Politică

Transporturi de deșeuri ilegale din Germania, Austria și Ungaria, oprite la graniță

Autoritățile române au reuşit să oprească la graniță 16 transporturi de deșeuri ilegale din Germania, Austria şi Ungaria, care ar fi trebuit să ajungă la mai mulți agenți comerciali din România.


Treisprezece dintre transporturi veneau din Germania şi restul din Austria şi Ungaria. Deşeurile urmau să ajungă la 6 operatori economici din judeţele Hunedoara şi Ilfov, care se ocupau de reciclare. 40 la sută din cantitatea totală trebuia să ajungă la o singură firmă, la care s-a dispus deja control şi s-a deschis dosar penal.

Pe hârtie cele 300 de tone de gunoi figurau ca deşeuri verzi destinate reciclării. Legislaţia din ţara noastră nu permite decât intrarea de deşeuri verzi, valorificabile. În realitate, gunoiul oprit la graniţă era amestecat şi conţinea şi deşeuri periculoase, care ar fi ajuns la groapa de gunoi.

România este o destinaţie preferată pentru cei care vor să scape de gunoi, pentru că depozitarea la groapă este gratuită. De anul viitor, această prevedere va fi modificată, iar depozitarea va implica o taxă. Ideea este ca aceste gropi să se închidă în timp şi să se încurajeze reciclarea.

Interesant la această captură este că sesizarea a venit de la cetăţeni.

Ministrul Mediului Cristiana Pașca Palmer a declarat, luni, potrivit Agerpres că “E o bună realizare a autorităților, pentru că am reușit să stopăm 16 transporturi, nu din Italia, ci din Germania, Austria și Ungaria. Cele mai multe din Germania. A fost o surpriză pentru noi. Au fost 16 transporturi, aproape 300 de tone de deșeuri ilegale care s-au încercat să se introducă în țară, sub codul de deșeu verde, deșeu valorificabil, dar de fapt printr-o colaborare foarte bună pe care am solicitat-o între Garda Națională de Mediu și autoritățile vamale, transporturile au fost oprite, au fost verificate și s-a văzut că, de fapt, în acei peleți nu era ceea ce era declarat în hârtii”.

Ea a precizat că aceste transporturi ar fi trebuit să ajungă la câțiva operatori economici români, însă a refuzat să îi nominalizeze.

“În diverse zone din țară (ar fi trebuit să ajungă — n.r.), în sud-est în special, dar cam 40% dintre ele mergeau la un singur operator. Acolo am trimis garda în control, s-a dovedit că există ilegalități și că era deja un “pattern” de a se proceda așa și am solicitat o anchetă penală”, a susținut oficialul guvernamental.

Palmer a admis că este vorba de o afacere ilegală cu ramificații în Europa.

Totodată, ministrul Mediului a mai spus că în aceste transporturi se aflau inclusiv deșeuri periculoase.

sursa: stiri.tvr.ro