Politică

Valorificarea resurselor minerale în folosul României, un subiect tabu al tuturor candidaților la președinție

15112012bulb-nature-and-windmills-326x235Termenul de 10 ani din Legea nr. 555/2004 de privatizare a PETROM care nu admitea modificarea redevențelor infime ale OMV ( 4 % ), a expirat odată cu începerea campaniei prezidențiale. Ați auzit pe vreunul din principalii candidați propunînd mărirea lor?

SNP “Petrom” SA era cea mai mare societate din România şi una dintre cele mai importante societăţi integrate de petrol şi gaze din Europa Centrală şi de Est, având un rol vital în economia românească. Petrom asigura peste 1,3 miliarde USD anual la bugetul statului, ceea ce reprezenta 13,7% din Produsul Intern Brut. Petrom deținea 600 de benzinării, două rafinării, combinatul de îngrășăminte Doljchim, 145 de depozite de combustibili, un parc de 1.580 de autocisterne și 1.450 de vagoane-cisternă CFR, câmpuri petroliere mari, nu numai în Romania, ci și în Kazahstan, Iran și India, cu rezerve estimate la 2 miliarde de barili, ceea ce înseamnă, o valoare de până la 60 de miliarde de euro.

Ceaușescu a mai creat și o impresionantă infrastructură a sistemului național de transport al gazelor cu o lungime de 13.366 km. Și o rețea de 8 depozite subterane pentru înmagazinarea gazelor pe teritoriul României : Sarmas; Balaceanca; Butimanu; Cetatea de Balta; Ghercesti; Urziceni; Tg. Mures; Nades – Prod – Seleus.

http://www.business-forum.ro/images/idoblog/upload/4264/03_romania_shutterstock_43_99a7cfb9d1.jpg

Contractul de cedare a Petrom către OMV s-a decis prin Hotărârea de Guvern nr. 1090/ 8 iulie 2004, semnată de Adrian Năstase. Ea a devenit Legea nr. 555/2004, ca urmare a votării ei, pe 3 noiembrie 2004 în Senatul României şi pe 22 noiembrie 2004 în Camera Deputaţilor. Legea a fost votată de toţi reprezentanţii PSD, PNL, PD (condus atunci de Traian Băsescu), PC, UDMR. Singurele voturi contra au fost cele din partea senatorilor și deputaților Partidului România Mare printre care figura și subsemnatul. Din acest motiv PRM a fost transformat atunci de presa breloc a devalizatorilor Petrom în ”opoziția nedemocratică”. OMV a plătit statului român,în total 669 de milioane de euro pentru Petrom. Potrivit experților, pierderile statului român de pe urma vânzării Petrom s-ar ridica în total la 20,14 miliarde de dolari şi această sumă creşte cu 3 milioane de dolari în fiecare zi.

În mandatul 2004-2008 din iniţiativa senatorilor şi deputaţilor PRM, au fost făcute nenumărate propuneri legislative în Parlament, modificare, completare și chiar deabrogare a Legii nr. 555/2004. Reușind înfiinţarea unei comisii de anchetă având drept scop investigarea ilegalităților comise la privatizarea Petrom. Toate aceste demersuri au rămas fără niciun rezultat, fiind blocate de cei care au votat și privatizarea Petrom (PSD, PNL, PDL, PC și UDMR).

Cum s-au furat petrolul şi gazele din România. Partea a II-a

Legea nr. 555/2004 prevedea ca timp de 10 ani nu era admisă modificarea prevederilor din Codul fiscal al României în defavoarea OMV şi a altor firme străine cu privire la impozitele pentru exploatare şi producţie. Termenul de 10 ani s-a încheiat odată cu începerea campaniei electorale preziden țiale și n-am auzit pe vreunul din candidații la președinție, să vină cu vreo propunere referitoare la modificarea metodologiei de calcul şi la plata redevenţelor pentru ţiţei şi gaze naturale. OMV-Petrom plătește statului român o redevenţă infimă de 4%/metru cub de gaz, deși pretutindeni în lume, redevenţa începe de la 16-22%. Prin urmare, acesta este un subiect de campanie interzis și acest statut impus, conduce la situație toxică pentru România.

Întrucît pe fondul declanșării războiului economic împotriva Rusiei de către UE și SUA, prin impunerea de noi sancțiuni, Moscova dă tot mai multe semnale că ar fi decis să închidă direcția strategică Ucraineană, reprezentată de gazoductul Frăția. În gazoductul Frăția care trece prin Ucraina, este pompat aproape 50% din gazul rusesc care aprovizionează Europa. Rusia ar putea lăsa fără gaze : Slovacia, Cehia, Austria, Ungaria, Serbia, Muntenegru, Bosnia, Macedonia, Croația, Slovenia, Italia, R.Moldova, România și Bulgaria.

Iarnă siberiană pentru Europa, comandată din greșeală de la Bruxelles?

În aceste condiții, OMV, ca firmă de stat austriacă, va dirija întreaga cantitate de gaz extrasă din România spre Viena. Acest lucru fiind perfect legal, începînd tot din toamna lui 2014, odată cu eliminarea restricţiilor tehnice pentru OMV-Petrom. Așadar OMV poate să exporte Austriei, în mod nelimitat, gaze naturale din România, la 150 de dolari/ metru cub. În timp ce necesarul pentru consumul intern al României nu va mai fi asigurat de la Gazprom, nici măcar la preţul actual de 450 de dolari. Și atunci, despre ce independență energetică a României bat cîmpii principalii patru candidați la prezidențiale ( Victor Ponta, Klaus Iohannis, Călin Popescu Tăriceanu și Elena Udrea )?

Autor: Valentin Vasilescu

Sursa: Vocea Rusiei