Analize și opinii Politică

Trezirea la realitate

Presa economică internaţională relatează despre reacţiile jucătorilor din pieţele financiare referitoare la licitaţia de obligaţiuni germane în cadrul căreia nu s-a reuşit vânzarea întregului pachet de obligaţiuni din cauza lipsei de interes din partea investitorilor instituţionali. Analiştii agenţiei Bloomberg au ca­talogat situaţia drept un “dezastru” pentru Germania şi un semnal al neîncrederii pieţei în stabilitatea financiară a acestei ţări.

“Această licitaţie nu este altceva decât un dezastru pentru Germania. Dacă cea mai puternică ţară din Europa se confruntă cu asemenea dificultăţi de finanţare, atunci mă trec fiorii atunci când mă gândesc la următoarele licitaţii ale ţărilor mai slabe”, declara Mark Grant, directorul fondului inves­ti­ţional american Southwest Securities Inc.

John Davies, analistul specializat pe obligaţiuni al băncii germane West LB consideră că “obligaţiunile germane au avut o recepţie mizerabilă din partea pieţei, iar Germania este acum privită ca fiind expusă fie riscului plecării de ca­pital fie riscului de a suferi din cauza datoriilor extreme asumate de stat”.

“Dacă investitorii nu doresc să cumpere obligaţiuni germane, aceasta înseamnă că ei nu doresc să se expună la pro­blemele Europei”, susţine Neil Jones de la banca niponă Mizuho.

Clasa politică germană a înţeles mesajul. Declaraţia făcută de unul dintre membrii marcanţi ai Bundestag, Frank Scha­ef­fler, demonstrează că parlamentarii germani iau în serios problema menţinerii credibilităţii financiare a guvernului de la Berlin: “rezultatele acestei licitaţii demonstrează cât se poate de clar că obligaţiunile germane nu sunt imune la criză, ci din contră, sunt atrase în mlaştina crizei datoriilor suverane”. Chiar şi reprezentanţii unor instituţii relativ eurofile, precum Centrul European pentru Economie Politică de la Bruxelles, recunosc că situaţia este deosebit de gravă: “Prea mulţi au avut impresia că Germania va fi izolată de pro­blemele pieţei şi această impresie s-a dovedit a fi falsă. Criza sistematică ajunge să afecteze chiar şi ţările solvabile şi competitive precum Germania. Aceste ţări au probleme doar din cauza apartenenţei la zona euro”.

George Soros şi alţi susţinători ai ieşirii din criza supraîndatorării prin supraîndatorare şi tipărire de bani au acuzat Berlinul de egocentrism şi tendinţe segregaţioniste. Este im­portant de menţionat că aceste acuzaţii au fost făcute înainte ca Germania să aibă dificultăţi în procesul de refinanţare a propriilor datorii. Astăzi, guvernul german pare să fi înţeles că Berlinul se află sub asediul crizei datoriilor suverane şi este firesc ca echipa Angelei Merkel să fie preocupată de salvarea economiei proprii. În acelaşi context, este lesne de înţeles că atât Angela Merkel, cât şi José Manuel Barroso au preocupări mult mai importante decât salvarea României care urmează să sufere în mod îngrozitor din cauza plecării din ţară a capitalului băncilor austriece. Solidaritatea europeană a fost întotdeauna doar o iluzie menţinută în viaţă de nişte politicieni ipocriţi pentru prostirea electoratului credul din Europa de Est, dar astăzi aparenţele nu mai contează şi iluzia solidarităţii europene a fost aruncată la groapa de gunoi a istoriei. Recenta conferinţă de presă la care au participat José Manuel Barroso, Angela Merkel şi Mario Draghi a oferit demonstraţia perfectă a faptului că fiecare dintre ţările eu­ropene luptă doar pentru supravieţuirea proprie. Între decla­raţiile celor trei li­deri europeni nu a existat aproape niciun punct comun şi în timp ce preşedintele Comisiei Europene susţinea necesitatea lansării unor obligaţiuni europene comune, care pentru a nu fi asociate cu George Soros au fost redenumite din “eurobonduri” în “obligaţiuni de stabilitate”, cancelarul german şi-a exprimat dezacordul total cu această poziţie: “Noi spunem obligaţiunilor comune un NU răspicat”.

Românii trebuie să înţeleagă faptul că “marele tătic” de la Bruxelles nu mai există, iar “marele licurici” este foarte a­proa­pe de faliment. Avem nevoie de o clasă politică formată din oameni capabili să-şi asume responsabilităţi concrete şi să propună soluţii reale fără a droga electoratul cu iluzii despre “stabilitatea politică garantată de SUA” şi “stabilitatea econo­mică garantată de Uniunea Europeană”, pentru că aceste “stabilităţi” nu există şi nu au existat niciodată.

sursA: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Si ce rau imi pare ca se duce spurcaciunea de ue. Politicieni vanzatori de neam si tara , tradatori de joasa speta au profitat de incultura maselor si au distrus neamul.