Politică

Un studiu al Agenției pentru Protecția Mediului ar putea să scurtcircuiteze avântul energetic în SUA

epa2Cel mai mare grup de lobby în sectorul afacerilor a avertizat administrația Obama săptămâna trecută cu privire la tendința de reprimare a avântului energetic în SUA prin noi reglementări în ceea ce privește tehnologiile de exploatare a petrolului și a gazelor naturale.

Președintele Camerei de Comerț Americane, Thomas Donohue a a firmat că un studiu pe care intenționează Agenția Pentru Protecția Mediului EPA să-l emită anul viitor ar putea fi folosit pentru a justifica impunerea de restricții în ceea ce privește tehnicile de exploatare care au suscitat tensiuni pe tema volumului de producție în cazul gazelor naturale și a petrolului în SUA.

„Acest lucru ar putea scurtcircuita fantasticul avânt pe care îl are America în domeniul energetic, domeniu care a creat milioane de locuri de muncă”, a afirmat Donohue în cadrul unei întâlniri cu factori de decize în afaceri.

O forță influentă în politica Statelor Unite, Camera de Comerț este cel mai mare grup de lobby din țară și a fost din totdeauna critică la adresa președintelui Barack Obama.

În comentariile sale, Donohue s-aopus eforturilor administrației Obama de a multiplica reglementările în domeniul afacerilor și a făcut apel la mass-media de a colporta mesajul său: reglementările dăunează economiei și „subminează libertatea”.

“Acestea afectează locurile de muncă din țara noastră,” a afirmat Donohue.

Casa Albă nu a oferit încă o poziție în ceea ce privește acest subiect.

Studiul Agenției Pentru Protecția Mediului EPA, care a fost solicitat pentru prima dată în 2010 de către Congres, ar putea să se dovedească a fi fundamental pentru ca guverul să stabilească reglementările în privința fracturării hidraulice, adică fracking, care presupune utilzarea unor volume imense de apă cu un adaos de substanțe chimice și nisip pentru a sparge roca și a elibera petrolul și gazele naturale.

Actualmente, tehnologia fracking este reglementată în mare măsură de către fiecare stat (american) în parte și nu de către guvernul federal. În prima mare reglementare referitoare la avântul energetic american, Agenția Pentru Protecția Mediului a finalizat o normă cu privire la agenții poluatori din fântânile de fracking, agenți care formează smog. Această normă le dă voie exploatatorilor să elibereze aceste gaze până în 2015.

Criticii metodologiei de fracking, inclusiv mai mulți apărători ai mediului sunt îngrijorați de faptul că aciunile de exploatare efectuate lângă școli și case ar putea să le polueze aerul și apa.

Statele Unite au depășit Rusia ca fiind cel mai mare producător de gaze naturale anul trecut și au lăsat în urmă Arabia Saudită anul acesta ca fiind cel mai mare producător de petrol. Cu toate acestea, unele companii sunt îngrijorate că studiul EPA ar putea să mărească numărul de reglementări care ar putea să reducă din avantajele energetice ale Americii.

“Mulți consideră că se va întâmpla o raționalizare a noilor norme federale în privința fracking-ului cu mult înainte ca studiul EPA să fie pus la dispoziție,” a conchis Donohue.

Autor: Jason Lange
Sursa: Planet Ark
Traducerea: Gandeste.org