Analize și opinii

Află cât ar costa pe fiecare român Unirea Republicii Moldova cu România.

De foarte multe ori propaganda antiunionistă din Republica Moldova afirmă că România nu îşi doreşte Unirea deoarece ar fi costurile mult prea mari.

În primul rând nu sunt de acord că ar fi costuri, cel puţin nu pe termen lung. Problema în Republica Moldova este în acest moment de productivitate financiară a muncii şi asta deoarece marile companii ocolesc această ţară nesigură (a se vedea ce s-a întâmplat zilele acestea cu clasa politică) iar banii nu se distribuie relativ uniform în economie ci sunt în general pierduţi în buzunarele a câţiva oligarhi. Costurile vor fi pe un an, maxim doi, timp în care prin investiţii se va creşte productivitatea forţei de muncă.

Acest lucru afectează în mod direct şi calitatea vieţii deoarece salariile sunt printre cele mai mici din Europa, şomajul este printre cele mai mari şi apare automat o neîncredere într-o perspectivă de viitor. Unde a dus acest lucru: la un exod masiv de forţă de muncă dinspre RM spre exteriorul ţării, forţă de muncă care este definitiv pierdută. Ori este ştiut că valoarea adaugată a unei economii este dată de către populaţie iar scăderea acesteia reprezintă o adevărată ameninţare la adresa statului în sine. Să facem un exerciţiu de imaginaţie pentru a vedea cine va plăti salariile celor rămaşi. Dacă lucrurile vor continua astfel cu siguranţă nimeni deoarece visul oricărui cetăţean tînăr este să părăsească RM.

Revenind la subiectul meu mi-am pus întrebarea firească: dar totuşi, cât ar putea costa pe români acest lucru? Având în vedere faptul că nu dispun de date oficiale prea multe am preferat să mă rezum la un calcul simplu care de altfel să fie şi extrem de uşor de urmărit.

Iată câteva date oficiale la nivelul anului 2010:

PIB 2010 Populaţie PIB/locuitor
milioane de dolari/ an număr dolari /an
România 161.629,00 19.042.936,00 8.487,61
Republica Moldova 5.357,00 3.563.800,00 1.503,17
Total 166.986,00 22.606.736,00 7.386,56
Conform tabelului de mai sus fiecare român din România producea anual un venit de 8 487, 61 de dolari.

Conform aceluiaşi tabel fiecare român basarabean producea anual un venit de 1 503,17 de dolari.

Teoretic, în condiţiile în care după efectuarea unirii lucrurile nu se mişcă financiar în sus sau în jos, media ponderată a veniturilor ar deveni de 7386,56 de dolari.

Acest lucru înseamnă o reducere cu 12,9% a veniturilor întregii populaţii ale actualului stat român astfel încât veniturile generate de românii basarabeni să poată creşte la acelaşi nivel. În cazul românilor basarabeni creşterea ar fi de-a dreptul spectaculoasă, cu aproape de 5 ori mai mult decât în situaţia de faţă.

În cele de mai sus nu am ţinut cont de faptul că extinderea de teritoriu va duce de fapt la o creştere a productivităţii pe teritoriul Basarabiei ca urma a extinderii automate a marilor companii româneşti pe tot nou spaţiu naţional.

De asemenea Europa va aloca fonduri speciale pentru dezvoltare şi chiar dacă ele nu sunt mai mari decât cele actuale raportate la populaţie, cu siguranţă vor creşte ca urmare a creşterii numărului de locuitori – e unul din principiile de bază a alocărilor bugetare.

Eliminând însă ipotezele de creştere de mai sus se pune întrebare: vor fi oare românii dispuşi să renunţe la 12,9% din veniturile lor pentru a-şi ajuta fraţii din Est? Atenţie că nu vorbim de veniturile proprii anuale ci de ceea ce produce anual un român prin munca lui. Răspunsul va fi cu siguranţă unul pozitiv lucru dat şi de procentul mare a celor care îşi doresc Unirea dar şi de faptul că la nivel naţional statul vecin are cel mai mic nivel de şomaj din Europa el fiind constituit practic doar din cei care nu îşi doresc în mod real să muncească.

Ori România pentru a mai creşte are nevoie şi de o creştere de populaţie şi este de preferat ca aceasta să provină dintr-o cultură identică şi nu una importată. Aceste lucru sunt ştiute în mediul politic de la Bucureşti şi de aceea se menţine permeabilitate pe graniţa de Est, cea cu Republica Moldova.

91,75 de dolari este suma de bani pe care fiecare român trebuie să o accepte lunar ca reducere. Nu este vorba de veniturile salariale ci de a ceda din munca sa astfel încât şi cei de la est să poată munci în aceleaşi condiţii.

Având în vedere că salariul mediu din România este de aproximativ 500 de euro asta înseamnă că în mod proporţional fiecare va trebui să accepte o reducere de 61,5 euro timp de vreo doi ani din totalul de 500 de euro.

În scurt timp însă productivitatea se va aduce automat la acelaşi nivel şi atunci nu doar că nu se va afecta dar va avea loc chiar o creştere a PIB-ului.

Marius Dorin Lulea
sursA: vox.publika.md

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • calculele tale sunt puerile si superficiale. cand romanii vor avea salariul mediu net real de 500 de euro calitatea vietii lor se va imbunatatii cu 200% cel putin. cate familii a 1000 de euro net intrati in casa din 2 salarii? nu suficiente incat sa fie considerata clasa de mijloc(salariul mediu asta trebuie sa reprezinte) acea patura sociala cu o perspectiva de viata fericita. deocamdata veniturile astea le au bugetarii din administratie, organe de control etc. sunt oameni platiti si cu 1000 si cu 3000 de euro pe luna in niste functii de conducere in garda financiara sau in finante care pt salariile si “bonusurile” aferente locului de munca se fac ca muncesc, inchid ochii la marii hoti si ii ard pe aia care incearca sa traga cateva firmituri pt a putea plati salarii si pt a recupera din investitii. deci asta cu 500 de euro pe luna si 61 de euro reducere din 500 e o abureala. in al doilea rand, romanii din basarabia sunt romani? aud studenti basarabeni cu nume romanesti vorbind ruseste ca sa nu-i intelegem noi… de ce atitudinea asta? ei sunt aici pe burse si ajutoare romanesti si nici macar nu se leapada de limba aia vorbita de milioane de barbari care se pretind un popor cu o cultura aleasa si vasta…fara petru cel mare erau si acum cu turbinca in cap!

  • ce voiam sa spun despre studentii basarabeni e ca nu stiu cat de romani se simt ei. nu stiu de ce basarabenii au un complex de superioritate desi ei sunt ruda mai saraca si mai oropsita din est. nu stiu de ce au placerea asta sa se laude cu niste calitati specifice poporului lor cand de fapt ei sunt mai degraba romani decat rusi sau “basarabeni”, genetic vorbind, deci teoretic ei au aceleasi calitati ca si noi, ceilalti romani. absolut toti moldovenii, chiar si cei din romania, au obsesia laudei de sine. si apoi vii tu si spui ca unirea ne aduce beneficii si ca e un pret mic pe care trebuie sa-l platim pt asta. parerea mea e ca noi vrem unirea mai mult decat si-o doresc ei. ei sunt cu curu in 2 luntri, ar vrea cu noi dar parca rusii sunt mai bogati…problema lor e ca rusii nu le mai sunt vecini ci verii rusilor, ucrainienii…o alta problema o constituie rusii colonizati in moldova! musteste atitudinea sovietica, chiar bolsevica, ei traiesc in trecut, militienii sunt in slujba intereselor rusesti, armata probabil la fel, propaganda antiromaneasca e la aceeasi intensitate. practic noi n-am facut nimic poporului rus, in schimb ei au o ura feroce impotriva noastra de secole…

  • Da, cam asa este; atitudinea basarabenilor e duplicitara; intotdeauna, la nivel personal sau national important este sa iei o decizie’ atat timp cat nu poti lua o decizie este grav: ;atltecineva o va lua in locul sau; foarte urat, deasemenea, este ca basarabenii vorbesc ruseste la noi in tara, practic in tara lor, chiar si studentii basarabeni care stau aici pe banii nostri.
    Din cat am inteles, la nivel politic, Basarabia va reveni Romaniei incepind cu 2013( nu neaparat unirea cu Romania, ci revenirea in sfera noastra de influenta).
    Si atunci care va fi atitudinea basarabenilor fata de România? Si care va fi atitudinea noastra, a romanilor, fata de ei? Vom avea noi puterea sa actionam transant, decis? Alt aspect e “basarabenior”. Cred ca se mandresc doar fata de noi, pentru ca sunt obisnuiti doar cu ‘stapanul”, cu Rusia.Noi suntem prea mici pentru ei.

  • Pt cei care au comentat mai sus…. sa stati voi 200 de ani sub ocupatie ruseasca sa va vad atunci metalitatea… romanii au stat 45 de ani sub comunism si nici acum nu si-au revenit…Ma lasati cu comentarii de genu’ asta…Cand s-au facut donari de carte romaneasca pt Rep. Moldova ati trimis si voi ceva?

  • Nu conteaza atata timp cat doua tari care vorbesc aceasi limba si impartasesc aceleasi traditii merita sa se uneasca. Porblema este in R.Moldova sunt prea multi ignoranti care imbratiseaza inca comunismul Rusesc ca altfel nu inteleg de ce nu ne unim odata. Las incolo pe Emil Constantinescu sau criminalul de Iliescu care au facut tot ce a fost posibil sa nu se uneasca aceste doua tari.