Politică

DNA a descoperit cum erau furați românii la factura de curent electric

facturi_97683700Scandalul e abia la inceput. Curios este faptul ca neregulile majore nu au fost descoperite de controalele interne sau de alte organisme care ar avea competentele si ar fi in stare sa faca astfel de verificari, ci de procurorii DNA care dezvaluie un mecanism de coruptie prin care romanii au ajuns robii Enelului.
DNA a anuntat joi seara ca i-a retinut pe Claudiu Dumbravanu, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), Florin Gugu, director ENEL, si Gheorghe Ciubotaru, asociat Electroalfa. Florin Gugu lucrat si el pana in 2005 la ANRE, inainte de a ajunge la ENEL.

Citeste si: Dragnea spera ca DNA sa verifice si posibile furturi la factura la gaze, dupa ANRE

Cum s-a ajuns aici? Potrivit procurorilor, ANRE a descoperit ca ENEL a impus o dubla taxare a certificatelor verzi catre consumatori in 2012. Cu alte cuvinte, “ne-a umflat” serios factura. ENEL urma sa fie sanctionata cu reducerea tarifelor cu un procent de 6%. Avantaj clienti. Numai ca nu s-a intamplat asa. Dumbravanu s-a inteles insa Florin Gogu ca sanctiunea sa fie de doar 1,3% in loc de 6%, fapt din care ENEL castiga dintr-un foc 2,5 milioane de euro. In schimbul acestui “serviciu” ENEL trebuia sa acorde doua contracte substantiale de 407.199,10 lei, firmei SC ELECTROALFA INTERNATIONAL cu care vicepresedintele ANRE avea legatura.

Relatiile reciproc avantajoase dintre Dumbravanu si Gugu nu se opresc aici, vicepesedintele ANRE continuand sa fie “omul din interior” pentru directorul ENEL si sa-i ofere diferite avantaje economice in dauna statului si sa-l tina la control cu ce controale urmau sa se faca la ENEL si ce vizau acestea.

Astfel, spre exemplu, la 2.10.2013, Dumbraveanu Claudiu Sorin l-a contactat pe Gugu Florin, caruia i-a comunicat ca a intervenit pentru majorarea unui spor de eficienta in beneficiul ENEL de la 25% la 50% de joasa tensiune. De asemenea, la 3.10.2013, Dumbraveanu Claudiu Sorin a informat pe Gugu Florin, prin intermediar, despre faptul ca un control aflat in curs de derulare la ENEL face parte din programul anual, precum si ca nu are nicio reclamatie la baza, informarea fiind facuta in urma temerilor exprimate de Gugu Florin cu privire la scopul controlului, arata DNA.

De ce a cerut insa Dumbravanu ca in schimbul avantajarii unei companii private in dauna interesului public sa fie acordate doua contracte mari societatii SC ELECTROALFA INTERNATIONAL?

Tot DNA ne lamureste. Asociat la aceasta firma este Ciubotaru Gheorghe, persoana aflata in relatii de prietenie cu Dumbravanu.

Acuzatiile pe scurt:

  • micsorarea procentului de reducere a tarifelor de la -6% la -1,3%,
  • majorarea unui spor de eficienta de la 25% la 50% si
  • informarea ENEL despre faptul ca un control nu avea la baza o reclamatie, ci era in programul anual de control.

Potrivit ziarului Botosaneanul, Grupul -Electroalfa- este controlat de omul de afaceri Gheorghe Ciubotaru, cel mai bogat botosanean, singurul inclus in Top 300 Capital si care, pe de alta parte, potrivit Top Forbes este cel mai avut botosanean, cu o avere estimata la 22 milioane de euro.

Premierul Victor Ponta a efectuat acum vreo trei saptamani o vizita la firma Electroalfa din Botosani, unde i-a urat presedintelui Consiliului de Administratie al Electroalfa, Gheorghe Ciubotaru, profit cat mai mare. “Sa dea Dumnezeu sa faceti profit si sa il reinvestiti, ca in felul acesta nu va mai taxam deloc de la 1 iulie, ca reducerea contributiilor de asigurari sociale”, a spus Ponta catre reprezentantii firmei, potrivit Ziare.com.


Comunicatul DNA:

“In ordonanta de retinere se arata ca, in cauza, exista date si aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

In cursul anului 2013, suspectul Dumbraveanu Claudiu Sorin, vicepresedinte ANRE si membru al Comitetului de reglementare, a pretins si a obtinut, de la suspectul Gugu Florin, director ENEL, in baza unei intelegeri anterioare, foloase necuvenite pentru SC ELECTROALFA INTERNATIONAL, al carei asociat este suspectul Ciubotaru Gheorghe. Foloasele necuvenite constau in atribuirea a doua contracte de executie lucrari in valoare totala de 407.199,10 lei, in schimbul indeplinirii, de catre Dumbraveanu Claudiu Sorin a unor acte contrare indatoririlor sale de serviciu, respectiv efectuarea la 21 iunie 2013, 2 si 3 octombrie 2013, a unor interventii, in virtutea functiei, pentru avantajarea intereselor ENEL, si anume:

  • micsorarea procentului de reducere a tarifelor de la -6% la -1,3%,
  • majorarea unui spor de eficienta de la 25% la 50% si
  • informarea ENEL despre faptul ca un control nu avea la baza o reclamatie, ci era in programul anual de control.

Concret, in prima jumatate a anului 2013, inculpatul Dumbraveanu Claudiu Sorin, avand o functie de decizie in cadrul ANRE, i-a pus in vedere inculpatului Gugu Florin, director ENEL ca, in urma descoperirii unei duble taxari a certificatelor verzi catre consumatori in anul 2012, ENEL Distributie Muntenia este pasibila de sanctiuni constand in reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%. Cu aceasta ocazie, Dumbraveanu Claudiu Sorin a conditionat micsorarea procentului de reducere a tarifelor la 1,3 % (in loc de 6%, reprezentand o economie pentru ENEL de 2,5 milioane euro) de atragerea firmei SC ElectroAlfa International SRL in implementarea proiectului Smart Meter, ori de incheierea, de catre ENEL, a unor contracte de lucrari sau de achizitie echipamente cu aceasta societate.

In cursul lunii mai 2013, ENEL initiase procedurile interne pentru stabilirea cerintelor de participare a ofertantilor la atribuirea contractului “Antrepriza lucrarilor in retelele de medie tensiune apartinand filialelor Banat si Dobrogea ale ENEL”, printre ofertanti regasindu-se Electroalfa International SRL, conform declaratiei privind participantii din 5.08.2013.

In acest context, Gugu Florin a promis ca va tine cont de solicitarea lui Dumbraveanu Claudiu Sorin, sens in care a avut intalniri cu reprezentantii SC ElectroAlfa International SRL, cu care a stabilit atribuirea in viitorul apropiat a unor contracte, desi acestia practicau preturi peste cele ale pietei in domeniu.
Din probele administrate a reiesit ca Dumbraveanu Claudiu Sorin a contribuit in mod esential la reducerea sanctiunii de la 6% la 1,3%, precum si a perioadei de aplicare a acesteia, respectiv doar pana la finele anului 2013.

Aceste aspecte au fost stabilite in cadrul sedintei din 21.06.2013 a Comitetului de Reglementare al ANRE, in care Dumbraveanu Claudiu Sorin avea calitatea de membru, cu drept de vot.

Ulterior, Dumbraveanu Claudiu Sorin a continuat sa acorde sprijin catre ENEL, in varii modalitati, in baza intelegerii anterioare privitoare la atribuirea unor contracte catre firma Electroalfa Intenational.
Astfel, spre exemplu, la 2.10.2013, Dumbraveanu Claudiu Sorin l-a contactat pe Gugu Florin, caruia i-a comunicat ca a intervenit pentru majorarea unui spor de eficienta in beneficiul ENEL de la 25% la 50% de joasa tensiune.
De asemenea, la 3.10.2013, Dumbraveanu Claudiu Sorin a informat pe Gugu Florin, prin intermediar, despre faptul ca un control aflat in curs de derulare la ENEL face parte din programul anual, precum si ca nu are nicio reclamatie la baza, informarea fiind facuta in urma temerilor exprimate de Gugu Florin cu privire la scopul controlului.

Potrivit intelegerii dintre Dumbraveanu Claudiu Sorin si Gugu Florin, intre ENEL Distributie Dobrogea si Asociatia compusa din Electroalfa International si alte doua firme au fost incheiate la 8.11.2013 Acordurile Cadru de Executie a doua lucrari, iar la 10.01.2014 intre ENEL Distributie Dobrogea si SC Electroalfa International SRL au fost incheiate doua contracte subsecvente pentru executia de lucrari.

Un contract are ca obiect modernizarea unor linii de tensiune din judetul Calarasi, fiind in valoare de 277.600,66 lei. Lucrarea a fost subcontractata in proportie de 30% de Electroalfa unei alte firme, insa din obiectul contractului rezulta ca lucrarea a fost subcontractata integral.

Al doilea contract are ca obiect modernizarea unor instalatii electrice din municipiul Calarasi, fiind in valoare de 129.598,44 lei. Lucrarea a fost subcontractata in proportie de 30% de Electroalfa, dar din obiectul contractului rezulta ca lucrarea a fost subcontractata integral.

Ca urmare, pe site-ul SEAP a aparut anuntul de atribuire nr. 142739/13.12.2013, pentru “Antrepriza lucrarilor in retelele de medie tensiune apartinand filialelor Banat si Dobrogea ale ENEL”, printre firmele castigatoare regasindu-se si SC Electro-Alfa International SRL, asociat la aceasta firma fiind inculpatul Ciubotaru Gheorghe, persoana aflata in relatii de prietenie cu vicepresedintele ANRE, Dumbraveanu Claudiu.

Celor trei inculpati Dumbraveanu Claudiu Sorin, Ciubotaru Gheorghe si Gugu Florin li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

Cei trei inculpati Dumbraveanu Claudiu Sorin, Ciubotaru Gheorghe si Gugu Florin urmeaza a fi prezentati cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile la Tribunalul Bucuresti.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Sursa: Stiri pe surse