Analize și opinii

Cu țara la RMN

N-am sa scriu astăzi despre Centenar, că mi-ar părea tare nepotrivit. Doar granițele ne-au rămas, că noi nu mai suntem…Nici alea cum erau cândva, iar eu oricum n-o să mă apuc să serbez niște dungi.



O sa scriu, în schimb, pe scurt, despre motive. De ce ne merge rău?
Păi, să începem. Centuri de siguranță? Lăsați…

Ne merge rău fiindcă iubim răul. Facem rău, uneori prin a nu face bine, chiar dacă ne-ar fi la îndemână să ajutăm. Credem că binele nostru e atunci când tuturor celorlalți le merge mai rău și că răul nostru e când altora le merge mai bine. Sau,

Doamne ferește, prea bine!

Vrem ca vecinul să moară, fiică-sa să rămână proastă, fără liceu terminat și săracă.

Vrem ca doar mașina noastră să aibă cauciucuri de iarnă, să fim primii la semafor, de unde să plecăm tot primii, în trombă, deși nu ne așteaptă nimeni, nicăieri.

Vrem să îi scuipăm pe ăia care refuză să creadă că i-am bătut pe turci săptămânal, după care ne bârfim neamul și locul până adormim, epuizați.

Enescu e cel mai mare, deși nu l-am ascultat. Și Brâncuși, deși habar n-avem ce-o fi sculptat, iar dacă vreun italian ne contrazice ne apucăm să-l înjurăm, fără să știm cine-i Michelangelo, ăla, pe care îl tot invocă obsesiv. Idiotu’ naibii…

Că veni vorba de Enescu, bine că e mort. Sigur îl băga vreo analfabetă la pârnaie, dacă mai trăia. Nu trebuia ca tuta târgului să-și consume psihozele, să se simtă împlinită, confirmată, puternică? Îl scăpa faima ori contribuția la binele neamului? Sigur? Mă rog, Gică Popescu ar spune că nu…

Ne învârtoșăm precum curcanii când mințim și ni se spune că mințim.

Ne întrecem în aparențe și niciodată în substanță. Ai ceas mic și nu-i de aur? Ești prost. Ce dacă ești academician?

Suntem mereu gata să spunem, dar niciodată gata să ascultăm. Vorbim de-a valma, unii peste alții, ca și cum dreptatea e la ăla care urlă mai tare. Știm tot.

Și trebuie să umilim: “-Să vezi ce a făcut fii-mea…E studentă, dragă. Cum, și a ta? Da, da’ a mea e la psihologie, la București. Aaa, a ta stă la cămin? Ce, n-a mai mers firma, nu? A mea stă în Primăverii, la prietenul ei. Tac-su e ăla cu mall-ul…

Hai, te las. Mă duc la unghii…”

În rest, lașități, infatuare, țepe, fugă de răspundere, comportament isteric, negarea oricărei evidențe, partizanate tâmpite, lipsite de orice logică, mai ales atunci când ții cu niște cretini împotriva altor cretini, în loc să îți treacă prin minte gândul simplu de a căuta să te ajuți cu unii sănătoși la cap. Totul e cu ceartă, personal, înțepat.

Vecinii, instituțiile sau cunoștințele se străduiesc să nu îți iasă. Nu și-ar ierta-o dacă ți-ar ieși.

Ne văităm și abuzăm de reflexiv. Vrem “să se facă”. Nu noi, că noi nu facem, nu punem mâna, nu ne aplecăm. Să se aplece altu’, iar noi să facem mișto de el.

Și miștoul…Câtă lașitate e în miștoul ăla…Cum altfel poți să-i spui unuia că-i prost, fără să riști s-o iei în freză? Doar nu vrei să-i spui direct, ca un englez? A, și ăia-s proști, englezii, că știi tu de la un văr. Mai dă-i dracu’, aia-i mâncare? Bere caldă? Ce cretini…

Și peste toate a reapărut fascismul. Avem hoarde de băieți și fete care-s gata de orice. Nesiguri pe ei și timizi, în viața de zi cu zi, cu spume la gură atunci când găsesc un fel de cauză care să-i scoată din mizeria vieții lor neîmplinite.

E grav ce se întâmplă cu țara. Nici oamenii buni – câți or mai fi – nu vor să mai facă ceva pentru ea. Se simt năpădiți, inutili și desincronizați. Tupeiștii, idioții, torționarii și hoții sunt vârful maldărului de rahat. Dar știți de când se întâmplă asta? De vreo sută de ani.

Păi…

Da.

Imi piere optimismul.

De o viață fac lucruri, pentru mine, pentru ceilalți, pentru mine și ceilalți.

România m-a stors.

M-a stors ca pe o lămâie. Mi s-a opus de fiecare dată, orice aș fi vrut să fac pentru ea. M-a otrăvit, m-a dat afară, m-a îngropat.

O singură dată mi-a salvat pe cineva, iar asta a spălat tot.

Salvarea aia mă mai ține…

Dar nu ce mă ține pe mine e important. Sunt doar un om.

Important e dacă mai e ceva ce o poate tine pe ea, că poza arată tare prost.

O vrea să mai stea în picioare?

Mie îmi pare că nu.

Autor: Catalin Beciu

Sursa: Catalin Beciu Facebook

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Păi, să iubim binele, gândind, vorbind, făcând fapte bune, multe, puține fapte, da’ bune. Binele-i gratis.

  • RMN-ul de tara indica faptul ca descoperirile recente care zguduie lumea oamenilor de stiinta transmit: STOP JOC. ISTORIA TREBUIE RESCRISA! In caz contrar, ne adancim intr-o prapastie din care nu mai iesim neam! Se migreaza-n lume dintotdeauna, dupa resurse (materiale, naturale, minerale…umane, spirituale…). Resurse Naturale vs Resurse Artificiale – ex. resursele virtuale, tranzactiile digitale, monitorizarea prin gps, satelit, drone – apropos: pt ce aruncam banii in prod de corvete?!, supertehnologie AI, Sophie-femeia robot, orasul digital, comunitatea virtuala, ET C. Precum fluturii de noapte la lumina. Se migreaza cu ACORD ONU. SCOP: reducerea migratiei ilegale …hmmm…teoretic – migrantii buni, muncitori, seriosi, profesionisti, “la noi”, migrantii lenesi, violenti, infractori, violatori…”la voi”. Dovezile arata ca migratia X nu are sanse de integrare in niciun popor gazda, cu atat mai mult cu cat se face in forta, ex. Germania, Suedia, Olanda, Franta, ET C. Ca sa-ti aperi familia, principiilee fundamentale, neamul, din fata migrantilor agresivi, nepotriviti – hai, incompatbili cu anumite frecvente, neadaptabili – caci acesta este adevarul pur, inseamna sa dai dovada de RESPONSABILITATE, DISCERNAMANT. Sa fii CONSTIENT! TREZIT! Eticheta de “nationalism in forma pura” utilizata in context de cancelarul Germaniei, in fapt si-n drept, pune punctul pe I, migratia in speta = corcire, proliferarea unor tulb sexuale pe fondul psihopatogeniei manifestata instinctiv, degradare, devastare, declin ec, cultural, social, regres, psihoinvolutia civiliz umane. Apusul unei civilizatie!

    Vrea cineva la poli?! La Polul Spiritual al lumii?! Locul unde Pamantul este in stare sa comunice cu Cerul?! Spatiu mitico-geografic, cosmic si teluric in acelasi timp…Pe-un picior de plai / Pe-o gura de rai (paradis)…Paradisul californian din pacate, # pacate, mistuit de “foc”…Cugetam. Dragilor, in op pers, istoria se rescrie in jurul paralelei 45 grade latitudine nordica, fix in arealul aferent Daciei antice, taramul hiperbireean, actual teritoriul aferent tarii noastre, centrul spiritul si cultural (civilizator) al lumii vechi…lumii noi….?! Fondul problemei in pozitia geostrategica actuala, nationala, planetara, galactica, intergalactica, cosmica, universala. Revenind la valorile fundamentale, principiile sanatoase de viata, normale, armonioase, BUNEEEEEE, de Bineeeeee – Legea Binelui. Alta Lege salvatoare de suflet, neam si tara, planeta, galaxie, sistem solar, dimensiune, ET C, nu exista! Numai Bine! Multumesc! Binecuvantari la toata suflarea!

  • …si taxe vamale de 100% pentru importuri.
    ….si rating de cel putin … de nota 10…pentru stiri adevarate 100%.
    …si…ne-am rascumparat…simplu, alb, sec, mult, receeee, gratis ( proprietatile vinului, de-a lui Fanus Neagu, in vino veritas….)
    …daca nu, faza pe drone, si Dumnezeu cu mila…Doamne ajuta sa ne vina mintea la cap!

  • Daca serbezi totusi 100 de ani de la “Marea” Unire tot e ceva…
    Da’ sa stii ca fara dungi pe documente ca sa arate cinecu cine se uneste si se rezulta… nu se poate.
    Si sa stii ca pentru fiecare centimetru de linie neamul nostru a jertfit sange si vieti nenumarate…
    Cred ca nu e bine sa desconsideram atat obiectivatea unei dungi care contureaza TARA, nici subiectivatea sentimentelor de respect si durere pentru daruirea inaintasilor nostri.
    —-
    In rest, e trist si frustrant si dureros sa vezi ce-am facut si ce-a iesit… si noi care nu mai sintem ACASA…
    Putina tristete nu strica dar multa sete de imbogatire si frica de unire om cu om pana se ridica neamul sa-si apere viata fata de dusmanii politici, economici, etnici sustinuti de marxistii culturali, masoni, mozaici si [alti] pretins si anti-crestini… nu vine nimeni sa repare.
    Cu cat vrei mai multa “marfa”, cu-atat iti vinzi mai ieftin sufletul.

  • Vesnica vaicareala impotriva romanilor si a Romaniei. Si intotdeauna, autorul se crede deasupra. El e mai bun, mai drept, mai patriot.