Analize și opinii Politică

Wikileaks face istorie si nu e doar o curiozitate trecatoare

Terorismul ultimilor 10 ani, luat intr-un context istoric, nu este nimic neobisnuit. Am avut terrorism in mai toate tarile europene (Brigazile Rosii, Baader-Meinhof etc etc). Atunci ce face terorismul de acum diferit de cel dinainte? Nu ca ar trebui bagatelizat sau ignorat. Reactia e un effect al globalizarii vor spune unii;sintem mult prea dependenti de restul lumii;consecintele si amploarea lor sint diferite acum…Si totusi reactia pietelor dupa atacuri teroriste a fost destul de moderata cu reveniri rapide.

Sint masurile anti-terorism din ultimii 10 ani necesare sau sint un doar un pretext?
Eu zic ca proportiile si resursele folosite nu sint justificate. Eu cred ca explicatia e una simpla:control (si satisface nevoia de control si de pastrare/salvare a aparentelor). Traim intr-o perioada obsedata de control si aparente. Unde se opreste nevoia asta de control? Unde incepe si se termina PR-ul, propaganda, vrajeala?
Controlul degenereaza fara exceptie in totalitarism. Si nu, totalitarism nu apartine exclusiv de dictaturi sau asemanator.

In asa imprejurari antidotul e mai multa transparenta, avem nevoie de alternative, de informatii neprelucrate. Trebuie sa intelegem ce se intimpla cu adevarat in jurul nostru pt a intelege consecinte, pt a lua decizii.

Aici joaca Wikileaks un rol istoric, un rol permanent, un rol pozitiv.
Avem politicieni cu agende proprii, avem judecatori criminali, avem institutii care incalaca drepturi, avem banci si alti capitalisti dispusi sa vinda lumea pt un ban in plus, avem corporatii globale iresponsabile, avem un numar mare de dileme etice legate de cercetare, avem schimbarile climatice etc etc.

Istoria se repeta. Din cind in cind lucrurile merg prea departe. Evenimentele ultimilor ani o dovedesc fara indoiala.
Necesitatea unui fenoment de tipul Wikileaks, si motivatia din spatele fenomenului, e ce conteaza si nu Wikileaks ca atare. Fenomenul nu e nou. In toate societatile sanatose au exista oamenii care au tras semnalul de alarma.
Adevarata problema e ca nimanui nu-i mai pasa. Nu-i pasa suficient sa dezvaluie sau nu-i pasa suficient sa reactioneze la dezvaluiri. Toate dezvaluirile de pina acum au trecut fara consecinte notabile.

P.S

Repet aici necesitate unui spirit asemanator si in Romania. Un wikileaks romanesc! Cine se baga?

sursa: ronormalitate.wordpress.com

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu