Politică

Viktor Orban: “Avem de-a face cu un atac la adresa suveranității naționale! Nu voi fi un vicerege al Ungariei controlat de puteri străine.”

mccain_orban_724790S3„Suveranitatea națională a Ungariei a fost subminată”, a declarat premierul ungur Viktor Orban, după ce senatorul american John McCain criticase relațiile Budapestei cu Moscova și l-a numit pe Orban „dictator neo-fascist”.

“Avem de-a face cu un atac la adresa independenței naționale a Ungariei”, a declarat Orban la postul național de radio Kossuth Radio, la sfârșitul săptămânii trecute. Primul ministru a adăugat că declarațiile lui McCain pot fi considerate “manifestări extreme care doar oglindesc personalitatea celui care le-a făcut”. Comentariile lui McCain de săptămâna trecută au venit ca reacție la numirea de către președintele Barack Obama a lui Colleen Bell, producător la Hollywood, în funcția de ambasador la Budapesta.  În timpul unui discurs inflamat la tribuna Senatului american, McCain a afirmat că el nu este “împotriva numirilor pe criterii politice… Înțeleg regulile jocului, dar… Ungaria este pe punctul de a-și ceda suveranitatea unui dictator neo-fascist în cârdășie cu Vladimir Putin, iar noi îl trimitem pe producătorul serialului <Tânăr și neliniștit> ca ambasador.”

În urma remarcilor lui McCain, primul ministru al Ungariei l-a convocat pe însărcinatul american cu afaceri la Budapesta,  Andre Goodfriend, pentru a-i cere explicații cu privire la declarația senatorului.La rândul său, Orban a afirmat că „independența țării în termeni de energie, finanțe și acorduri comerciale nu este de interes pentru cei care au profitat de lipsa acestei independențe înainte de 2010.” Tot el a mai adăugat că “dosarul South Stream este un subiect închis”, însă interesul Ungariei a rămas acela de a “avea o conductă de gaze care să ajungă în Ungaria și să ocolească Ucraina.” În cadrul interviului el a subliniat faptul că “nu va fi un vicerege al Ungariei controlat de state străine.”

„Washington-ul a exercitat mari presiuni asupra Ungariei cu privire la decizia de a sprijini proiectul South Stream”, temându-se de apropierea dintre Moscova și Budapesta, a recunoscut Orban luna trecută. Între timp, relațiile dintre Rusia și Ungaria erau nedefinite pe teme geopolitice, militare și de securitate.

“De asemenea”, a mai adăugat Orban, „chiar și acordul de 10 miliarde de euro cu firma rusă de stat Rosatom nu a fost ferit de criticile Statelor Unite”. Prin intermediul acordului, Rosatom va construi o auxiliară de 2.000 de MW la deja existenta centrală nucleară de stat MVM Paksi Atomeromu.

Ungaria depinde foarte mult de energia Rusiei și Moscova rămâne cel mai mare partener comercial din afara Uniunii Europene al Budapestei- în 2013 exporturile se ridicau la 3.4 miliarde de dolari. Cu toate astea, Orban a afirmat că Ungaria caută să-și diminueze dependența de resurse externe de energie, iar mărirea centralei atomice era „singura cale de a obține acest obiectiv.””Nu dorim să ne apropiem, dar nici să ne depărtăm de cineva,” a mai spus Orban.

Sursa: RussiaToday.com

Traducerea: Gandeste.org