Politică

Văzând că pe Iohannis nu-l interesează românii din Ucraina, Kievul discriminează din nou pe românii din Regiunea Odesa

imagesGuvernul Ucrainei continuă discriminarea românilor din regiunea Odesa încercând prin diverse metode să-I desprindă de restul comunității românești din Ucraina, transmite Romanian Global News.

Pe 23 martie la Gimnaziul nr. 6 din or. Cernăuţi cu limba română de predare a avut loc inaugurarea Primei Olimpiade Panucrainene a elevilor la limba şi literatura română, iniţiată de Ministerul de Învăţământ al Ucrainei.

E pentru prima dată când elevii şcolilor româneşti din Ucraina au posibilitatea să-şi demonstreze la un asemenea nivel înalt – etapa a patra pe ţară – cunoştinţele, scrie Diana Toma în “Zorile Bucovinei”.

Timp de câteva zile, în centrul regional îşi vor demonstra cunoştinţele la limba maternă, la literatura română şi cea universală, 11 concurenţi – 6 din regiunea Cernăuţi şi 5 – din regiunea Transcarpatică, dar niciunul din regiunea Odesa.

Adică cei 124.000 de români din regiunea Odesa nu sunt reprezentați de nimeni la această olimpiadă “panucrainiană”, fiind discriminați grav de Ministerul Învățământului de la Kiev.

Romanian Global News l-a întrebat pe președintele Asociației “Basarabia” din regiunea Odesa cum comentează discriminarea la care sunt supuși de către Ministerul Învăţământului al Ucrainei, românii din regiunea Odesa.

Iată comentariul său:

“Daca ne-ar fi spus cineva ca se organizeaza aceasta olipiadă de română la Cernauți – organizam profesorii copiilor premianti si aceștia ajungeau acolo! Acum tovarasii Fetescu (agent SBU care a avut misiunea de organizare a Asociației Moldovenilor n.r.) vor face o olimpiada de limba”moldovenească” la Odesa, unde vor participa și elevii de la școlile din Noua Sulita (Cernauti), și mai scindăm odată comunitatea!!! Ce face Bucureștiul? Ce fac diplomații români din Ucraina?”

Întrebări la care așteptăm răspunsuri.

Sursa: Romanian Global News