Extern

Piețele financiare internaționale se cutremură. Urmează colapsul?

pietele_financiare_se_cutremuraDupa cateva zile de optimism ce au generat cresteri pe un volum extrem de redus, panica s-a reinstalat in pietele financiare internationale, ca urmare a datelor economice negative si a tensiunii existente in randul investitorilor.
Acestea au dus la un declin de aproximativ 3%, cel mai amplu din acest an.
Revenirea artificiala a economiilor globale incepe sa se tempereze, o serie de date economice dezamagitoare confirmand adevarul tragic. Piata imobiliara americana a intrat oficial in dubla-recesiune, prin revenirea la minimul din luna mai 2009, iar un declin de cateva procente a preturilor pentru casele din Spania va crea reale probleme bancilor.
Economia americana a generat in luna mai cele mai putine locuri de munca din ultimele 8 luni, in timp ce in statele europene cu probleme a ajuns la un nivel record. Aceste slabiciuni ale economiei vor afecta PIB-ul si apar intr-un moment in care guvernele cauta solutii sa reduca cheltuielile.

Solutiile adoptate pana acum la nivel global au fost: taxarea populatiei sau imprumutand capital existent de la institutii si din pietele financiare, sau din cei creati de bancile centrale fara acoperire. Masurile s-au dovedit ineficiente si cel mai probabil va urma o noua recesiune. Singura diferenta fata de primul val este ca atunci criza a fost deflationista, iar acum va fi inflationista.

Pentru investorii in piata din Romania, preturile dinaintea crizei sunt doar un vis pentru foarte multi ani. Daca bursele internationale au recuperat in jur de 70% din pierderi, cele locale nici macar 50% si datorita lichiditatii reduse vor fi din nou mult mai afectate. In cel mai fericit caz, va urma doar un declin de 37.5-38.2% din revenirea de la inceputul lui 2009, aproximativ 25% din cotatiile actuale.

Analistii Admiral Markets recomanda investitorilor sa urmareasca cu atentie evolutia burselor pe maximele din a doua jumatate a lui 2007, pentru ca scenariul s-ar putea repeta. Pentru moment dobanda minima oferita de dolar (rata Libor la 3 luni este la minimul ultimilor ani) favorizeaza mentinerea pozitiilor speculative. In momentul in care infuziile de lichiditate vor fi stopate (programul QE expira in Iunie) si apetitul pentru risc se va deteriora, investitorii vor marca profiturile si bursele se vor prabusi.

Sursa: capital.ro