Politică

Unde a dispărut dosarul Rosia Montană

mina_rosia_montana_19564500Dezvăluiri incredibile despre dosarul Roşia Montană. Invitat în emisiunea “Jocuri de putere”, Gheorghe Oancea, fost procuror militar care a instrumentat dosarul, a povestit cum existau indicii serioase pentru ca PNA să deschidă atunci un dosar penal la Roşia Montană deoarece erau indicii serioase pentru fapte de corupţie.

Cazul Roşia Montană are încă multe semne de întrebare cu privire la începuturile afacerii care scoate românii în fiecare săptămână românii în stradă. Invitat, miercuri seara, în emisiunea “Jocuri de putere”, Gheorghe Oancea, fost procuror militar care a instrumentat dosarul, a făcut dezvăluiri incredibile despre primele tentative de începere a unui dosar penal cu privire la Roşia Montană. “Nu mai stiam ce sa cred. În 2001 sau 2002 in Romania a avut loc o conferinta a comunitatii de informatii, în timp ce faceam ancheta – astia de la Roşia Montană au sponsorizat conferinta comunitatii de informatii. Aveam aproape certitudinea ca cineva umbla cu un rucsac de bani si da in toate directiile “, a spus Oancea.

Cazul instrumentat de Oancea a fost închis după ce MAPN a declasificat documentele vândute de ofiţerul urmărit. Prin urmare, procurorul a înaintat întreg dosarul, care i se părea dubios, către PNA.

“Am dat solutie in dosarul ofiterului si trebuia sa trimit restul dosarului la PNA, intrucat mi s-a parut o cauza complexa si importanta. Am zis sa informez procurorul general, era Tanasa Joita, mi-a zis faceti-mi si mie o nota sa informez cu situatia de fapt constatată de dumneavoastră, iar dosarul sa-l tineti la dvs pana va spun eu. Am stat cu dosarul in fiset, si i-am dat dumnealui nota aceea”, a relatat Oancea.

Ulterior, fostul procuror militar a avut o întâlnire cu preşedinta ANRM de la acea vreme, Maria Stratulat, care i-a spus că a primit o notă de la primul ministru de la acea vreme pe care era o rezoluţie care spunea că închiderea afacerii Roşia Montană constituie un impediment pentru intrarea României în NATO.

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declarat, miercuri seara, că în prezent pe rolul DNA nu există dosare penale referitoare la Roșia Montană cu urmărirea penală începută.

“Au fost dosare în lucru care au vizat activități referitoare la Roșia Montană. O parte din ele au fost închise în cursul anilor trecuți. Pot să vă spun că în acest moment nu avem dosare penale cu urmărirea penală începută. Nu a fost nimeni învinuit pentru diverse fapte penale”, a afirmat șeful DNA, la TVR 1.

Întrebată dacă există și varianta autosesizării în cazul acesta, Kovesi a punctat că nu se fac publice informații decât după începerea urmăririi penale.

“Nu facem public informații decât după începerea urmăririi penale, ca atare nu pot să vă spun decât că până în acest moment nu avem dosare penale în care să fie începută urmărirea penală”, a arătat Kovesi.

Sursa: Cotidianul