Analize și opinii Cultură și Familie Politică

FLORIN CHILIAN: ”BASESCU SI UNGUREANU NE BAGA IN RAZBOI CU IRANUL!”// Ambasadele din Israel isi fac planuri de evacuare

IsraelCotidianul: Atitudinea Israelului față de Iran, criticată dur de ruși. La un pas de război


Speculaţiile Israelului privind fabricarea în Iran a unor arme nucleare ar putea avea consecinţe catastrofale, a declarat miercuri un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului rus de Externe, Mihail Ulianov.

“Invenţiile” privind “posibila fabricare de către Iran a unor arme nucleare “cresc tensiunile şi ar putea încuraja tentativele de a recurge la soluţii militare cu consecinţe catastrofale”, a declarat Ulianov pentru agenţia Interfax, citată de Mediafax.ro.

“Zgomotul şi invenţiile privind termenul posibilei fabricări de către Iran a armelor nucleare (…) au obiective politice şi propagandistice care sunt departe de a fi inofensive”, a subliniat Ulianov, directorul departamentului de securitate şi dezarmare al Ministerului rus de Externe.

Speculaţiile privind un posibil atac împotriva Iranului au crescut după ce un expert israelian din serviciile de informaţii, Ronen Bergman, a declarat în urmă cu o săptămână pentru New York Times că un astfel de atac va avea loc în acest an. La rândul său, ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, a provocat emoţii, exprimându-şi dorinţa de a ataca Teheranul, fără a preciza o dată.

Florin Chilian – cetăţean pesimist: Ne bagă ăştia în război cu Iranul!

Ce facem? Aceeaşi Mărie cu altă pchilianălărie?

Măi, nu ştiu… Pe mine m-au sunat unii mai devreme şi m-au întrebat ce părere am că s-a „şutit” Boc. Şi le-am pus o întrebare simplă: L-au arestat?… Nu? Atunci nu mă mai deranjaţi! Mă tem că nu-i chiar atât de simplu – aceeaşi Mărie cu altă pălărie -, problema e că eu îl ştiu pe ăsta (n.r. – M.R. Ungureanu) şi cei de la SRI nu prea-l agreează, că a avut probleme mari. Se pare că e în slujba altora… da, bine, că noi totdeauna am avut slugi, spioni vânduţi. Dacă Iranul a declarat că va ataca orice stat care… mă tem că Băsescu o să ne bage în război!

Să revenim la premierul desemnat şi la noul guvern…

N-o să fie băi un alt guvern. Ce, aţi înnebunit cu toţii? Tot Băsescu e…

În regulă, dar cine”muşcă” din povestea asta?

Dacă stau să mă gândesc bine, din ce am mai prins de la tv şi am citit în ziare pe diagonală,am senzaţia că nu mai contăm. Că nu despre noi e vorba în tot ce se întâmplă! Am impresia că e meciul ăstora cu Iranul. Că… spanac! Românii, carne de tun ca de fiecare dată. Cred că ce se întâmplă n-are nicio legătură cu noi.

(…) Dar să revin, pe scurt, mi-e tare frică de slugile astea, că ne vor târî într-un război cu Iranul. Dacă stau să mă gândesc ce dosare sunt pe-afară cu Băsescu, alea cu armamentu’, de-aici poate să-şi salveze pielea sau dracu ştie, că altfel, ce piele să-şi salveze, că nu mai e vorba despre aşa ceva. Trebuie să rămână slugă, să-şi asculte stăpânii, că-l condamnă altfel ăia, că românii n-o să-l condamne! (…)

Noi ne-am întors privirea de la necazurile celorlalţi şi asta ne face să fim o populaţie, nu un popor.

(…) Le spuneam contemporanilor c-o să vină vremuri grele, c-o să se crape de foame şi de frig. Ei îmi spuneau că sunt eu, auzi, pesimist… şi c-o să fie bine. Nu, mă, sunt realist- cinic! Am avut şi noi un spanac de iarnă, că până-n ianuarie n-a fost iarnă-n România, şi la o săptămână s-a închis ţara. (…)

Eu n-am trăit războiul, doar ce-am văzut la televizor. Bă, s-au bătut americanii cu ăia. O altă nenorocire a fost că i-am lăsat să se folosească de noi ca să-i omoare pe iugoslavi. N-am fost de acord cu asta. Am senzaţia că ăsta, prin numirea lui Ungureanu, ne-a târât într-un război cu Iranul. Şi nu ştiu de ce, dar nu-i treaba noastră acolo.

E normal să vii cu eticheta SIE în fruntea unui guvern al României?

Hai să-ţi explic o chestie! Eu măcar sunt muzician, sunt cu muzica, cu „iubi”, cu „pisi”, de-alea „zece”, de plâng gospodinele la coadă. Dar voi? Dacă nu-l lăsa Securitatea din braţe pe Ceauşescu, ar mai fi căzut? Dacă nu l-ar fi lăsat serviciile din braţe pe Năstase, mai pierdea cu Băsescu? Dacă nu-l lasă serviciile acum pe Băsescu, mai pică? Întrebări retorice, dar chiar nu ne dăm seama că suntem conduşi de o juntă militară? Pentru că serviciile au o structură clar militară. Unde mai are loc şi conceptul de democraţie? Care democraţie? Uitaţi-vă în jur! Ajungi ce vrei tu: judecător, şef de stat, de servicii, dar condiţia e să fi călcat măcar o dată pe bec, să fi violat, să fi dat în cap, să fi furat ceva… Altfel nu eşti util! Nu te pot manipula, n-au mânere de care să te ţină. Dacă eşti politician şi n-ai furat, iar nu intri-n parlament! (…)

Îmi amintesc de ce zicea Ulieru, fostul purtător de cuvânt de la SRI, că, după ’89, serviciile n-au lucrat în favoarea statului român, mi-a îngheţat şira spinării! După care, omul, brusc, n-a mai apărut la televizor. Mai circulă şi chestia asta cu asigurările medicale pe care le-ar fi promis Băsescu unor societăţi americane. Că de-aia s-ar fi declanşat toată nebunia. Bă, dar n-ar fi cazul să existe un pic de demnitate şi de onoare? Nu-s totuşi ofiţeri ai României ăştia din servicii? Ne-au vândut ăştia, ne-au dat petrolul, ne-au dat apa de ploaie, şi aia care se scurge la canale, ne-au dat tot! Acum ne bagă şi în război! Da’ nu cumva ne-au vândut prea ieftin? Şi dacă ne-au vândut, ce mai putem face? (…)

Realitatea.net: Ambasadele din Israel se tem de un atac cu rachete din partea Iranului

Mai mulţi diplomaţi aflaţi la post în Israel au solicitat măşti de gaze, iar ambasadele întocmesc planuri în caz de atac cu rachete, de teamă că mii de israelieni cu dublă cetăţenie vor cere evacuarea din ţară dacă va izbucni un conflict cu Iranul, notează Mediafax.ro.

Ambasadele străine din Israel au început să întocmească planuri pentru evacuarea cetăţenilor lor din statul evreu în cazul unui atac cu rachete. Oficiali de rang înalt de la Ierusalim au declarat că mai multe misiuni diplomatice s-au arătat interesate de pregătirea pentru diferite situaţii de urgenţă, relatează Ynetnews.com.

În cadrul pregătirilor pentru posibilele consecinţe ale unui atac israelian asupra Iranului, diplomaţi străini din Israel au cerut Ministerului de Externe să îi echipeze pe ei şi pe familiile lor cu măşti de gaze. Între timp, Ministerul de Externe le-a furnizat ambasadelor străine o listă cu buncărele din ţară şi instrucţiuni.

Diplomaţii sunt îngrijoraţi de posibilitatea unei ofensive cu rachete asupra statului evreu care ar determina mii de cetăţeni israelieni cu paşapoarte străine să ceară evacuarea din ţară. Un diplomat european de rang înalt a declarat că într-un asemenea caz, Uniunea Europeană nu are mijloacele necesare unei evacuări în masă într-o perioadă scurtă.Între timp, forţele israeliene încep miercuri exerciţii militare de două zile în oraşul Ashkelon (sud), iar Forţele Aeriene vor efectua un exerciţiu în regiunea Galileea (nord).

SURSA: FLORIN CHILIAN: ”BASESCU SI UNGUREANU NE BAGA IN RAZBOI CU IRANUL!”/ Ambasadele din Israel isi fac planuri de evacuare

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Chilian e omul care se inclina dupa cum bate vantul. cand cu Geoana, cand cu Prigoana, cand cu Felix, in functie de rezultatele sondajelor IRSOP. pe el nu-l intereseaza Romania ci prietenii sai politici. pacat ca plecam urechile la “cantaretii” care fac “muzica”. oricine ar fi in locul lui Base si Ungureanu ar face la fel pentru ca noi, romanii, nu mai avem de foarte multa vreme un cuvant de spus in poltica noastra interna si externa.

  • Mucenicul are o treaba cu Chilian, dar nu poate sa înțeleagă articolul . E un articol serios si fiecare sa actioneze in consecință la ceea ce o sa ne fie dat. O acțiune ar fi JOS BĂSESCU