Analize și opinii

Austriecii de la OMV supărați că ar rămâne prea multe gaze în România, ei ne vor jupuiți la sânge!

Supărări de toamnă târzie și de pierdere a influenței geo-economice



Ce îi supără pe petroliștii din Marea Neagră de au amânat decizia de începere a exploatării gazului

Black Sea Oil & Gas, subsidiară a gigantului Carlyle Group, este cea de-a doua companie ce deține concesiuni gazifere în Marea Neagră care-și amână până la anul decizia privind o eventuală investiție comercială în extracție. Americanii au anunțat acest lucru după ce Legea offshore, care reglementează toate aspectele legate de exploatarea gazelor în mare, a fost aprobată de Parlament. Primii care au anunțat că amână proiectul au fost, săptămâna trecută, austriecii de la OMV, patronii Petrom.

„Deşi BSOG a estimat că va fi în măsură să ia decizia finală de investiţie în anul 2018, acum este clar că nu vom putea face acest lucru anul acesta… Rezultatul evaluării impactului acestei Legi offshore asupra proiectului va fi în mod clar luat în calcul în stabilirea luării unei decizii favorabile de a investi“, spune Mark Beacom, director BSOG.

Existența, în sfârșit, a unei legi offshore a fost salutată de petroliști, deși e tardiv a mai lua o decizie în cele două luni rămase din 2018. Doar existența legii este salutată însă, pentru că acum afacerile din Marea Neagră pot fi normate legislativ. Ce nu le place este cadrul fiscal, despre care americanii spun că nu este prietenos, pentru că ar taxa prea mult investitorul. Mai mult, ei se declară destul de sceptici cu privire la luarea unei decizii pozitive de investiție de către acționarii de peste Ocean.

„Evaluarea inițială a Legii offshore ne arată că, în privinţa reglementării procedurilor de autorizare a proiectelor, formularea pare utilă în multe privințe pentru ca un investitor să îndeplinească cerințele de autorizare, deși se pare că încă există anumite chestiuni care ar putea în continuare să creeze întârzieri sau eventuale blocaje. În ceea ce privește dispozițiile fiscale, propunerile de taxare contravin asigurărilor și dispozițiilor legale oferite de statul român la momentul intrării investitorilor în concesiune, sunt foarte împovărătoare și probabil vor face România necompetitivă în comparație cu alte jurisdicții offshore“, mai arată Beacom.

BSOG are în concesiune perimetrele XIII Pelican şi XV Midia, care au fost achiziţionate de la compania Sterling Resources Ltd. Grupul Carlyle a preluat, în luna august 2015, 100% din operaţiunile din România aparţinând Sterling Resources Ltd. Americanii estimează rezerve de circa 20 miliarde metri cubi în perimetrele concesionate și ar fi pregătiți să investească până la 500 milioane dolari pentru extracția acestora. Până la luarea unei decizii finale privind Marea Neagră, BSOG va continua să pună la punct toate detaliile privind o potențială exploatare offshore. Aceste activităţi, spun reprezentanții companiei, includ finalizarea studiilor de inginerie (studiul de fezabilitate, proiectul tehnic și detaliile de execuţie), îndeplinirea tuturor cerințelor de autorizare a proiectului, semnarea contractului de transport al gazelor naturale cu Transgaz SA, a celui de vânzare-cumpărare a gazelor, finalizarea comenzilor pentru echipamentele cu termen îndelungat de achiziţie, semnarea contractului de antrepriză generală și a celui pentru forajul sondelor de dezvoltare și finalizarea cu succes a aranjamentelor financiare pentru asigurarea finanţării proiectului. Toate contractele menţionate vor fi aplicabile doar în cazul obținerii deciziei finale de a investi în acest proiect. În momentul finalizării tuturor acestor activităţi, vor putea fi prezentate partenerilor și acționarilor, spre examinare, toate riscurile, costurile și potențialele venituri implicate de proiect, iar aceștia vor decide în consecință. La anul.

Austriecii sunt supărați că ar rămâne prea multe gaze în România

Așa cum spuneam, și OMV a amânat o decizie privind investiţia în proiectul de explorare și exploatare din Marea Neagră până anul viitor, pentru că Guvernul român ar fi avut nevoie de prea mult timp pentru a crea cadrul legal adecvat, a anunţat Rainer Seele, CEO al companiei, citat de Reuters.

În plus, Seele, dincolo de cadrul fiscal, cu praguri de impozitare pentru mai multe niveluri de preț, a arătat că este nemulțumit de prevederea privind obligativitatea vânzării a jumătate din gazul extra din Marea Neagră pe piața din România. Pe undeva, este și normal, având în vedere că OMV operează cel mai mare hub de gaze din Europa, Baumgarten, Viena, unde se face prețul gazului pentru toată piața europeană. Pentru austrieci, să transporte cât mai mult din gazul Mării Negre, pe conducte, către Viena ar însemna să-și întărească încă și mai mult poziția pe piață

Suntem foarte îngrijoraţi de faptul ca vom fi restricţionaţi în vânzarea gazelor. Libertatea de vânzare a gazelor este foarte importantă“, a spus Seele, subliniind că, spre deosebire de alte ţări din regiune, România este aproape în întregime independentă din punct de vedere energetic. România importă mai puţin de 10% din necesarul său de gaze de la Gazprom, restul fiind produs local de Romgaz şi Petrom.

Potrivit Legii offshore, deja votată, companiile implicate în operaţiuni de producţie offshore de gaze au obligaţia de a vinde pe pieţele centralizate din România minimum 50% din cantitatea anuală de gaze naturale contractate cu livrare în anul calendaristic.

În apele teritoriale româneşti ale Mării Negre, companiile ExxonMobil şi OMV Petrom explorează împreună blocul Neptun, unde primele estimări arată existenţa unor zăcăminte de gaze între 42 şi 84 miliarde metri cubi.

La începutul lunii trecute, directorul responsabil pentru operaţiunile de upstream de la OMV, Johann Pleininger, declara că la scurt timp după ce România va pune la punct un cadru de reglementare acceptabil pentru proiectul său de explorare din Marea Neagră, grupul OMV va putea da undă verde pentru o investiţie în valoare de un miliard de euro. Iată însă că acest lucru nu se mai întâmplă imediat, pentru că austriecii vor să-și facă mai întâi toate calculele, în noile condiții de piață.

Interesant este că principalul operator din Marea Neagră, colosul american Exxon, încă nu s-a exprimat cu privire la investiția comercială, după ce Legea offshore a trecut de Parlament. Trebuie precizat că Exxon, deși în parteneriat 50%-50% cu Petrom, este totuși liderul de proiect pe perimetrul Neptun, unde sunt cele mai mari rezerve. Numai ei, din toți actorii implicați în Marea Neagră, au tehnologia de extracție la mare adâncime a gazului, celelalte companii (mai există și LukOil – Romgaz) fiind nevoite să o închirieze. Prin urmare, cel mai important este ce va face Exxon, cu atât mai mult cu cât, în ciuda faptului că se află în parteneriat cu Petrom, vânzarea gazului extras se va face separat.

Dacă exploatarea gazului în Marea Neagră se va face până la urmă, atunci România ar ajunge al doilea producător din UE, după Olanda, și concurent regional pentru ruși. Doar acest lucru şi este suficient pentru a înțelege importanța și interesele din jurul acestui proiect.

Autor: Mihai Soare

Sursa: Justitiarul

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • De ce i-ar interesa pe români de unde și cine îi vinde gazul lui acasă, doar gașca de guriști care se ceartă între ei pentru a face avere știu. Cetățeanul ar fi fost interesat dacă ar fi auzit de la guvernanți precum că gazul va avea doar preț de extracție și transport pentru el. Dar așa că la el la ușă vine Romgaz, OMV, ENGIE, Exxon sau cine știe cine, să-i vândă gaz pentru încălzit și gătit, îl doare la bască de unde este gazul. Poate să fie și din cosmos.