Politică

Va fi odată, ca niciodată… vremea gazelor de șist

gaze-de-sist-2-intactV-am spus că atacul Fiscului asupra Lukoil ar putea fi considerat ca parte a pachetului de sancțiuni economice împotriva Rusiei. Observ că această ipoteză nu este luată de nimeni în calcul, de parcă România trăieste pe altă planetă decât UE, SUA și Rusia. De parcă nu ar fi comod pentru guvernele occidentale să-l tragă de urechi pe Putin cu ajutorul unei colonii, adică a unui “stat de drepți”, precum România. De parcă controlul la unul din marii contribuabili la buget, nu mai zic de presupusa evaziune uriașă, puteau scăpa atenției SRI.

Uneori este dificil să zărim pădurea din cauza copacilor, așa că vă propun să facem un zoom-out pe axa timpului. Clienți ai guvernului SUA, precum Chevron, au intenția de a exploata gaze de șist în România. Până una-alta demersul lor s-a soldat cu un eșec, din cauza protestelor sociale de la Pungești. Desigur, protestele au și ele finanțatorii lor, că doar nimeni nu face activism civic pe banii lui. Se prea poate ca banii pentru iubitorii de mediu să vină de la Est – ceea ce, desigur, pentru orice om cu mintea limpede, nu știrbește prestigiul mișcării protestatare atât cât demonstrează încă o dată politizarea totală a economiei și faptul că trăim într-un capitalism de foarte mare cumetrie. Deocamdată intenția de a fora după gaze de șist s-a potolit. Dar interesul poartă fesul și tot ce trebuie făcut pentru a delegitima mișcarea anti-gaze de șist este să manipulezi un alt filon tradițional al mentalității colective – unul mai mare decât iubirea pentru plaiurile mioritice pe care au exploatat-o activiștii la Pungești.

Un exemplu ar fi siguranța națională. Românul e frate cu codrul, însă doar până când vine dușmanul. Când războiul bate la poartă, atunci taie codrii și face țepe. Dacă cumva gazele de șist pot fi justificate pe baza faptului că altminteri siguranța energetică a României este periclitată, atunci drumul pentru interesele corporatiste occidentale e deschis. Alternativ, merge încercat și războiul contra corupției: dacă se dovedește că rușii nu plătesc taxe și sunt expropriați, atunci avem o rafinărie bună de privatizat. Pe care, de această dată, nu o vom mai vinde statului rus (a.k.a. Lukoil) și cred că nici chinezii nu sunt bineveniți. Dar o companie occidentală, chiar americană, ar putea fi interesată, de ce nu? Poate chiar să cumpere un pachet minoritar, esențial este să intre în combinație cu statul român și să-și urmeze visul, exploatarea gazelor de șist. Exploatare care acum va fi justificată de faptul că însuși statul român o va face! Iar statul român nu poate face rău românilor, nu-nu, el le poate face doar bine. Și, dacă tot vorbim de justiție, o să vedeți că legea va fi aplicată și la Pungești.

Mai contează că legea este strâmbă? Mai contează că trăim într-un lagăr fiscal, iar evaziunea este un fel de dizidență politică? Mai contează că resursele subsolului nu sunt ale oamenilor, ci ale statului, adică ale tuturor și ale nimănui, astfel încât orice politruc ajuns la putere își poate face de cap cu ele? În opinia unora, nu mai contează. Legea e lege.

Așa spune și domnul acela din Venezuela, care confiscă investițiile și pune procuratura pe urmele străinilor.

Sursa: Logica economica

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Romanii sa urmeze exemplul Venezuelei,au doar de cistigat,in primul rind,demnitatea nationala si independenta fata de statele colonialiste!