Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Gaze de șist: Prospecțiuni S.A. se comportă ca o gașcă de tâlhari în ‘zona săsească’ din Ardeal

Monica Popovici : Primarul din Laslea / Lasseln, dl ONEA: “Cine nu va fi de acord sa lase echipa de la PROSPECTIUNI sa isi faca treaba, va fi expropiat. E vorba de interes national. Niste idioti au venit in sat si au fitilit oamenii de cap. A trebuit sa ma duc duminica in Malancrav, ca a iesit scandal. Unu’ a scos cablurile de pe teren cu tractorul. Sunt niste idioti, nu isi iubesc tara. Eu m-as bucura sa gaseasca gaze pe terenul meu. Platesc bine, unul a primit 60 milioane.” Si de fata cu martori, in Malancrav: “ori ii lasati acum de buna ori se ajunge la expropiere ca e de interes national si e vorba de guvern”.

1148835_10201946731416695_127274093_nChristian Harfmann: “Romania anului 2013. Dupa aproape 25 ani si omul simplu din satele mai indepartate se lumineaza: „Am fost inselati si vanduti!” Asa numita „Eliberare” a avut pretul ei iar castigatorii au fost cei care si inainte au tinut haturile in maini. Daca pe timpurile lui Ceausescu oamenii se mai puteau intretine singuri si puteau astfel supravietui, acum isi pierd treptat baza existentei: vanzarea tarii – speculatii cu teren agricol ale investitorilor straini – crestere in industrializarea agriculturii ce atrage dupa sine scaderea locurilor de munca in zona rurala – distrugerea mijloacelor de existenta prin scaderea apelor subterane, monoculturilor si mecanizare excesiva.

Ca să nu mai vorbim de reglementările de la Bruxelles pentru agricultură prin care se subvenționeaza cu precadere întreprinderile mari, iar taranilor – micilor producatori, le fac imposibila existenta. Cu numai cinci ani in urma, multe familii din Cund – un sat mic din judetul Mures, mai tineau cate o vaca in grajd si astfel aveau existenta asigurata. Azi – numai trei proprietari mai tin vaci. Multi oameni, care in mod traditional isi gaseau existenta in agricultura sunt azi obligati sa lucreze ca sclavi platiti in tarile vestice, pe plantatii de sparanghel sau pe proprietati viticole, pentru a-si aduce apoi acasa salariile lor mici. Cine s-a calificat in vreo meserie, a emigrat de mult.

Bineinteles ca acesta este terenul ideal pentru tentatiile care tin concernele energetice pe stand-by: se vorbeste de „goana dupa aur pe piata energetica” de cand vin vestile despre inimaginabil de mari rezerve de gas ce numai atata asteapta, sa fie extrase din sisturi cu ajutorul amestecului toxic de imense cantitati de apa (apa potabila valoroasa care va lipsi) si coctailuri groaznice de chimicale. Toate statele cat de cat responsabile din Europa sunt rezervate in ceea ce priveste euforia – dezavantajele sunt prea clare: apa freatica contaminata, cutremure, substante otravitoare in aer – o regiune intreaga moare. Cu toate acestea, afaceristi fara scrupule cred ca pot avea parte de un joc simplu in Romania, unde oamenii sunt obisnuiti sa fie asupriti si dusi de nas. Unora dintre proprietarii de terenuri le sticlesc ochii atunci cand povestesc cum au fost despagubiti cu cateva sute de lei (poate si 100 euro) de catre firma insarcinata cu prospectiunile de adancime. Ca prin asta si-au vandut sanatatea, viitorul lor si al copiilor lor, asta descopera – din pacate – atunci cand este prea tarziu.”


neuerweg.ro/gashca-de-talhari de Hans Hedrich, vicepresedinte Asociatia Neuer Weg, Fagaras, Tel. 0752-616128, hanshedrich@gmx.de

Nu exagerez deloc cu cele relatate mai jos… Ieri am fost pe teren in zona Malancrav/Malmkrog, Laslea/Lasseln, Biertan/Birthaelm si Copsa Mare/Grosskopisch, in jud. SB, intre Sighisoara si Medias, pe probleme de explorari de gaze de sist, ce se executa aici de cateva saptamani. …Si nu pot sa constat altceva decat ca e ALARMA DE GRADUL ZERO! pentru protectia naturii si protectia patrimoniului/siturile UNESCO de aici!

Lucrarile sunt executate, in beneficiul s.c. ROMGAZ S.A., de catre s.c. Prospectiuni S.A. a cleptosecuristului Ovidiu Tender, firma comportandu-se in gradinile oamenilor si pe strazile comunelor din zona Biertan, Malancrav, Cund, Mosna ca o gashca de talhari… Cateva constatari bine documentate, din mai multe sate, care indica un anumit tipar al modului de operare al exploratorilor:

1. Vibratiile utilajelor si a detonatiilor distrug fatadele caselor.
2. Lucratorii firmei intra fara acordul proprietarilor in gradini si pe campuri.
3. Lucratorii provoaca distrugeri la recoltele de pe camp.
4. S-au facut, in 09. 08. 2013, puscari in situl UNESCO de la Biertan(!), direct langa zidul Cetatii
5. Lucratorii au intrat, in 09. 09. 2013, la Malancrav, in gradina conacului Printului Charles(!), instaland senzori si cablaje. ;-)
6. Nu se respecta o serie de prevederi din decizia de incadrare a APM SB de “impact nesemnificativ asupra mediului” (Se lucreaza mai mult de 8 ore/zi, se fac impuscari cu explozibil, noaptea, se produc deseuri, se provoaca distrugeri ale mediului inconjurator si a patrimoniului istoric s.a.).
7. Lucratorii beau alcool in timpul programului de lucru (Malancrav, 10. 08. 2013).
8. Firma, aparent, nu are nici un fel de contracte cu autoritatile locale pt. desfasurarea activitatilor pe domeniul public, resp. nu are autorizatii emise in conditiile legii.
9. Lucratorii ii ameninta, ii injura si ii scuipa pe cei care li se opun (10. 08. 2013 la Malancrav).
10. Se trimit batausi de catre firma de paza ca sa-i bata pe cei care i se opun firmei de prospectiuni (in zona Mosna).
11. Politia nu e de gasit la fata locului (com. Laslea) sau inventeaza tertipuri pt. a nu da curs unor reclamatii transmise telefonic (seful de sectie Dumbraveni, Manolache). La fel, Politia din Cund nu a inregistrat o plangere penala a unei persoane vatamate de lucrarile de explorare.
12. Lucratorii ii mint cu nerusinare si ii induc in eroare pe localnici, atunci cand sint intrebati de activitatea lor, negand ca ar cauta gaze de sist. La Biertan, un lucrator a afirmat fata de o jurnalista(!) ca ei doar fac curat in sat pentru ca urmeaza sa vina presedintele Basescu in vizita!
13. Cand sint luati la intrebari de catre localnici, reprezentantii firmei de explorare spun cu maxima seriozitate ca pe timpul lui Ceausescu s-ar fi procedat la fel, doar ca atunci nu ar fi primit niciun fel de despagubiri. Cu alte cuvinte: Bucurati-va ca va dam 50 de Lei dupa ce v-am rascolit gradina!  (S-a intamplat la Mosna.)


Hans Hedrich – către Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor s.c. Prospecțiuni S.A. Strada Caransebeş nr. 1, 012271 Bucureşti, România, Telefon: +40213196660, Fax: +40213196656, Email: office@prospectiuni.roresurseumane@prospectiuni.ro,recrutare@prospectiuni.ro
Subiect: Activități ilegale și destructive ale s.c. Prospecțiuni S.A în unele comune din sudul Transilvaniei, în timpul explorării unor zăcăminte de gaz de șist.

SCRISOARE DESCHISĂ, 12 august 2013
Stimată doamnă, stimate domn,
În contextul întrunirii Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor S.C. Prospecțiuni S.A., din data de 12.08. 2013, dorim să vă transmitem un mesaj “din realitate” – un mesaj al celor afectați direct sau indirect de activitațile de explorare a gazelor de șist desfășurate de compania Dvs. în zona Sighișoara – Biertan – Moșna – Mediaș – Cund.
În urma unor investigații pe teren am documentat o serie de nereguli și ilegalități pe care vi le aducem la cunoștință pe aceasta cale – în propriul Dvs. interes. Ca o constatare generală, foarte multi angajați ai Prospecțiuni S.A. se comportă pe teren nu ca o echipă profesionistă a unei firme responsabile ci deseori asemeni unei “găști” de persoane imature și iresponsabile care sfidează și abuzează localnicii cu premeditare și într-un mod sistematic, cu totul inacceptabil pentru un stat de drept membru al Uniunii Europene.
Mai precis, din informațiile pe care le-am obținut atât de la lucrători ai Prospecțiuni S.A. cât și în baza propriilor constatări și a numeroase mărturii, am ajuns la concluzia că firma Dvs. își desfășoară lucrările de achizitionare date seismice (=explorarea zăcămintelor de gaze de șist) în perimetrul RG 03 Transilvania Sud cu comiterea a numeroase ilegalități. Enumerăm, in cele ce urmează, cateva dintre ele:
1. S.C. Prospecțiuni S.A. execută împușcări, cu toate că decizia etapei de încadrare a proiectului de explorare de care APM Sibiu (doc. nr. 56/05. 04. 2013) nu prevede utilizarea acestei tehnologii. Astfel se încalcă legislația de mediu cât și regimul armelor și munițiilor.
2. Conform informațiilor noastre, s.c. Prospecțiuni S.A. nu a încheiat contracte sau acorduri cu Consiliile locale pe ale căror teritoriu administrativ activează. În concluzie, lucrările de explorare, pe terenurile proprietate publică, se desfășoară ilegal.
3. Lucrătorii s.c. Prospecțiuni S.A. intră fără acordul proprietarilor în grădinile și pe câmpurile acestora pentru efectuarea de lucrări (com. Moșna, com. Malancrav, com. Valchid). Despăgubirile modeste, promise/acordate ulterior, la presiunea acestora, nu-i scutește însă pe făptași de răspunderea penală.
4. Utilajele și lucrătorii s.c. Prospecțiuni S.A. provoacă distrugeri la recoltele de pe câmp. Despăgubirile modeste, promise/acordate ulterior, la presiunea acestora, nu-i scutește însă pe făptași de răspunderea penală.
5. Vibrațiile utilajelor s.c. Prospecțiuni S.A. produc daune (crăpături) la structura de rezistență a clădirilor istorice, preponderent la fațade și bolți. Despăgubirile modeste, promise/acordate ulterior, la presiunea acestora, nu-i scutește însă pe făptăși de răspunderea penală. (Exemple: sat Valchid, com. Hoghilag, jud. Sibiu; aprox. în 09. 08. 13).
6. In 09. 08. 2013, lucrătorii s.c. Prospecțiuni S.A. au efectuat împușcări subterane în situl UNESCO(!) de la Biertan, în imediata apropiere a zidului Cetății, ansamblu monument istoric de importanță mondială! Astfel firma a comis o faptă penală, dublată de un gest sfidător la adresa culturii și civilizației.
7. Lucrătorii s.c. Prospecțiuni S.A. au intrat, în 09. 09. 2013, la Malancrav, în grădina conacului Prințului Charles de Wales, instalând senzori și cablaje. Această infracțiune nu este mai gravă decât încălcarea dreptului la proprietate a altor cetățeni, dar este un simbol al lipsei de conștiință a lucrătorilor firmei s.c. Prospecțiuni S.A. pentru urmările negative ale activităților lor, inclusiv pentru imaginea angajatorului.
8. Lucrătorii s.c. Prospecțiuni S.A. fac împușcări cu explozibil chiar și noaptea, creând frică și neliniște în comunitățile locale (Exemplu: sat. Malancrav, com. Laslea, jud. Sibiu, 09. 08. 2013).
9. Lucrătorii s.c. Prospecțiuni S.A. lasă în urmă cabluri, folie de plastic, țăruși și alte deșeuri, ceea ce contravine condițiilor de realizare a prospecțiunilor, impuse de APM Sibiu.
10. Lucrătorii s.c. Prospecțiuni S.A. beau alcool în timpul programului de lucru, ceea ce contravine legislației privind protecția muncii (Malancrav, în 10. 08. 2013, la terasa de la intrarea în sat).
11. Lucrătorii s.c. Prospecțiuni S.A. îi amenință, îi înjură și îi scuipă pe cei care li se opun (în repetate rânduri, în 10. 08. 2013, la Mălancrav). S-a consemnat un caz în care lucrători ai s.c. Prospecțiuni S.A. au trimis bătăuși, printr-o firmă de pază, ca să-i bată pe cei care se opun activităților lor ilegale (Exemplu: Localnic bătut în zona Moșna, jud. Sibiu).
12. Lucrătorii s.c. Prospecțiuni S.A. mint și induc în eroare localnicii, negând că ar căuta gaze de șist. La Biertan, un lucrător a afirmat față de o jurnalistă(!) că ei doar fac curat în sat pentru că urmează să vină președintele Băsescu în vizită!
13. Când li se cer explicații de către localnici pentru lipsa lor de respect față de dreptul la proprietate, lucrători ai s.c. Prospecțiuni S.A. afirmă cu maximă seriozitate că ‘pe timpul lui Ceaușescu’ s-ar fi procedat la fel, doar că atunci localnicii nu ar fi primit nici măcar despăgubiri, dand de ințeles că s.c. Prospecțiuni S.A. ar proceda legal, corect si ‘generos’ față de localnicii afectați.
14. Tinand cont de faptul ca s.c. Prospectiuni S.A. isi desfasoara activitatea in beneficiul s.c. ROMGAZ S.A., companie de stat, rezulta ca firma Dvs. obtine profituri din sfidarea celor care le asigura veniturile: platitorii de taxe, accize si impozite. Consideram ca acest aspect constituie culmea umilirii la care s.c. Prospectiuni S.A. ii supune pe cetatenii Romaniei.
Concluzii
1. Un număr foarte mare de lucrători ai S.C. Prospecțiuni S.A. încalcă, în timpul activității lor din zona menționată, cu premeditare și în mod repetat, nenumarate norme legale, printre care și Codul Penal.
2. Un număr foarte mare de lucrători ai s.c. Prospecțiuni S.A. sfidează în mod vădit chiar angajamentele HSEQ (Health, Safety, Environment, Quality) ale s.c. Prospecțiuni S.A. cât și fișa postului și contractul de muncă încheiat cu angajatorul – creând astfel daune materiale și de imagine lui s.c. Prospecțiuni S.A.
3. În baza constatărilor și concluziilor de mai sus vom depune denunț penal/plângere penală împotriva s.c. Prospecțiuni S.A., împotriva patronului s.c. Prospecțiuni S.A., Ovidiu Tender, împotriva conducerii s.c. Prospecțiuni S.A., reprezentată prin dl. Gehrig Stannard Schultz, cât și împotriva lucrătorilor care au săvârșit faptele penale menționate.
Solicitări
1. Către s.c. Prospecțiuni S.A.:
Sistarea imediată și deplină a lucrărilor de explorare, ilegale și destructive, din perimetrul menționat si continuarea lor doar după efectuarea unui studiu de impact asupra mediului și avizarea favorabilă a acestuia.
2. Către s.c. Prospecțiuni S.A., Inspecția Muncii, Garda de Mediu, APM Sibiu, Corpul de Control al Guvernului, Corpul de Control al Ministerului Industriilor, IPJ Sibiu, IPJ Mureș:
Cercetarea și sancționarea disciplinară, administrativă și penală a activității lucrătorilor s.c. Prospecțiuni S.A. în perimetrul menționat; retragerea/anularea deciziei de incadrare a APM Sibiu.
3. Către s.c. Prospecțiuni S.A. și instituțiile statului:
Comunicarea, în timp util, a măsurilor întreprinse

whuett12

“Cablaraie” in cucuruz. Senzori de date geo, amplasate fara acordul proprietarului pe un teren de porumb intre Valchid si Copsa Mare. (Foto din 10. 08. 2013)
maldorf11

Nu tancurile cu tunuri ci tractoarele cu foreze si complicitatea autoritatilor (politie, prefectura, primarii) reprezinta noua amenintare pentru om, natura, cultura si comunitate…

Reprezentantii autoritatilor publice, a politicului (in special PSD si Forumul German)  cat si a celor bisericesti (mai cu seama cele ale Bisericii evanghelice C.A.) au sansa unica sa demonstreze si sa ne lamureasca in zilele urmatoare ale cui interese le slujesc in realitate: cele ale comunitatilor si a contribuabililor care-i finanteaza sau cele ale unor impostori si infractori deghizati in “intreprinzatori” (privilegiati si favorizati tot de ei, in schimburi unor foloase pentru partid sau reprezentantii acestora).

Ii asigur deja de pe acum pe politicieni, politisti si patroni ca in satele zonei (ex-)sasesti care incearca, dupa exodul sasilor, sa se repuna pe picioare prin agricultura bio si turism cultural/sustenabil (cu unele succese remarcabile) se naste un val de ura fata de intrusii de exploratori, de o amploare inca greu de estimat! La opozitia de acum nu stiu cum isi imagineaza Tender si Romgaz sa-si continue aceste activitati vadit ilegale si, intr-un viitor, cum sa exploateze, cu otravirea apei freatice, zacamintele de gaze de sist.

voxpublica.realitatea.net/revoltator-imaginea-mizeriilor-companiei-lui-ovidiu-tender1098497_10201946515531298_68450840_nCeea ce vedeţi în această fotografie e răspunsul unui ţăran din România, Willy Schuster, care s-a trezit într-o dimineaţă cu zeci de metri de cabluri şi dinamită pe terenurile lui. “Plantate” acolo de Prospecţiuni S.A., compania de prospecţiuni a lui Ovidiu Tender, cel care umblă după gaze prin întreaga Românie. Şi care nu ţine cont de nimic: drepturi de proprietate, legislaţie, acorduri… Culmea e că autorităţile îi iau la întrebări tot pe ţăranii care au îndepărtat gunoaiele de pe pământurile lor.

sursA: atreiaforta.wordpress.com

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Problemele legate de comportamentul angajatilor firmei Prospectiuni care lucreaza în perimetrul RG 03 Transilvania Sud nu trebuiesc generalizate la toata firma. Aici este numai o echipa de teren, iar in Romania firma mai are inca 4 in acest moment. Pe langa faptul ca in teren majoritatea angajatilor (cca. 75 %) sunt angajati cu ziua dintre locuitori ai zonei de lucru, pe care majoritatea angajatorilor din Romania ii refuza (analfabeti sau semianalfabeti, oameni certati cu legea etc.), o importanta mare o are si anturajul din cadrul echipei. Ori aici este echipa care a creat de-a lungul vremii cele mai multe probleme in relatiile cu proprietarii de terenuri unde a lucrat. Tot aceasta a lucrat si in zona Timisoarei inainte de a veni aici si a avut probleme serioase la Sanmihaiul Roman, dupa cum este relatat si in presa. Iar acestea isi au originea in modul in care este condusa, cat timp seful acesteia (unul din Oltenia considerat drept cel mai necioplit dintre toti sefii de echipa ai SC Prospectiuni SA) nu ia nici o masura pentru a corecta comportamentele deviante ale subalternilor, nucleul echipei fiind constituit dupa principiul Pile – Cunostinte – Relatii.