Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Prospectiuni secrete în căutare de gaze si petrol, la Potoci

• cîteva persoane, se pare de la Prospectiuni SA Bucuresti, au dat iama în proprietătile oamenilor din Potoci • au făcut săpături, sustinînd că au aprobare de la Primăria Bicaz • primarul Catrinoiu nu stie nimic despre acest caz • reprezentantii societătii bucurestene au confirmat prezenta unei echipe în Neamt, însă pînă la închiderea editiei nu am primit punctul de vedere solicitat •

Dealul Bisericii din Potoci a devenit svaiter. În urmă cu o săptămînă, mai multi indivizi, cu de la sine putere, au luat la puricat grădinile oamenilor din Potoci, întru asa-zisa sondare a terenului în aflare de petrol ori gaze naturale. Din spusele potocenilor, intrusii erau înarmati cu tehnică de „luptă“, tocmai bună de găurit pămîntul. „Au venit mai multi oameni, care aveau salopete, dar n-am văzut ce scrie pe spatele lor, si care au bortit grădinile mele si ale vecinilor, spunîndu-ne că au venit să caute gaze naturale. Nu ne-au cerut voie să intre pe proprietătile noastre. Ne-au călcat iarba, făcînd harcea-parcea prin fîneată. Duminica trecută eram la biserică. Cînd am venit acasă mi-o zis o vecină că au bubuit cu trotil, încît mi-au zguduit casa. În urmă au lăsat niste găuri si niste tărusi bătuti în pămînt pe care scrie ceva. Cînd i-am întrebat ce caută în grădina mea, au spus că au aprobare de la primărie. M-am dus după vreo două zile la primar si acesta mi-a zis că nu stie nimic“, a declarat Dorina Manolache din Potoci.

Cam aceleasi lucruri avea să ni le declare si Florinel Sîrbu, un alt potocean, ce s-a arătat foarte nemultumit de abuzul exploratorilor bucuresteni. Pentru că, aveam totusi să aflăm în cele din urmă, că acei căutători de gaze apartineau firmei Prospectiuni SA Bucuresti. Asta, din declaratia politistului comunitar, Romulus Ursut, trimis în zonă de primarul Bicazului, Constantin Catrinoiu, pentru cercetarea cazului. „Din cele constatate am retinut faptul că, la Potoci, se aflau mai multe jeep-uri, tip camionetă si cîteva autobuze, tip vechi. Personalul se afla în teren, mai putin un sofer de pe autobuz. Din discutiile purtate cu acesta, am aflat că cei ce executau lucrări de sondare a terenului apartineau societătii Prospectiuni SA Bucuresti. Atentionîndu-l că pătrunderea pe terenurile private ale oamenilor din Potoci constituie infractiune, mi s-a răspuns că au aprobare din partea proprietarilor si că plătesc pentru asta, fapt infirmat însă de către potoceni“, a afirmat politistul Romulus Ursut. Pe lîngă gospodăria Dorinei Manolache, au mai fost „ciuruite“ grădinile lui Viorel Ghervasia si Toader Chirilă, ultimului, ceva mai sever din fire, „cerîndu-i-se acceptul de către o cucoană“, după spusele vecinilor. Si fiindcă exploratorii au declarat oamenilor că au aprobarea primăriei, am dorit să aflăm dacă primarul Bicazului stie mai multe lucruri despre o asa întîmplare. „Dacă as fi stiut, n-as fi dispus ca Politia Comunitară să meargă în Potoci, pentru cercetarea cazului semnalat de către oamenii de acolo. Problema este că au descins în proprietătile lor fără a le cere acceptul, ba mai mult, si-au permis să uzeze de numele primăriei, mintindu-i pe oameni că au aprobarea noastră. Nu întîmplător, cînd au văzut că politistul se interesează de acest caz, au dat bir cu fugitii“, a spus primarul Catrinoiu.

Prospectiuni are echipă de lucrători în Neamt

Reprezentantii societătii Prospectiuni SA Bucuresti au confirmat prezenta unei echipe în Neamt, însă pînă la închiderea editiei nu au reusit să ne ofere punctul de vedere solicitat. Ramona Chirilă, asistent manager în cadrul societătii bucurestene, ne-a garantat că vom fi contactati de către Daniel Popovici, seful echipei din Neamt. „Am discutat cu cei de la productie, inclusiv cu seful echipei de proiect care se află în Neamt, iar în cel mai scurt timp veti fi contactat de către acesta pentru a vă răspunde întrebărilor pe care le aveti“, a sunat declaratia Ramonei Chirilă. Cu toate acestea, Daniel Popovici nu a mai sunat la redactie pentru a ne expune propria variantă vizavi de cele întîmplate la Potoci. Trebuie spus că societatea Prospectiuni S.A. Bucuresti a fost înfiintată în anul 1950, fiind privatizată în anul 2000. Firma are experientă de peste 50 de ani în furnizarea de servicii de explorări si prospectiuni geologice, geochimice, hidrogeologice, geotehnice pentru aur, cupru, plumb, zinc, fier, mangan, bauxită, minerale industriale, ape subterane, cărbuni, petrol, gaze naturale, săruri etc. Actiunile societătii sînt detinute în proportie de 71,66% de Tender SA, societatea controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender.

(I. ASAVEI; D.MURARU)
sursa: monitorulneamt.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Noroc ca cati pomenit din intamplare de politistul din Bicaz ca stia naiba altfel unde e Potoci. Era greu sa spuneti satul, comuna, judetul ?

  • procurorii ce fac?pentru ce isi i-au salariul?sa-i ancheteze pe batranii de la sate daca au votat sau nu la referendum? sunt complici cu ei sau sunt incapabili?