Cultură și Familie

Salvă de tun OMV în războiul gazelor

Două luări de poziție ale oficialilor OMV din ultimele zile sunt de-a dreptul fulminante. Ele aparțin capilor grupului austriac, sunt lansate la Sankt Petersburg, în conivență cu conducătorii Gazprom și lezează în cel mai înalt grad interesele României. Sub pretextul că România nu are politici adecvate pentru investiții în Marea Neagră, șefii OMV Petrom anunță că amână sine die exploatarea permitrului offshore de la Neptun Deep și că, în același timp, susțin finalizarea proiectului ruso-german Nord Stream 2. Este anunțat un război total. Și vom vedea de ce.

Uriașele bogății de gaze ale României din platforma continentală a Mării Negre au fost încredințate cu ani în urmă spre explorare unor companii străine, în special multinaționale, sub pretextul că noi nu dispunem de tehnologia adecvată unor asemenea cercetări. Apoi, utilizând un argument la fel de inconsistent, aceste contracte de exporare s-au transfirmat în contracte de exploatare, unul dintre cei mai importanți beneficiari devenind astfel OMV Petrom.

Până și un analfabet din România știe că Austria nu dispune de rezerve de petrol și gaze iar OMV, înainte de a achiziționa compania românească, avea o forță și o capacitate de câteva ori mai mică decât Petrom. Printr-un ciudat aranjament între statul român și cel austriac, sub șantajul legat de aderarea noastră la Uniunea Europeană, peștele cel mic a înghițit peștele cel mare și, în felul acesta, s-a ajuns la concluzia falsă că o companie oarecare din Europa, OMV, în realitate cu expertiză precară în domeniul explorării și exploatării zăcămintelor de petrol și gaze, ar putea depăși tehnologic compania Petrom, cu o experiență de zeci de ani în domeniu și aparținând unui stat, România, care se plasează printre primele state din lume, care au exploatat în condiții de maximă performanță  zăcămintele de petrol și gaze. Să trecem însă peste asta și să vedem în ce constă războiul deschis, pe care OMV îl declară statului român.

După cum se știe, unul dintre motivele conflictului politic americano-german, care riscă să degenereze într-un război economic, este decizia strategică luată la Berlin de a finazia proiectul Nord Stream 2. Este vorba practic de un gazoduct, care urmează să lege Federația Rusă de Berlin și prin intermediul căruia Germania urmează să primească în viitor, așa cu a primit și până acum, gaz rusesc în condiții preferențiale față de statele europene mai mici, în special cele din  Europa de sud-est. Austria s-a afiliat și ea politic acestui proiect și, economic, prin intermediul OMV. Se creează o axă Moscova-Berlin, la care vor adera câteva state din nucleul dur al Europei, printre care și Austria, și care, sub pretextul asigurării independenței energetice a Europei pe termen lung, încearcă de fapt să pună Uniunea Eurpeană la cheremul Moscovei. Dar ce alternativă are Europa de a-și asigura în viitorii an aprovizionarea cu gaze? Una dintre soluții este exploatarea în condiții avantajose pentru statul român, dar și pentru multinațioalele implicate, a uriașelor zăcăminte de gaze din subsolul românesc al Mării Negre. O soluție complementară este utilizarea gazelor lichefiate, care urmează să fie furnizate de Statele Unite prin intermediul Portului Constanța, ambele proiecte urmând să transforme România într-un important hub al comerțului cu gaze din Europa. Înțelegând că finalizarea proiectului ruso-german poate face dependentă Uniiunea Eurpeană de Federația Rusă, Statele Unite au reacționat, au transmis numeroase avertismente Berlinului iar în ultimă instanță au amenințat că vor sancționa toate firmele germane care participă la proiectul Nord Stream 2. Iată însă că nu sunt numai firme germane.

România este prinsă la mijoc în acest debut al unui război energetic, care riscă să se transforme într-un război economic între Statele Unite și Uniunea Europeană, condusă hegemonic de Germania, și nu se poate plasa în altă tabără decâ în cea americană, nu numai fiindcă suntem aliați strategici cu Statele Unite, ci și deoarece Nord Stream 2 lezează în mod direct interesele pe termen mediu și lung ale țării noastre.

Iar OMV iese la atac. Și amenință. Este mai mult decât un șantaj. Practic, perimetrul offshore cedat la Neptun Deep de către România în beneficul OMV Petrom urmează să fie înghețat, în mod intenționat neexpoatat, în scopul de a susține interesele germano-ruse vizând Nord Stream 2, interese în care Austria este parte. Este un război murdar, în care statul român, vrea nu vrea, este silit să se implice. Dar cum? În termeni legali, economici și politici, soluția nu este prea complicată. Ne-o oferă pe tavă chiar OMV, în al cărui acționariat, după cum se știe, au intrat și rușii, prin Gazprom. Când peștele cel mai a îngițit peștele cel mare, când OMV a achiziționat Petrom, în contractul de privatizare, semnat atât de patea română cât și de partea austriacă, au fost prevăzute o sere de clauze obligatorii, extrem de importante pentru protejarea statului român. Între aceste clauze, două sunt cele mai relevante, pentru că ele vizau menținerea în funcțiune de către OMV a două rafinării, care, la rândul lor, garantau securitatea financiară și buna funcționare a Oltchim. Această clauză a fost încălcată flagrant de către OMV, aducând uriașe prejudicii statului român. A doua clauză vizează reabilitarea mediului. Statul român a vândut ieftin Petromul în beneficiul OMV, dar, la schimb, OMV s-a angajat să facă investiții masive pentru reabilitarea terenurilor din proximitatea rafinăriilor. OMV nu și-a respectat aceste obligații. Ca atare, statul român are nu numai dreptul, ci și obligația de a lua măsuri. Cea mai simplă și cea mai corectă măsură este rezilierea contractului de privatizare, stabilirea penalităților care urmează să fie plătite de către OMV, scăderea acestora din investițile făcute de partenerul austriac, punerea în balanță, pentru obținerea unui rezultat final a ceea ce s-a investit în acești ani cu veniturile reale – nu și cele ascunse – realizate de OMV pe seama Petrom. Preluarea tuturor acțiunilor deținute de OMV de către statul român ne poate asigura, pe termen mediu și lung, o mai mare independență energetică. Putem exploata bine merci singuri sau în cooperare cu alte companii perimetrul offshore de la Neptun Deep, devenind exportatori de gaze pentru întreaga Europă și putem exploata tot bine merci, așa cum am făcut și înaintea privatizării, uriașele zăcăminte de petrol din România și din străinătate deținute de statul român, cele mai multe aflându-se în subsolul României, precum și întreaga producție de gaze de sondă. De care în prezent beneficiază exclusiv OMV.

Este bine ca Guvernul Austriei să știe că, dacă a scos sabia, declanșând un conflict economic și politic cu România, de sabie va pieri.

Sursa: CorectNews

Despre autor

contributor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Identitate de cauza: Siria, Venezuela, România. Resurse, migratie, supravietuire. Pe fondul modificarilor climatice extreme la niv planetar cu consecinte nefaste asupra mediului: apa, aer, sol, subsol si asupra evolutiei civilizatiei umane, s-ar impune, in op pers, regandirea proiectului in speta, in termeni de supravietuire. Rezilierea contractelor (de la A la Z) perfectate cu privire la resursele nationale, motivat de nerespectarea clauzelor contractuale, in cauza, contractul cu OMV, ar reprezenta o masura morala, corecta, legala din pdv al Stiintei Dreptului, insa, ma tem ca NU REZOLVA PROBLEMA care vizeaza continuitatea vietii in areal. Observam cu atentie evenimentele din Venezuela, Siria, fenomenele climatice la niv mondial. Umanitatea incotro?! Planeta se afla in suferinta cronica cu puseu acut. ACUT! Solutia rezida intr-o schimbare de paradigma cat mai urgenta, si fara sa intram in fibrilatii.

  • Planeta Pamant e Pamantul StraBun. Fiinta Vie. A venit vremea sa raspundem la intrebarea: “Ce cautam pe Pamant StraBun?”
    Raspundem in gand, fiecare, pentru inceput. Inceput Bun. Doamne ajuta!

  • O decizie favorabila… in conformitate cu dispozitiile LEGII lOCULUI, in beneficiul comun, universal. O decizie constienta. Fara diversiuni de genul: amenintarea rusa, scutul antiracheta, tratatul nuclear intermediar, amenintare iraniana, ukraineana, nazista, islamica, maghiara, franceza – apropos de Apa Nova, apa sfanta si binecuvantata oferita in dar de Dumnezeul Puterilor locuitorilor in areal, cedata Frantei, care la randul ei, in aceeasi nota pe fondul nerespectarii acordurilor, nu si-a onorat clauzele contractuale in materie, dovada clorinarea peste parametrii legali, de data actuala, nu mai vb de reteaua de canalizare, retehnologizare, intretinere- conditie “sine qua non” la atribuirea contractelor, de unde, nici Franta nu mai e ce a fost… Ce aveti de gand cu România?

  • Linie directa cu gaz NATURAL… cu pret preferential… hmmm… AERUL este gaz NATURAL… Energie libera oferita in DAR locuitorilor planetei Pamant. Ati auzit de vreo licitatie organizata de Dumnezeul Puterilor pentru atribuirea contractului de explorare, exploatare, furnizare, distributie, tranzactionare pe bursa privind Aerul?! Renegonecierea termenilor in spiritul LEGII LOCULUI- norma universala eterna, precisa, implacabila. Trecut-prezent-viitor. Cap-trunchi-picioare.

  • Secretarul GENERAL al NATO, declara ca NATO are o abordare dubla in ce priveste relatiile cu Rusia. De’nteles. Da’ noi, in pozitia geo-strategica… ?! Abordare multipla, multidimensionala. Doamne ajuta , pazeste-ne, lumineaza-ne cum stii mai bine si mai frumos! Are Dumnezeul adevarat niste efecte speciale…