Politică

Victorie istorică a naționaliștilor slovaci care au obținut un post de guvernator regional: rezultatul unui “amestec de ură, neputinţă şi indignare împotriva elitei”.

kotlebaSlovacia este în stare de şoc, după ce Marian Kotleba, şeful Partidului Poporului Noua Slovacie (LSNS, extrema dreaptă), fost şef al mişcării neofasciste Slovenská Pospolitosť (Comunitatea slovacă), astăzi interzisă, a câştigat cu 55.5 % din voturi postul de guvernator al regiunii Banská Bystrica (centru), în timpul celui de-al doilea tur al alegerilor regionale din 23 noiembrie. Potrivit unor rezultate neoficiale, publicate duminică de Institutul de Statistică, Marian Kotleba a obţinut 55,5% din voturi la alegerile regionale de sâmbătă. Prezenţa la urne a fost de numai 17 la sută.

Kotleba, în vârstă de 36 de ani, l-a învins pe guvernatorul în exerciţiu, Vladimir Manka, care candida pentru un al doilea mandat din partea partidului social-democrat, transmite Agerpres. Totuşi, partidul social-democrat Smer-SD, al premierului Robert Fico, a câştigat în şase din cele opt regiuni ale ţării, consolidându-şi poziţia ca cel mai puternic partid din Slovacia.

Marian Kotleba, un cunoscut activist naţionalist din Slovacia, a câştigat din primul tur alegerile regionale şi va deveni guvernator al regiunii Banska Bystrica.  Partidul Poporului – Slovacia Noastră, pe care îl conduce, s-a remarcat prin retorica sa împotriva infracţionalităţii ţigăneşti, a iredentismului maghiar şi contra UE şi a NATO, alianţa nord-atlantică fiind catalogată ca fiind “teroristă”. Kotleba îşi datorează notorietatea uniformelor sale naziste şi propunerilor rasiste, care i-au adus de altfel mai multe trimiteri în faţa judecătorilor. În timpul campaniei sale electorale, el a promis alegătorilor că“va pune capăt tratamentului preferenţial de care beneficiază paraziţii, nu doar ţiganii”.

Pavol Freso, din opoziţia de centru-dreapta, care a câştigat capitala, Bratislava, a calificat victoria lui Kotleba drept „o lovitură uriaşă la adresa democraţiei”

Pentru SME (cotidian online slovac), alegerea lui Kotleba este rezultatul unui “amestec de ură, neputinţă şi indignare împotriva elitei.”

Sursa: Presseurop.eu si FrontPress