Politică

“Tunul” Cupru Min a eșuat. “Marile” privatizări ale lui Ungureanu aruncă Guvernul în penibil

Vânzarea companiei Cupru Min către obscura firmă Roman Copper a eşuat. Potrivit oficialilor, firma canadiană a refuzat să depună într-un cont bancar o garanţie pentru investiţiile de mediu, să achite în maxim o lună preţul pentru acţiuni şi să accepte publicarea documentului de privatizare.

Ministrul Economiei, Lucian Bode, a anunţat, la finalul negocierilor, că partea română a cerut firmei canadiene să constituie un depozit colateral de 32,27 milioane euro pentru a garanta astfel realizarea investiţiilor de mediu, să plătească suma pentru acţiuni, de 200,7 milioane euro, în termen de 30 zile de la obţinerea avizului Consiliului Concurenţei şi autorizaţiei integrate de mediu-ambele fiind condiţii suspensive în contract.

De asemenea, partea română ar fi cerut publicarea imediată a contactului de privatizare, lucru greu, dacă nu imposibil de crezut.

Pentru încheierea tranzacţiei, era necesară emiterea avizul Consiliului Concurenţei într-un termen de până la 90 de zile de la încheierea contractului.

“Roman Copper nu a aderat la aceste condiţii. Ministerul Economiei va analiza situaţia creată şi suntem pregătiţi să reluăm privatizarea”, a spus Bode.

Contract de privatizare trebuia încheiat până vineri, 6 aprilie, ora 24.00.

Şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Florin Vlădan, a afirmat că modul în care avocaţii Roman Copper au negociat contractul de privatizare a fost “puţin neprofesionist”.

“Modul în care avocaţii Roman Copper au negociat a fost puţin neprofesionist, nu se poate să negociezi unele clauze, să le accepţi, iar după aceea să te reîntorci”, a spus Vlădan.

Aceeaşi idee a fost susţinută şi de ministrul Economiei, care a afirmat că avocaţii Roman Copper au acceptat iniţial constituirea contului ca garanţie şi publicarea contractului, dar ulterior aceştia vorbeau cu cei pe care îi reprezintă şi se răzgândeau.

La începutul săptămânii trecute, Ministerul Economiei a anunţat că firma canadiană Roman Copper a câştigat licitaţia pentru preluarea Cupru Min Abrud la preţul de doar 200,77 milioane euro.

Vineri seara, premierul Mihai Răzvan Ungureanu afirma că speră ca negocierile să se încheie “cu bine”, menţionând în acelaşi timp că “statul are clauze la care nu va renunţa cu niciun chip”.

Privatizarea companiei Cupru Min, care deţine exploatarea Roşia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României, a fost caracterizată recent de către Ungureanu drept efectul credibilităţii Guvernului şi al “febrei unei frenezii economice”!

Ioana Radu
sursa: cotidianul.ro