Politică

Vladimir Putin: Noi trebuie să acordăm atenţie valorilor tradiţionale, fără ele societatea se degradează!

RUSSIA GOVERNMENT PUTINPreşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a încheiat conferinţa de presă, care a durat patru ore. În această perioadă, el a răspuns la zeci de întrebări ale ziariştilor ruşi şi străini. Anul acesta, la conferinţă au fost acreditaţi peste 1.300 de jurnalişti.

Aceasta este a noua întâlnire în acest format a şefului statului. Preşedintele a explicat reducerea preţului la gaz pentru Ucraina, a vorbit despre situaţia economică din ţară, despre amnistie şi despre problemele internaţionale actuale.

Astfel de întâlniri cu jurnaliştii au fost denumite neoficial „marea conferinţă de presă”. În cadrul lor se face bilanţul anului politic. Preşedintele nu-i restricţionează pe jurnalişti în ceea ce priveşte temele întrebărilor şi timpul discuţiei. Anul trecut, conferinţa de presă a avut loc pe 20 decembrie şi a durat 4 ore şi 30 de minute.

„Nu intenţionez să critic valorile occidentale, pentru mine este important să-i protejez pe cetăţenii Rusiei de comportamentul agresiv al câtorva grupuri sociale, care, după părerea mea, nu doar că se comportă cum vor, ci îşi impun în mod special poziţia lor altora”, a declarat preşedintele rus, Vladimir Putin, în timpul conferinţei de presă de la Moscova. „Rusia este o ţară cu o cultură veche profundă. Noi trebuie să acordăm atenţie valorilor ruseşti tradiţionale, fără ele societatea se degradează, noi trebuie să revenim la ele şi pe această bază să avansăm. Este o abordare conservatoare, dar nu împiedică dezvoltarea”, a subliniat preşedintele.

Dezordinile din Kiev nu au legătură cu relaţiile dintre Ucraina şi UE. Protestele din Kiev au fost provocate de lupta politică internă din Ucraina, nu de semnarea sau nesemnarea acordului de asociere cu UE, a declarat, astăzi, preşedintele rus, Vladimir Putin, la conferinţa de presă de la Moscova. Potrivit acestuia, „cei care acum îşi promovează ideile legate de semnarea acordului cu UE, au fost recent la putere în Ucraina. De ce nu au făcut atunci ceea ce cer acum? – a spus preşedintele. Putin a subliniat că „în orice caz, Rusia va coopera cu Ucraina în acel format şi volum, care vor fi acceptabile pentru poporul ucrainean”.

Rusia a contribuit la soluţionarea problemelor din Siria şi Iran împreună cu partenerii. Rusia a adus „un aport considerabil în soluţionarea problemelor internaţionale stringente”, inclusiv în cele legate de Siria şi programul nuclear iranian, a declarat în timpul conferinţei de presă de astăzi preşedintele rus, Vladimir Putin. Însă, a specificat el, obţinerea de rezultate în soluţionarea acestor probleme nu ar fi fost posibilă „fără activitatea comună cu prietenii americani, europenei şi chinezi, cărora le suntem foarte recunoscători”. „Rusia se poate mândri cu ceea ce face pe arena internaţională, se poate mândri cu poziţia axată pe principiile de bază ale dreptului internaţional”, a adăugat preşedintele.

Nu-l cunosc pe Snowden, dar mi se pare interesant „Nu-l cunosc personal pe Snowden şi nu m-am întâlnit niciodată cu el”, a declarat preşedintele rus, Vladimir Putin, răspunzând la o întrebare despre fostul angajat al NSA, în timpul conferinţei de presă pe care o ţine la Moscova. „El are reprezentările sale despre viaţă, nu ascund faptul că mi se pare interesant. Cred că el a schimbat mult în mintea politicienilor occidentali. Este un tânăr foarte interesant. El are treburile sale, eu le am pe ale mele. I-am dat posibilitatea să locuiască la noi, nu vrem să ne ocupăm de propagandă antiamericană. În planul operativ nu lucrăm şi nici nu am lucrat niciodată”, a spus preşedintele.

Rusia a sprijinit Ucraina în interesele poporului ucrainean. Motivul deciziei de reducere a preţului la gaz pentru Ucraina şi investirea în titlurile ucrainene de valoare a fost dorinţa de a ajuta o ţară frăţească şi un popor frate, aflat într-o situaţie dificilă, a declarat preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, în timpul conferinţei de presă. „Astăzi vedem că Ucraina se află într-o situaţie dificilă – şi economică, şi socială, şi politică. Şi dacă noi într-adevăr spunem că este un popor frate, atunci trebuie să acţionăm ca rudele apropiate şi să-l sprijinim în situaţia dificilă”, a declarat Putin.

În plus, preşedintele a subliniat că ţările terţe nu trebuie să se amestece în relaţiile dintre Rusia şi Ucraina şi să dicteze condiţiile lor, după care aceste relaţii trebuie să se dezvolte.

Sursa: Vocea Rusiei

Foto: EPA