Cultură și Familie Politică

Agricultura românească în pragul colapsului – impact negativ asupra mediului şi sănătăţii oamenilor prin poluarea cu nitraţi

agricolFara a ma erija in specialist in domeniu, incerc sa abordez o tema noua si anume situatia alarmanta in cazul agriculturii romanesti. Si in acest domeniu paradoxurile sunt prezente la tot pasul.

In aproape 25 de ani s-a reusit ca si agricultura romanesca sa fie pusa pe butuci. Voit sau nu, am asistat neputinciosi la lichidarea unitatilor agricole cooperatiste si de stat, a serelor si chiar a centrelor si institutelor de cercetare, terenurile fiind preluate de asa-zisii baieti descurcareti si iuti de mana. Terenurile astfel dobandite au ajuns in mainile vestitilor dezvoltatori imobiliari mass-media romaneasca prezentand multe astfel de situatii. Din granarul Europei in perioada interbelica am ajuns codasi si la acest capitol in UE. In acelasi timp, marile uzine constructoare de masini agricole in loc sa fie sustinute de catre stat au fost si ele lichidate, aceeasi soarta au avut-o si fabricile de procesare a produselor agricole. Astfel, in Romania s-a ajuns la o lipsa de eficienta in cultivarea pamantului.

Faramitand proprietatea, prin Legea fondului funciar in functie de interesele momentului, s-a ajuns la un paradox incredibil. Terenurile agricole din Romania sunt foarte fragmentate, astfel ca nu se poate vorbi de performanta in agricultura de catre cei care detin cateva hectare de pamant. Potentialul Romaniei a fost evaluat in 2011, ca poate hrani peste 80 de milioane de oameni, iar noi am ajuns sa importam peste 70% din hrana zilnica.

In plus un semnal de alarma a fost emis de directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), care a precizat recent ca peste 80% din parcelele agricole din Romania sunt “la limita incarcaturii” cu nitrati. Aceasta situatie arata un pericol eminent de poluare si un impact negative pentru mediu, posibil si din dorinta unora de a obtine productii record dar si prin folosirea unor ingrasaminte si insectofungicide, deseori generice, cu actiune foarte puternica asupra solului si cu mult mai ieftine. Terenurile agricole din Romania sunt la limita incarcaturii cu nitrati, datorita unei fertilizari masive a solurilor. Se impune in opinia mea demararea unor studii de impact, dar mai ales oferirea de solutii pentru remedierea situatiei existente.

Imi aduc aminte si de un studiu pertinent din 2010, care preciza ca in acest domeniu evaziunea fiscala depaseste suma record de peste 5 miliarde de euro. In plus Comunitatea Europeana, a impus si nu de acum controlul terenurilor agricole cu privire la impactul la nitrati si nitriti, intrucat agricultura per ansamblu este un mare un poluator.

Poate redresarea tarii va veni tocmai din partea acestui sector, dar numai in cazul in care statul si Ministerul Agriculturii vor reusi sa sustina agricultura si daca se vor putea absorbi mai masiv si fondurile europene destinate acestui domeniu, si trecerea pe suprafetele mici chiar la o agricultura de tip ecologic.

Autor: Gabriel Teodorescu

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Am destule dubii referitoare la asa-zisa incarcatura cu nitrati, nu stiu pe ce studii pedologice se bazeaza afirmatiile acelui director APIA, inginer mecanic si economist la baza, nu inginer agronom (vezi CV, http://www.apia.org.ro/detalii/CV_benu_APIA.pdf ), caci eu stiu ca majoritatea taranilor, asa in parcele faramitate cum lucreaza ei, nu prea pun ingrasaminte pentru ca n-au bani de ele iar numarul animalelor a scazut din cauza micsorarii/disparitiei subventiilor in perioada boc. Cui prodest afirmatiile lui Benu?

  • Esre de neconceput s-ajungem sa ne lasam exploatati de UE.Nimeni n-a prevazut oare ca vom ajunge la colaps?Industria e ca si inexistenta,iar agricultura e la pamant!Dar toate astea au inceput inca dinaintea aderarii la UE.De ce? Pt.ca s-a plecat de la convingerea ca tot ce s-a facut in comunism a fost gresit.Ori lucrurile nu stateau asa.Existau canale de irigatie,cooperative in cadrul carora oamenii munceau pamantul cu uneltele cooperativei,productia era mare si roadele pamantului aveau valoarea justa pe piata nationala si internationala,iar mai presus de toate erau cu adevarat ecologice!Industria asigura necesarul de utilaje agricole si nu numai,ba se facea si un export destul de profitabil pt.tara noastra si nu pt.altii!Asa ca cei ce s-au tot perindat la conducerea tarii dupa “epoca de aur”au facut o greseala enorma desfiintand tot ce ar fi putut asigura independenta Romaniei pe piata externa si o suficienta bunastare a poporului!N-am fi avut nevoie sa intram in UE pt.a o duce bine ci ne-am fi dus traiul decent nu ca acum!UE ne-a transformat in sclavii Europei! ma intreb cand isi vor da seama de asta guvernantii nostrii? Cand nu va mai fi nici o cale de-ntoarcere din prapastia in care ne-au aruncat?

  • Atata timp cat buzatu,ponta si basescu impreuna cu criminalii de la chevron vor infesta pamanturile cu peste 250 de substante chimice cancerigene si cu reziduuri radioactive nucleare;agricultura mediul romanesc nu va mai avea nici o salvare pentru redresarea economica a Romaniei.Cred ca ar fi bine sa parasim Romania definitiv.Sa cautam alte tari pentru a fi adoptati.