Analize și opinii

De ce nu opreste Isarescu intarirea leului?

Economia Romaniei gafaie gata “sa-si de duhul”, dar, contrar asteptarilor, moneda nationala se apreciaza. Banca Nationala a afisat, joi, un curs de 4,0653 lei/euro, nivel ce n-a mai fost atins din 6 ianuarie 2009 (cand cursul de schimb a avut valorea de 4,0629 lei/euro). In principiu, o moneda trebuie “sa oglindeasca” valoarea unei economii. Romania trece, acum, prin cea mai neagra perioada de dupa 1999, cu scadere economica, somaj, deficite macroeconomice, lucruri care, insa, nu se reflecta in valoarea de schimb a monedei nationale. Sigur, reprezentantii Bancii Nationale sustin ca, o data cu liberalizarea contului de capital (adica intrarea si iesirea banilor din Romania fara restrictii), cursul reflecta strict “cererea si oferta” de lei. Totusi, Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a afirmat, in mai multe randuri, ca politica de curs a bancii centrale este de “flotare controlata”, adica BNR, dupa ce-si face calculele, poate oricand interveni pe piata, in ce sens doreste (fie sa aprecieze, fie sa deprecieze leu). Ceea ce, in acest moment, nu se vede! Isarescu, practic, lasa leul de capul lui. Cu dezavantaje mari. Daca, la prima vedere, romanii ar trebui sa se bucure (vor avea rate mai mici la banca, de exemplu), “la a doua vedere” ar trebui sa se teama!

In primul rand, Ministrul Finantelor, care a primit, in ultima luna, nu mai putin de 3 miliarde de euro (de la FMI, UE si din euro-obligatiuni), trebuie sa-i schimbe in lei, ca sa plateasca pensiile si salariile bugetarilor. La ce-i foloseste ministerului sa incaseze bani mai putini, prin aprecierea leului?! La nimic! Astazi, Finantele primesc numai 40.600 lei vechi pentru un euro, fata de aproape 43.000 lei vechi, cat ar fi putut sa primeasca pentru un euro. Daca Finantele ar schimba astazi toate cele 3 miliarde de euro, ar pierde nu mai putin de 720.000.000 de lei noi! Cum o pensie medie in Romania este de circa 700 lei noi, Finantele ar pierde pensiile pentru peste un milion de romani!

Si aceasta nu e totul! Prin devalorizare leului, se scumpesc exporturile romanesti, ceea ce inseamna ca vom exporta mai putin decat pana acum, in conditiile in care tot oficialii BNR spuneau, recent, ca exportul este cel care va scoate Romania din criza! Adica vom ramane in criza (sau aceasta se va adanci) la un curs supra-apreciat.

Singurul avantaj al unui leu puternic il constituie faptul ca s-ar putea atinge tinta de inflatie (3,5% plus/minus un punct procentual), adica exact ceea ce-si doreste BNR (din 2005, BNR a anuntat ca politica sa monetara este aceea ce tintire directa a inflatiei, dar, an de an, tinta a fost mai mult sau mai putin depasita).

Astfel, se naste intrebarea: de ce nu intervine Isarescu, sa devalorizeze la loc leul?

sursa: ziuaveche.ro