Analize și opinii

Australia introduce un registru public pentru activităţile agenţilor străini

Guvernul australian introduce un registru public pentru activităţile agenţilor străini într-un efort de a proteja ţara de o potenţială interferenţă externă, a declarat vineri procurorul general Christian Porter, potrivit dpa, transmite şi agerpres.



Persoanele care acţionează pentru puteri străine vor fi obligate să dezvăluie detaliile despre activităţile lor, precum şi natura aranjamentelor lor, a precizat Porter într-un comunicat, adăugând că informaţiile vor fi disponibile public.

Schema pentru transparenţa influenţei străine, care va intra în vigoare luna viitoare, are ca scop să contracareze interferenţa din afară, ca cea de la ultimele alegeri prezidenţiale din SUA, a spus Porter.

„Organizaţiile şi agenţii ruşi finanţau o campanie de dezinformare menită a submina democraţia americană”, a adăugat el, citat de Australian Associated Press (AAP).

„Acest lucru s-ar putea întâmpla foarte uşor şi în Australia, iar până la adaptarea acestor legi şi până la instalarea acestui sistem eram nepregătiţi pentru asta”, a mai spus procurorul general.

Australia ar urma să aibă alegeri generale până în luna mai.

Conform acestei scheme, agenţii străini vor fi obligaţi să îşi dezvăluie comunicaţiile, inclusiv e-mailurile, mesajele text şi schimburile de mesaje pe WhatsApp cu ţara pentru care lucrează.

Ei vor trebui de asemenea să îşi prezinte corespondenţa cu ministerele australiene, discursurile către grupuri mai mici, precum şi comentariile şi articolele de opinie publicate în mass-media australiene.

„Agenţii străini vor avea în continuare libertatea de a-şi promova interesele în Australia, însă doar dacă o fac legal, deschis şi transparent”, a mai declarat Porter.

Sursa: Blacknews