Politică

Viktor Orban la Strasbourg: “Doar n-a făcut Dumnezeu regulile UE!”

717718OrbanPremierul ungar populist Viktor Orbán a apărat, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, în numele libertății de expresie, dreptul țării sale de a dezbate asupra reintroducerii pedeapsa cu moartea, provocând reacții aprinse din partea unora dintre aleșii europeni. În același timp, el a calificat propunerile Uniunii Europene despre introducerea de cote pentru imigrație drept unele “la limita nebuniei”.

“Ungaria nu a semnat niciun acord privitor la lucrurile despre care putem vorbi sau nu”, a spus Orban, subliniind că chestiunea pedepsei capitale nu ar trebui să fie un “tabu”. El a suscitat un val de reacții în Europa la finalul lui aprilie, apreciind că chestiunea pedepsei cu moartea, abolită în 1990 în Ungaria chiar după ieșirea din comunism, ar trebui readusă pe “ordinea de zi”. Comisia Europeană a reacționat și a reamintit că abolirea pedepsei cu moartea este “o condiție prealabilă pentru aderarea la Uniune” și pentru a rămâne în blocul comunitar. Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a subliniat de altfel, în prezența lui Orban, că “reintroducerea pedepsei capitale ar duce la aplicarea articolului 7 al tratatului” fondator al Uniunii, respectiv la sancțiuni împotriva Budapestei. Dacă va fi cazul, “nu vom ezita nicio secundă să declanșăm această procedură”, a avertizat el. “Nu totul este scris în marmură, sunt reguli scrise de om și nu de Dumnezeu deci ele pot fi modificate”, a replicat Orban.

“Ne vom bate pentru această libertate fundamentală care este libertatea de a gândi”, a insistat prim-ministrul de la Budapesta. Cu excepția notabilă a conservatorilor din grupul majoritar al Partidului Popular European (al cărui membru este formațiunea lui Orban, FIDESZ), aleșii europeni au rezervat o primire foarte critică acestui discurs. “Vă antrenați țara într-o derivă autocratică total incompatibilă cu valorile noastre umaniste și democratice europene”, a spus fostul șef al diplomației belgiene și fost comisar european, Louis Michel, citat de Agerpres.  Compatriotul său Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE, a denunțat “provocările” lui Viktor Orban. În ceea ce privește cotele pentru imigrație, Orban a fost chiar mai agresiv decât în privința pedepsei cu moartea.

“Propunerea Comisiei Europene este absurdă, la limita nebuniei. Cotele nu vor face decât să aducă mai mulți oameni în Europa. Este un stimulent pentru traficanți și nu va face decât să le spună oamenilor: da, încercați să traversați Mediterana, cu orice cost”, a spus el. “În Ungaria adevărata problemă este modul în care democrația este golită de sens, o democrație care nu ar fi decât o cochilie goală”, a apreciat la rândul său liderul grupului S&D, Gianni Pittella, după discursul lui Orban.

Autor: Adrian Epure

Sursa: Pagina Europeana