Analize și opinii

Certificatele verzi, baietii destepti si estimarile ANRE

Într-o scrisoare adresată tuturor românilor, CEZ a anunţat că este obligată să încarce toate facturile cu Certificatele verzi

Încă din luna iulie a anului trecut, CEZ a trimis tuturor abonaţilor la energia electrică o scrisoare cinică, în care îi anunţa că „furnizorii de energie electrică sunt obligaţi să factureze certificatele verzi” întrucît, chiar în programul de aderare la Uniunea Europeană, România s-a angajat să susţină producerea energiei din surse regenerabile.

Această scrisoare arată că încărcarea facturii pentru toate tipurile de clienţi (casnici sau industriali) este decisă de către ANRE, adică acea Agenţie Naţională de Reglementare a Energiei care stabileşte cine şi cît trebuie să producă pentru alimentarea întregului sistem energetic al României, indiferent de costul de producţie!

În document se explică şi modul de calcul al acestei ficţiuni: cantitatea de energie consumată se înmulţeşte cu cota estimată de ANRE! Aşadar, energia produsă de hidrocentrale, inclusiv cea nucleară, precum şi de termocentralele româneşti, singura care ar trebui să fie suportată de consumator, se înmulţeşte arbitrar cu o „estimare” a ANRE, care nu are nici o bază de calcul!

Aveţi aici dovada că facturile tuturor consumatorilor din România se încarcă lunar cu sume care nu au de-a face cu consumul propriu zis! În termeni populari, sîntem în faţa unei hoţii legalizate, rezultată dintr-un acord din programul de aderare la UE!

Practic, absolut toţi consumatorii din România plătesc o sumă decisă de ANRE pentru afacerile cu „eoliene” ale unei noi categorii de băieţi deştepţi! Cetăţenii plătesc, aşadar, intenţia unor oameni de afaceri, chiar dacă aceştia nu produc energie electrică!

Să citim, însă, scrisoarea celor de la CEZ (firmă din Cehia care a primit ca pomană distribuirea energiei electrice, fără să facă vreo minimă investiţie).

Faptul că pînă acum consumatorii români n-au reacţionat şi nu şi-au pus întrebarea: de ce să plătim ceva ce nu am consumat arată o pasivitate de care profită cei ce au pus la cale această megaescrocherie!

Cotidianul.ro a publicat schema producătorilor de energie electrică, din care rezultă următoarea situaţie:

Deci, ponderea mare o au CE Oltenia, care produce 30%, Hidroelectrica 25% şi Nuclearelectrica 20%. Culmea este că tocmai aceşti producători principali trebuie să suporte costurile pentru moftul celor care cred că prioritatea României este să pună turbinele eoliene prin ţară, în loc să-şi asigure necesarul de energie! Energia produsă de ei se facturează către consumatori, la care se adaugă „bunele intenţii” ale „eolienilor”!

Se ignoră cu bună ştiinţă şi faptul că în aceste termocentrale şi hidrocentrale lucrează cîteva sute de mii de oameni, care, în situaţia falimentării producătorilor de energie (obligaţi să reducă producţia pentru a face loc „eolienilor”), vor constitui o nouă povară bugetară şi vor fi oricînd o bombă socială!

Producţia energiei prin aceste societăţi de stat este sugrumată artificial pentru a face loc celei eoliene, însă costul suportat de fiecare consumator este mai mare, întrucît se adaugă valoarea acestor certificate verzi!

Dacă energia „eoliană” este mai ieftină, mai ecologică şi de viitor, oare de ce statul nu se implică în producţia acestei energii, dezvoltînd-o chiar pe lîngă producătorii actuali? Ar fi o chestiune de siguranţă naţională, prin asigurarea energiei necesare României şi, în acelaşi timp, ar fi în interesul producătorilor de acum să suporte eventualele variaţii produse prin capriciile vremii!

Acum, prin hotărîrea de anul trecut a Guvernului, pentru a acoperi toate aceste variaţii, termocentralele sînt obligate să ţină în funcţiune cu mari pierderi cîteva grupuri numai pentru a acoperi neputinţa „eolienilor”. Pierderile aceste vor duce inevitabil la falimentarea marilor producători autohtoni.

Dar, aşa cum am mai scris, majoritatea foştilor directori din ANRE, după ce au pus la cale acest plan diabolic, au ajuns directori tocmai la firmele care fac o afacere profitabilă din anunţarea intenţiei de a produce curent din „eoliene”. Cu finanţarea sigură a românilor, prin sumele facturate în plus în fiecare lună!

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Sunt de acord cu ideile articolului.
    EXista vreo aciune in justitie impotriva platii certificatelor verzi de catre consumatori ? Doresc sa ma inscriu ca intervenient intr-un astfel de proces