Cultură și Familie

Președintele Igor Dodon: Unirea cu România înseamnă război civil.

„Unirea pentru care militează o parte dintre cetățenii Republicii Moldova înseamnă război civil, a declarat joi seara președintele prorus Igor Dodon în cadrul emisiunii „Acces direct” de la NTV Moldova, filiala postului rusesc de televiziune NTV, avertizând că va recurge la „toate căile legale” pentru a nu permite lichidarea statalității moldovenești, relatează vineri portalul Deschide.md, conform Agerpres.

„Poate că cineva provoacă acest lucru intenționat? Poate celor de la guvernare le este convenabil un astfel de scenariu? Pentru că ei înțeleg că pierd alegerile (parlamentare) în toamnă și poate ar vrea să destabilizeze situația? Trebuie să fim foarte atenți. Noi examinăm detaliat acest lucru’”, a afirmat Igor Dodon, referindu-se la Partidul Democrat, aflat în prezent la guvernare.

„Unirea, asta înseamnă război civil și eu nu mă tem de acest lucru, și vreau să fie un lucru spus foarte clar, noi, moldovenii, băștinașii acestei țări, cetățenii Republicii Moldova, stataliștii, n-o să permitem cuiva, o să utilizăm toate căile legale, dar dacă o să vă vârâți ilegal, o s-o primiți ilegal înapoi și n-o să permitem lichidarea statalității RM. Dacă credeți că acesta este anul 1918 când stăteați cu mitralierele și ați impus Sfatul Țării să voteze, acum nu va trece, e altă situație, altă conjunctură politică și noi suntem alții, cei de pe loc”, a declarat Igor Dodon, joi, 1 februarie, în cadrul aceleiași emisiuni.

În pofida amenințărilor lui Igor Dodon, care în decurs de un an de la instalarea în funcție s-a întâlnit de opt ori cu șeful statului rus Vladimir Putin, și niciodată cu omologii săi din țările vecine, o nouă localitate din Republica Moldova – a noua la număr – și-a oficializat în mod simbolic dorința de unire cu România, relatează Deschide.md. Satul Gotești din raionul Cantemir a semnat joi o Declarație de Unire cu patria-mamă.

Gestul și decizia aleșilor locali fac parte dintr-un proiect inițiat de Platforma Civică ”Acțiunea 2012”. Inițiatorii proiectului se așteaptă ca, în acest an, al Centenarului Marii Unirii, în jur de 100 de localități din Republica Moldova să adopte o astfel de decizie, fie ea și simbolică, apropiind astfel Unirea celor două state românești, conform Deschide.md.

Sursa: activenews.ro

Despre autor

contributor

comentarii

Adauga un comentariu

  • “…e alta situatie, alta conjunctura politica si noi suntem altii…”, circumstanta potrivit careia UNIREA in acest context, geopolitic, strategic, inseamna RAZBOI CIVIL, inca un TEATRU de operatiuni militare in ZONA, AREALUL MOLDAV, LOCATIE ISTORICA neafectata oficial de influentele occdidentale, referindu-ma in acest sens la impunerea directivelor privind controlul tarii din afara granitelor, vezi la noi, la noi pe unde candva, undeva, “au fost si codri verzi de brad si campuri de matase, la noi atatia fluturi plang si-atata jale-n case…privighetori din alte tari, vin doina s-o asculte…”
    Pe la noi se monteaza tabere pentru primirea si aclimatizarea refugiatilor, cu fonduri semnificative, finantari care, deopotriva ar putea fi acordate persoanelor sinistrate, defavorizate, care traiesc la limita subzistentei, supravietuind de pe o zi pe alta, de pe o clipa pe alta. Pe la noi, nici la ora actuala nu s-au descoperit definitii care sa clarifice de exemplu, reaua credinta, grava eroare, neglijenta in instrumentarea cauzelor litigioase deferite spre dreapta solutionare, autoritatilor abilitate. In 28 de ani, pe la noi nu s-a reusit performanta de a se construi o autostrada, desi in fiecare campanie electorala ni s-au promis autostrazi chiar suspendate, scoli, spitale, locuri de munca, salarii si pensii decente, nivel de trai la standarde pe masura parteneriatului strategic euratlantic. Ni s-au impus biruri, taxe, amenzi, despagubiri, de la Cedo, Comisii, Conventii, GRUPURI, si cel mai dureros…durerea durerilor, plata unor despagubiri in cuantum de ~ 40 mld. euro aferente recunoasterii holocaustuluii cu toate consecintele care decurg din aceasta impunere, parte integranta a PLANULUI DE ADERARE la ALIANTA EURATLANTICA si mai multe decat acestea. Am ajuns o biata colonie. Vreti si dumneavoastra, domnule Igor Dodon?

    Va rog sa-mi iertati faptul ca nu mai revad ce-am astenut din atigerea tastelor, ca drept va spun, ma doare tare sufletul! Amin!

  • avem printre noi, cumva vreun pamantean care forteaza Unirea RISCAND un RAZBOI ZONAL, in context?! ?! ?!

  • ruperea faliei tectonice pe directia nord-est in urma cutremurului din febr. 2017 are leg de cauzalitate cu varianta tectonica faza pe falii, areale?! -ntreb si io…

  • In anul Centenarului s-ar cadea sa invatam cine suntem cu adevarat, unde ne sunt radacinile, cine ne sunt parintii, sa ne preocupam de restabilirea probatoriului istoric, sa limpezim lucrurile, evaluam consecintele unor evenimente istorice, in stare de luciditate, coerenta, responsabilitate, avand constiinta treaza, fara tulburari de memorie, atentie, concentrare, tulburari sociale sau de alta natura, trucuri de inversiune, strategice in context, si abia apoi intr-o alta faza sa procedam la imbratisarea alternativei viabile si sustenabile in materie, cu mentiunea ca la momentul actual in lume, cu precadere in zona, se tot cauta motive de conflict armat, eterna galceava. De la Reunificarea unor provincii istorice pe fondul unui climat favorabil, pasnic, benefic tuturor partilor implicate, pana la Unirea prin foc si sabie, “e-o Cale atat de lunga, ca mii de ani i-au trebuit luminii sa ne-ajunga…”
    Universul nu recunoaste limbajul prafului de pusca. Sa invatam sa fim oameni!