Analize și opinii Cultură și Familie Politică

DECLARAŢIE: Prin prezenta, eu, miner angajat al RMGC, declar pe proprie răspundere…

Prin prezenta, eu, miner angajat al RMGC, declar pe proprie răspundere şi în deplină cunoştinţă de cauză că doresc ca Parlamentul României să aprobe exploatarea aurului cu cianuri la Roşia Montana!

Declar pe proprie răspundere că am luat la cunoştinţă şi am fost pe deplin informat asupra faptului că proiectul RMGC, la care sunt angajat, presupune că:

1. Sunt de acord cu distrugerea aproape integrală a localităţii în care m-am născut (sau zic că m-am născut) şi despre care vorbesc cu atâta emoţie în faţa televiziunilor.

Casele bătrâneşti deja demolate şi cele care urmează a fi distruse nu au absolut nici o relevanţă pentru mine. Declar, de asemenea, că nu mă interesează nici problemele celorlalţi locuitori ai Roşiei Montana, care doresc să-şi apere de la expropriere şi demolare, casele moştenite sau agonisite, considerând fără nici o reţinere că interesul meu pentru minerit este mult mai important.

2. Sunt de acord cu distrugerea aproape integrală a tot ceea ce defineşte din punct de vedere arheologic şi arhitectural, localitatea şi regiunea: minele săpate în peste 2000 de ani şi biserici de secolul 18.

Declar că nu mi se pare relevant faptul că acestea au fost săpate chiar de către părinţii, bunicii şi strămoşii mei, cu care mă mândresc atunci când spun că sunt miner din tată-n fiu, nici că ele au fost făcute cu costul unor cantităţi mult mai mari de aur şi de argint decât cele care vor fi exploatate de către RMGC. De asemenea, consider ca inutilă includerea Roşiei Montana pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, deşi acest lucru ar fi foarte posibil.

3. Sunt de acord cu distrugerea peisajului şi modificarea iremediabilă a acestuia, inclusiv a acelor porţiuni declarate monumente ale naturii.

4. Sunt de acord cu construirea unui baraj imens care să susţină cel mai mare lac de cianuri din România.

Declar că mi se pare irelevant faptul că întreţinerea unui baraj de o asemenea anvergură va costa Statul Român – inclusiv pe copiii mei pentru care susţin că muncesc astăzi la RMGC – mult mai mulţi bani decât cei promişi de către RMGC sub formă de investiţie, redevenţe şi procente Statului Român.

5. Sunt de acord cu semnarea de contracte frauduloase, ilegale, între RMGC şi Statul Român, reprezentat prin guvernele care au fost la putere în ultimii 15 ani, acte făcute împotriva interesului naţional.

Declar că este absolut irelevant că între compania pentru care lucrez şi Statul Român au fost semnate astfel de acte, cu clauze ascunse sau secrete şi nu consider că procesele pierdute în instanţă de către RMGC au vreo semnificaţie. De asemenea, cred că – deşi am fost informat că sunt contracte făcute împotriva interesului naţional, – proiectul RMGC este unul de interes naţional special.

6. Sunt de acord cu faptul că vor fi produse mult mai puţine locuri de muncă decât cele promise în campaniile intense pe diferite posturi de televiziune şi că durata contractelor va fi de maximum zece ani!

Nu consider relevant ce se va întâmpla cu mine după aceea, tot aşa cum nu mi se pare obligatoriu să explic ce am făcut în cei 14 ani, de când RMGC încearcă să exploateze aurul.

7. Sunt de acord cu manipularea informaţiilor, dezinformarea, furtul de imagine şi de identitate operate de către RMGC!

Cred că este pe deplin justificat ca RMGC să îşi promoveze imaginea exact pe fotografiile în care apar protestatarii adunaţi împotriva proiectului RMGC, cred că este perfect normal ca RMGC să creeze o pagină pe facebook în care să folosească fără accept sigla Salvaţi Roşia Montană şi cred că posturile de televiziune, cum ar fi B1 TV, pot furniza imagini cu oameni care renovează clădiri vechi, spunând că acelea sunt acţiuni de prezervare şi renovare derulate de RMGC, cu toate că imaginile respective prezintă voluntari Salvaţi Roşia Montana, intervenind asupra unor imobile care sunt condamnate de proiectul RMGC la distrugere.

8. Sunt de acord ca actualul guvern şi actualul parlament să propună şi să accepte o lege care încalcă mai multe legi şi câteva articole din constituţie. Cred fără şovăire că dreptul meu de a fi angajat al RMGC este mai presus de lege.

9. Sunt de acord cu faptul că deşi cei care au ieşit în pieţe şi pe străzile ţării şi nu numai, nu sunt vinovaţi în vreun fel pentru contractele şi clauzele frauduloase şi dezastruoase semnate de către Statul Român cu RMGC, ei trebuie şi pot fi învinovăţiţi ca atare.

Cred că dreptul meu de a fi angajat al RMGC este mai important decât dreptul lor de a avea opinie, de a o afirma şi de a cere lămuriri sau respectarea legii.

10. Sunt de acord ca jandarmeria să intervină cât mai repede, mai abuziv şi mai în forţă asupra protestatarilor, folosindu-se orice formă de manipulare şi de dezinformare pentru ca aceştia din urmă să fie percepuţi ca anarhişti, agenţi ai altor ţări sau ai unor puteri obscure, numai şi numai pentru a putea fi justificată intervenţia violentă a jandarmeriei.

Mă declar pe deplin de acord cu domnii Răzvan Theodorescu, Adrian Năstase şi Ion Iliescu, care afirmă că protestatarii sunt periculoşi şi cred că dânşii au fost şi sunt cei mai buni politicieni din România ultimelor decenii.

Prin declaraţia de faţă, declar că subscriu la toate cele 10 puncte de mai sus şi că, pe baza lor, pretind fără nici o reţinere toată simpatia şi înţelegerea din partea populaţiei ţării.

Data: ………………………………………………………

Semnătura…………………………………………………

Sursa: financiarul.ro