Analize și opinii

Dezavantajul de a avea resurse!

Un prim zacamant substantial de gaze naturale a fost confirmat de companiile care au facut explorarea si care vor efectua si exploatarea – OMV si Exxon – in Marea Neagra intr-un perimetru apartinand juridic Romaniei.

La dimensiunile estimate, ar putea echivala cu consumul de gaze din Romania pe 4-5 ani. Spunem “echivala” – si nu acoperi – intrucat, avand in vedere statutul de colonie al Romaniei, nu este deloc sigur ca proprietarul de drept al acestor gaze, respectiv poporul roman, se va si bucura de utilizarea lor. Nu mai vorbim si la ce cost se va produce aceasta eventuala utilizare prin comparatie cu costul exploatarii!

Zacamantul este “valorizat” la circa 17 miliarde euro si Ziarul Financiar a calculat ca, la parametrii actuali, statul roman, ca reprezentant al proprietarului, s-ar alege cu maximum un miliard euro din exploatarea zacamantului. 1 din 17! Sa nu ne miram cumva!

La statutul actual al Romaniei de colonie de la periferia est-europeana a centrului decizional vest-european aceasta este rata! Cu atat cat exprima aceasta rata se alege Romania din exploatarea petrolului si gazelor sale de catre OMV potrivit asa-zisei privatizari a Petrom catre compania austriaca!

Cu atat de derizoriu cat exprima aceasta rata se alege Romania din exploatarea pe ansamblu a resurselor sale minerale de catre colonialistii straini si romani! Caci, vai!, dupa minunatul exemplu al colonialistilor straini, exista si cativa romani care se comporta in cel mai colonialist chip cu resursele tarii si cu nefericitul popor roman!

Si, iar vai!, aceasta rata derizorie va fi diminuata spre aneantizare ca urmare a aplicarii dictatului de la Bruxelles cu privire la asa-zisa liberalizare a pietei si preturilor in energie. Ce inseamna practic acest lucru pentru Romania? Preturile de livrare pe piata interna a gazelor exploatate intern vor trebui sa se alinieze la preturile externe, in prezent de aproape trei ori mai mari.

Concret, preturile externe sunt cele cu care centrul colonial vest-european, lipsit de gaze proprii, se aprovizioneaza din afara, indeosebi din Rusia. Si atunci ce inseamna liberalizarea pentru Romania?! Consumatorului roman i se interzice de fapt sa beneficieze de gazul mai ieftin exploatat intern, desi este gazul lasat de Dumnezeu romanilor, urmand a-l plati la pretul pretins de Moscova pentru gazele rusesti. Frumos, nu?!

Inutil de subliniat ca cineva anume castiga copios din faptul ca proprietarul resurselor (poporul roman) ajunge sa nu se mai aleaga aproape cu nimic din exploatarea resurselor sale! In Romania este vorba de nume precise: OMV, Gaz de France, E.ON, care vor incasa renta diferentiala intre exploatarea mai ieftina a resurselor romanesti si desfacerea lor la preturi internationale (rusesti)! Castiguri fara eforturi, fara munca si complet neconditionate de valorificarea unor oportunitati de piata sau a unor abilitati manageriale suplimentare!

Cu alte cuvinte, Romania, trecand de la o rata de 1 din 17 la una de 1 din 30 sau chiar 1 din 50, risca sa se aleaga din exploatarea resurselor sale minerale cu absolut nimic! Si atunci la ce bun sa mai exploateze resursele minerale?! Numai de dragul altora?! Ce proprietar si-ar pune la bataie resursele fara a se alege practic cu nimic?! Ci doar cu epuizarea resurselor, fara a trage macar un folos?! Ar trebui sa fie comunist de-a binelea! Dar parca ni se spune ca traim in capitalism! In epoca economiei de piata, a eficientei, competitivitatii si profitului! De fapt insa, traim in colonialism!

Cand au vazut ca guvernantii de la Bucuresti accepta fara cracnire impunerea venita de la Bruxelles cu privire la decavanta liberalizare a pietei si preturilor la gazele naturale, AOAR (Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania) a venit cu o cerere doar aparent stupefianta, reclamand pur si simplu sistarea exploatarii resurselor de gaze in Romania, in masura in care romanii, in calitate de consumatori, nu pot beneficia de pe urma resurselor lasate lor de catre Dumnezeu si nu altcuiva: mai bine le pastram in pamant, in favoarea generatiilor viitoare, care, poate tot cu ajutorul lui Dumnezeu, vor gasi modalitati mai intelepte de a se bucura de ele!

Talcul terifiant al situatiei in care a impins lucrurile colonialismul Uniunii Europene – faza evident superioara a colonialismului traditional – este ca a ajuns un net dezavantaj sa te fi blagoslovit Dumnezeu cu niscai resurse.

Nu numai ca esti imediat asaltat si sugrumat de vechii colonialisti cu indelungate stagii si experienta in domeniu, dar esti si amarnic discriminat fata de cei ce n-au resurse. Acestia din urma se bucura de o mult mai “mica” atentie, chiar de tratamente mai binevoitoare, mai scapa cu una cu alta, devin mai putin colonii, pe cand, daca ai resurse, cizmele colonialiste rasuna la tot pasul si lovesc asiduu la gioale si peste gura, iar hatarul suprem facut celor din colonie este sa li se permita din cand in cand sa-si pupe stapanii in fund.

Autor: Ilie Serbanescu

sursa: business24.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Mai baieti,imi bat gura degeaba:Nu conteaza cat gaz ,cat petrol ,cat aur avem sau am gasi!Niciodata aceste bogatii nu vor ajunge la popor!Nu-i mai dati cu tezaurul sau cu nu stiu ce zacaminte!TOTUL se va aduna la cativa baieti ,iar restul vor continua sa traiasca la limita saraciei ,singura grija a statului fiind evitarea unei revolte!

  • Fain articol mi-a placut dar la fel ca si lui @MALEX nu pricep rostul. Incercand sa deschid ochii multimii sa ajut si eu, cat de cat, nici nu pot aduce un aport vizibil/ decelabil si basca cu toate ca sunt bine intentionat sunt chiar cenzurat. Chiar nu pricep de ce mi se prezinta 17 mld de E prin fata ca apoi sa aflu ca vor fi furati de altii. Eu neputandu-ma revolta decat in gandul meu incerc sa gasesc sensul articolului. Poate cineva ca mine sa impiedice hotia asta? Nu este raspunsul corect. Atunci de ce mi se prezinta oare? Cu ce sunt eu mai castigat daca citesc, asimilez si trec la activism macar verbal fata de altii? Pot face doar o furtuna intr-un pahar cu apa si atat. D.p.d.v. spiritual ca sa tin centrul nu ma implic in aceasta stire, nu ma enervez si nu imi pare rau. Doar regret timpul cheltuit cu citirea…

  • Romania mai are binecuvantarea lui Avraam, este ca si closca cu oua de aur.
    Problema care se pune, cum vom exploata noi aceasta resursa in avantajul nostru si nu al lor. Ei ar trebui sa joace cum cantam noi. Slabiciunea lor este dependenta fata de noi. Sa exploatam deci aceasta slabiciune.

  • Asa este..Africa este cel mai bogat continent in resurse si totodata cel mai sarac din punct de vedere al nivelului de trai.. Daca n-am fi avut resurse nu ne-ar fi bagat nimeni in seama.

  • Asta e resursa pentru care se lupta si ei, sapa in aceasta directie. Au nevoie de noi ca de aer, se uita la noi ca la Dumnezeu. Trebuie sa nu le facem jocurile. Ei au nevoie tocmai de o Romanie revoltata, de un caine asmutit, intaratat, care atunci cand i se va da drumul din lant sa apuce sa blesteme tot si sa muste tot ce prinde. Nu le faceti jocul, primiti mai degraba botezul mortii Romaniei. Ganditi astfel:

    “Oare pentru noi, care ne sfâşiem în mânia noastra,
    s-ajungă pustiu pământul
    şi să se strămute stâncile din locul lor?” Iov 18:4

    Acesta e ultimul lucru de care au nevoie, de un Hristos care moare.
    Asadar nu luati in seama cuvintele provocatoare de genul:
    „Uă! Tu, care strici Templul şi-l zideşti la loc în trei zile,
    mântuieşte-Te pe Tine însuţi şi coboară-Te de pe cruce!”

  • Voi chiar sunteti atat de naivi si considerati ca ROmania a intrat in UE deoarece romanii ca popor sunt foarte manierati sau civilizati sau au o economie funtionala? Data viitoare cand va plimbati prin Londra sau Paris sau Berlin doar cu buletinul la voi, ar fi bine sa stiti ca Romania nu a intrat in UE deoarece este o tara extrem de avansata, a intrat pe alte criterii ….

  • @Daniel

    Normal ca asa sta situatia deoarece n-au nevoie sa intram in rand cu lumea ci vor sa fim noi varf de lance a acestei nebunii.