Politică

Votul din Senat este o formalitate, urmează referendumul

Camera Deputaților a votat marți în favoarea legii de modificare a Constituției inițiată de Coaliția pentru Familie în vederea definirii familiei exclusiv prin căsătoria dintre un bărbat și o femeie. Urmează votul din Senat, iar în cel mult 30 de zile de la adoptarea legii de revizuire se va organiza un referendum constituțional prin care cetățenii sunt chemați să se pronunțe asupra noii forme a Constituției.

684x384_332279

Coaliția pentru Familie a reușit ca în șase luni să strângă peste 3 milioane de semnături, practic aceasta este cea mai importantă inițiativă civică de din istoria României. Deși amploarea demersului este fantastică, mass-media a vorbit prea puțin despre acest lucru iar Parlamentul a amânat destul de mult dezbaterea.

Online-ul este plin de păreri despre cum ne întoarcem în secolul trecut, despre cum regresăm dacă ne dorim normalitate despre cum această modificare a Constituției afectează imaginea României în Uniunea Europeană. Eu cred că acest demers nu ne afectează deloc imaginea, ba mai mult arată Europei unde stăm și cum vrem să fim în continuare.

Unul dintre cei trei piloni pe care a fost fondată Uniunea Europeană este creștinismul. Să spui că modificarea Constituției pentru a stipula clar că o căsătorie trebuie să fie între un barbat și o femeie este împotriva valorilor europene arată ori multă prostie, ori rea intenție.

USR și-a trădat electoratul iar Nicușor Dan a ales să tacă

Surpriza la votul din Camera Deputaților a fost creată de USR. Printre cei 232 de deputați care au votat pentru modificarea propusă de Coaliția pentru Familie se numără și șase membri ai USR. Alți cinci membri ai USR în frunte cu Nicușor Dan au ales să se abțină de la vot.

Prin această mișcare, Nicușor Dan și-a trădat electoratul, dar nu pentru că el are principii și nu se poate abate de la ele. Nu, a făcut acest lucru pentru că în România părerea majoritară este că o căsătorie trebuie să aibă loc între un bărbat și o femeie, iar el nu a vrut să riște, să se poziționeze în contra valului. Cred că acum electoratul corporatist s-a liniștit și cu USR și Nicușor Dan.

Să ne pregătim de campania electorală

Vrem sau nu, după votul din Senat ne pregătim de campanie electorală. În primă fază totul pare ușor- care sunt șansele ca românii să voteze pentru căsătoriile între persoane de același sex, dar aici discuția devine complicată.

Conform noilor reglementări privind legea referendumului, acesta este valid dacă:

  • Participă cel putin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
  • Rezultatul referendumului este validat dacă optiunile valabil exprimate reprezintă cel putin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente.
  • Cetățenii sunt chemati să se pronunțe prin DA sau NU asupra problemei supuse referendumului, decizând cu majoritatea voturilor valabil exprimate.

În această campanie se va merge foarte mult pe partea emoțională, vor încerca să devieze discuția de la adevăratul sens al referendumului: toți cei care își doresc o familie normală vor fi vânduți Rusiei, vor apărea tot felul de lideri europeni care se vor declara indignați de demersul românilor. Facebook o să explodeze, vom vedea din nou curcubee la poza de profil și texte lacrimogene despre cum Ion și Gheorghe chiar merită și trebuie să formeze o familie. Ei vor avea de partea lor mass-media și influencerii din online, noi vom avea de partea noastră doar propria conștiință.

Autor: Alexandru David