru alte Ţări.Pentru a stabiliza procesul de integrare europeană şi să prevină ulterioara discreditare a globalizării, Germania trebuie să-şi schimbe politica externă şi să reducă rapid excedentele foarte înalte”. Şi totuşi, cei de la Bruxelles par convinşi de contrariu, notează Gli occhi della guerra.

Autor: Antonia Hendrik

Sursa: Evz.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu