Analize și opinii

„Primăvara arabă“ se mută în Europa

Georgia, Spania şi Cehia sunt scena unor mitinguri de amploare împotriva sărăciei şi a măsurilor de austeritate. Francezii au ieşit şi ei în stradă în ajunul Summitului G8. Vor democraţie, locuri de muncă şi îşi exprimă dezamăgirea faţă de clasa politică. După modelul „primăverii arabe“, mii de europeni ies în stradă pentru a cere „schimbarea“.

Câteva mii de oameni protestează în Georgia, la Tbilisi şi Batumi, cerând demisia preşedintelui Mihail Saakaşvili, susţinut de Occident. Ei îi reproşează şefului statului că nu a luat măsuri de combatere a sărăciei şi că a pierdut parte din teritoriul ţării în conflictul cu Rusia din 2008. Poliţia a deschis, ieri, focul asupra manifestanţilor opoziţiei, folosind gloanţe de cauciuc ca să potolească mulţimea furioasă.

Televiziunile locale au difuzat imagini cu demonstranţi înarmaţi cu bâte şi scuturi improvizate, fugind pe străzile din capitala georgiană de teama forţelor de ordine. „Poliţia a fost obligată să utilizeze gloanţe de cauciuc pentru a apăra cetăţeni paşnici”, a declarat Şota Utiaşvili, purtător de cuvânt al Ministerului georgian de Interne. Opoziţia susţine însă că violenţele au fost provocate de forţele de ordine, care au vrut să aresteze un reprezentant al ei.

Proteste în Piaţa Libertăţii

Şase mii de oameni au răspuns la apelul opoziţiei şi sâmbătă, la Tbilisi, în Piaţa Libertăţii, cerând demisia preşedintelui Mihail Saakaşvili. Demonstranţii au încercat să ia cu asalt, fără succes, clădirea televiziunii de stat, considerată instrumentul de propagandă al puterii. Opoziţia spune că sute de susţinători ai săi au fost arestaţi fără motiv, în ultimele patru zile.

„Autorităţile duc o campanie de terorizare a opozanţilor regimului”, a declarat Nino Burjanadze, reprezantantă a mişcării de opoziţie şi unul dintre liderii „Revoluţiei Rozelor” care l-a adus la putere pe Saakaşvili în 2003. „Luptăm pentru democraţie şi împotriva neobolşevismului. Discuţiile despre democraţie sunt la noi doar vorbe. Vrem libertate, o justiţiei independentă şi alegeri corecte “, a mai adăugat ea.

„Indignados” sau „generaţia pierdută”

Manifestaţiile de amploare împotriva măsurilor de austeritate luate de guvernul socialist şi de rata crescută a şomajului (45% în rândul tinerilor) continuă şi în Spania. Protestatarii care ocupă Piaţa Puerta del Sol, la Madrid, de mai bine de o săptămână şi care-şi spun „indignados”, indignaţi de ceea ce se întâmplă pe scena politică iberică, au decis, ieri, chiar în ziua alegerilor locale, să prelungească mişcarea până duminica viitoare.

Analiştii occidentali au găsit o serie de asemănări între manifestaţiile din Spania şi ,,primăvara arabă” începută în Tunisia şi în Egipt. Participanţii sunt mai ales tineri, dezamăgiţi de politică, o generaţie pierdută, fără studii şi fără loc de muncă. Manifestanţii au răspuns unui apel apolitic lansat pe Facebook şi pe Twitter, după modelul revol­telor din lumea arabă.

Bani pentru sănătate, nu pentru bănci

Nemulţumiţi de măsurile de austeritate, care implică creşterea vârstei de pensionare şi reforma sănătăţii şi a sistemelor fiscale şi sociale, pe care vrea să le aplice Guvernul de centru-dreapta, sunt şi cehii. Peste 40.000 de oameni au protestat la sfârşitul săptămânii, la Praga, faţă de „reformele înşelătoare”, „îndreptate împotriva oamenilor”. „Nu sunt reforme, ci furt în plină zi.

Pentru a ameliora finanţele publice, Guvernul ar trebui mai degrabă să introducă impozitul progresiv pe venit în cazul persoanelor fizice”, a declarat un protestatar. Câteva mii de oameni au protestat şi în nord-vestul Franţei, de data aceasta, faţă de organizarea Summitului G8, la Deauville, care începe joi. „Să se dea bani pentru sănătate, nu pentru bănci”, au strigat manifestanţii. Demonstraţia a degenerat , mai ­mulţi protestatri au spart vitrinele unor magazine şi geamurile unor bănci.

Magda Crişan
sursa: adevarul.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu