Politică

Tudorel Toader: “A venit vremea clarificărilor la DNA!”

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat luni că “a venit vremea clarificărilor la DNA”, menționând că a sesizat Inspecția Judiciară pentru a face evaluări “de fond” ale activității manageriale de la Direcția Națională Anticorupție și Parchetul General, care nu au mai fost verificate de 10 ani.


“Eu cred că a venit vremea clarificărilor la DNA. Prin raportul acela pe care l-am prezentat destul de amplu referitor la anchetarea modului de adoptare a OUG 13, eu am tras un puternic semnal de alarmă vizavi de activitatea DNA și am subliniat nevoia imperativă ca activitatea DNA-ului să se desfășoare în limite constituționale. Susținem cu toată convingerea continuarea luptei împotriva corupției, dar vă rog să reținem că lupta împotriva corupției nu înseamnă numai DNA, nu înseamnă numai aplicare de pedepse și condamnări.

Deci înseamnă, în primul rând, prevenirea săvârșirii faptelor de corupție, urmând ca norma penală să fie ultima soluție. Și prin pachetul de legi privind Justiția, veți vedea că vom propune măsuri de consolidare a luptei împotriva corupției. Am sesizat Inspecţia judiciară a CSM pentru a face evaluări de fond privind activitatea managerială la DNA, pe de o parte, şi la Ministerul Public, Parchetul ICCJ, pe de altă parte pentru că la cele două autorităţi nu au mai fost făcute evaluări de fond privind activitatea managerială din 2007. (…) Zece ani de zile o instituţie să nu fie verificată, evaluată nu ştiu dacă este tocmai în regulă, motiv pentru care am sesizat Inspecţia Judiciară, verificările sunt în curs de desfăşurare, aştept cu interes concluziile evaluării”, a afirmat Toader, menționând că speră “să se constate că nu avem o justiție selectivă”.

Declarațiile ministrului au fost făcută în contextul scandalului intern care macină DNA.

Referindu-se la acest scandal, Tudorel Toader a spus luni că acest fapt are şi o parte pozitivă. “Faptul că sunt aceste discuţii în interiorul DNA are o parte pozitivă, că sunt scoase la suprafaţă eventualele disfuncţionalităţi, neconcordanţe, măsuri pe care unii sau alţii le subliniază. Nu am vorbit cu Codruţa Kovesi. Vă asigur că măsurile propuse vor fi proporţionale disfuncţionalităţii constatate”, a declarat ministrul Justiţiei.

Sursa: Cotidianul